Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Загальна історія держави і права 2010.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
101.89 Кб
Скачать

Тема 3. Історія держави і права Стародавнього Риму

Патриції і плебеї. Реформа Сервія Туллія. Боротьба плебеїв за урівняння в правах з патриціями. Запровадження посади народного трибуна. Закони Петелія та Овінія. Патрони та їх клієнтелла.

Суспільний лад. Права і обов’язки громадян. Негромадяни (латини, перегріни, дедітіції). Раби. Набуття та втрата статусів громадянства і свободи.

Державний лад Стародавнього Риму. Роль народних зборів – куріатних, трибутних, центуріатних коміцій. Принципи комплектування Сенату, його роль і місце в системі державного управління. Колегії консулів, преторів, цензорів, народних трибунів. Квестори та едили. Підстави для заміщення посад в державному апараті.

Періодизація історії держави в Римі (царський період, республіка, принципат, домінат). Причини заміни республіки монархією. Принципат, його характерні особливості. Занепад принципату (причини). Епоха “солдатських імператорів”. Домінат. Реформи Діоклетіана. Реформаторська діяльність Константина. Причини занепаду та загибелі Західної Римської імперії.

Періодизація римського права. Право квіритське, преторське і “право народів”. Джерела права. Закони ХІІ Таблиць. Едикти магістратів. Конституції імператорів. Кодифікація римського права. Corpus juris civilis.

Публічне право і право приватне. Право приватної власності. Види договорів. Шлюбно-сімейне законодавство. Судовий процес. Правопорушення і покарання в римському праві.

Тема 4. Ранньофеодальна держава і право. Держава франків

Формування держави у франків. Династії Меровінгів і Каролінгів Виникнення основ феодального ладу. Комендація і прекарій. Реформа Карла Мартелла, її роль у формуванні феодальної держави і права. Відносини сюзеренітету-васалітету, їх регулювання.

Державний устрій Франкського королівства. Двірцево-вотчинна система управління. Функції і обов’язки майордома, референдарія, палацового графа, маршала. Місцеве управління. Герцоги і графи.

Джерела права. Салічна правда, Бургундська, Ріпуарська правди, англо-саксонські судебники – спільне і відмінне. Право власності в Салічній правді. Шлюбно-сімейне законодавство. Зобов’язальне право. Кримінальне законодавство. Кровна помста і її заміна майновими стягненнями. Відповідальність за убивство та членоушкодження. Система композицій.

Суд і процес в державі франків. Тунгін і рахінбурги. Граф і скабіни. Звинувачувальний процес та його особливості. Ордалії.

Тема 5. Феодальна держава і право. Ранньофеодальні монархії в країнахЗахідної Європи. Характеристика Німецької держави і права

Причини феодальної роздрібленості в країнах Західної Європи. Верденський договір 843 р. Королівська влада і двірцево-вотчинна система. Намагання королівської влади обмежити децентралізацію. Реформи: управлінська, судова, військова, монетна у Франції та Англії. Їх завдання і суть. Національні особливості ранньофеодальних держав Західної Європи.

Велика хартія вольностей 1215 р. в Англії. Становлення common law і прецедентного права.

Державна церква в Німеччині. Переваги і недоліки “державної церкви” як форми державно-управлінського апарату ранньофеодальної держави. Доктрина двох мечів. Вормський конкордат.