Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Масюк - Методичка 2 ред.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
498.18 Кб
Скачать

ДЕРЖАВНИЙ ВИЩИЙ НАВЧАЛЬНИЙ ЗАКЛАД «ЗАПОРІЗЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ» МІНІСТЕРСТВА ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

О.П. Масюк

СОЦІАЛЬНЕ ПАРТНЕРСТВО

Методичні РЕКОМЕНДАЦІЇ до підготовки та проведення семінарських занять для студентів III курсу факультету соціології та управління спеціальності «Соціальна робота»

Затверджено вченою радою ЗНУ Протокол № 5 від 25 грудня 2009 р.

Запоріжжя

2011

УДК: 364.442.2:331.105.2 ББК: С 55.74+С 55.86 М 329

Масюк О.П. Соціальне партнерство: Методичні рекомендації до підготовки та проведення семінарських занять для студентів ІІІ курсу факультету соціології та управління спеціальності «Соціальна робота». – Запоріжжя: КСК-Альянс, 2011. – 39 с.

Це методичне видання є частиною навчально-методичного комплексу дисципліни «Соціальне партнерство». Воно містить в собі добірку матеріалів для підготовки та проведення семінарських занять, які спрямовані на вивчення та репрезентацію базового комплексу знань для формування відносин в різних суспільних утвореннях на засадах партнерства. Ці матеріали повинні стати важливим підґрунтям для формування управлінських навичок сучасного фахівця з соціальної роботи для ефективної організації людського ресурсу в процесі активної суспільної діяльності.

Методичні рекомендації призначені для студентів III курсу факультету соціології та управління (спеціальності «Соціальна робота»).

Рецензент: Краснокутський О.В.

Відповідальний за випуск: Воловик В.І.

ЗМІСТ

1. ВСТУП 4

2. ТЕМАТИЧНИЙ ПЛАН КУРСУ «СОЦІАЛЬНЕ ПАРТНЕРСТВО» 7

1 модульний контроль 7

(разом по 1-му модулю). 7

Разом за два модуля 8

Індивідуальне завдання 8

Підсумковий семестровий контроль 8

Разом 8

3. ТЕМИ ТА ПИТАННЯ для обговорення на семінарських заняттях із курсу «СОЦІАЛЬНЕ ПАРТНЕРСТВО» 9

4. ПИТАННЯ ДЛЯ ПІДГОТОВКИ ДО ІСПИТУ З КУРСУ «СОЦІАЛЬНЕ ПАРТНЕРСТВО» 28

5. СПИСОК РЕКОМЕНДОВАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ 31

6. ТЕРМІНОЛОГІЧНИЙ СЛОВНИК 33

7. ДОДАТКИ 36

1. Вступ

Курс «Соціальне партнерство» є необхідною частиною виховання фахівця з соціальної роботи як організатора взаємодії на засадах рівноправності та збалансованості в усіх сферах суспільного життя. Він спрямований на формування людини як самодостатньої особистості, яка здатна в повній мірі захищати свої права та інтереси в сучасних умовах.

Цей курс є відповіддю на «виклики» сучасного життя. Він спрямований на формування уявлень про гармонійне співіснування в громадянському суспільстві та висвітлення державно-правових механізмів регулювання взаємодії праці та капіталу в умовах розвитку глобального капіталізму на пострадянському просторі. Реалізація соціального партнерства передбачає трансформацію людських цінностей на буденному та ідеологічному рівнях для формування суспільних відносин на засадах субсидіарності та гармонійної збалансованості.

Курс «Соціальне партнерство» розрахований на студентів, які здобувають вищу освіту на факультеті соціології та управління зі спеціальності «соціальна робота» за освітньо-кваліфікаційним рівнем «бакалавр». Ця дисципліна призначена як для спеціалізації «управління соціальними процесами», так і для «управління персоналом».

Метою цього курсу є формування комплексного та цілісного уявлення про організацію рівноцінної взаємодії автономних суб’єктів суспільних відносин і реалізацію її на практиці в різних сферах суспільного життя на засадах партнерства.

Завдання курсу:

  • Сприяти студентам факультету соціології та управління оволодіти сучасними підходами розбудови партнерських відносин в сучасному суспільному житті.

  • Сформувати цілісну картину реалізації основних переваг партнерства як фундаментального механізму формування громадянського суспільства в Україні.

  • Виховати кваліфікованих фахівців з соціальної роботи, які б володіли знаннями та навички захисту інтересів людини в усьому розмаїтті соціально-економічних відносин задля досягнення зваженості у взаємодії власників засобів виробництва та безпосередніх виробників суспільних благ.

Курс «Соціальне партнерство» пов’язаний з освітньо-кваліфікаційними вимогами до випускників факультету соціології та управління ЗНУ. Він дає можливість отримати теоретичні знання і практичні навички з формування партнерських відносин на різних щаблях суспільної взаємодії на високому професійному рівні.

У результаті вивчення курсу студент повинен:

Знати:

  • основні засади розбудови партнерства як загальносуспільної форми взаємодії;

  • механізм реалізації соціального партнерства для розбудови громадянського суспільства;

  • ключові елементи розвитку соціального партнерства на рівні суспільно-державних відносин;

  • моделі та механізми формування партнерства в суспільно-політичних відносинах;

  • сучасний стан та перспективи розвитку партнерства між державними і некомерційними організаціями на регіональному рівні;

  • зміст і специфіку формування соціального партнерства в сфері суспільно-трудових відносин в Україні;

  • напрямки взаємодії між власниками засобів виробництва, профспілками та органами державної влади в Україні;

  • фундаментальні здобутки суспільно-трудового партнерства в розвинутих країнах світу;

  • перспективи розвитку суспільно-трудового партнерства в межах нормативно-регуляторних конструкцій в Україні;

  • сутність та специфіку розбудови партнерства в світових відносинах та його вплив на формування рівноправної взаємодії в сучасному суспільному житті.

Вміти:

  • орієнтуватися в структурних механізмах регуляції сучасного суспільного життя;

  • формувати цілісну і послідовну громадську думку щодо втілення та розвитку партнерських відносин;

  • орієнтуватись в системі органів регуляції партнерства в суспільно-трудових відносинах в Україні;

  • ефективно використовувати правові норми в сфері регуляції партнерських відносин в державних і комерційних установах;

  • організовувати, координувати та регулювати взаємодію профспілок, представників власників і робітників на підприємстві;

  • оперативно отримувати, освоювати та використовувати інформацію про рішення органів державної влади та профспілкових організацій в галузі соціального партнерства;

  • своєчасно діагностувати кризи в суспільно-трудових відносинах та їх вирішувати;

  • шукати, аналізувати та обирати потенційних учасників ділової партнерської взаємодії;

  • вести переговорний процес задля досягнення конструктивного ділового партнерства;

  • використовувати отримані знання для створення партнерських відносин в сучасному українському суспільстві.

Методичні рекомендації з підготовки та проведення семінарських занять дозволять озброїти студентів знаннями щодо 1) основних засад надання соціальних послуг в межах реалізації суспільно-державного партнерства; 2) механізмів розбудови партнерства в суспільно-трудових відносинах; 3) підходів і методів проведення ділових переговорів задля досягнення партнерства; 4) норм і правил проведення колективних трудових переговорів, а також навичок активної участі в них.