Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
захарченко пидпр 53-90.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
1.14 Mб
Скачать

Товариство з обмеженою відповідальністю

Товариство з обмеженою відповідальністю (ТзОВ) найпо- пулярніше серед інших видів господарських товариств завдяки обмеженому ступеню відповідальності при настанні несприят­ливих обставин. Характеристику ТзОВ подано на рис. 3.7.

Господарське товариство, що має СК, поділений на частки, розмір яких визначається установчими до­кументами, і несе відповідальність за своїми зобов'язаннями тільки своїм

майном. Учасники товариства, які повністю сплатили свої вклади, не­суть ризик збитків, пов'язаних з ді­яльністю товариства в межах своїх вкладів

Рис. 3.7. Характеристика ТзОВ

Товариство з обмеженою відповідальністю може бути засно­ване одним або кількома особами, при чому воно не може мати єдиним учасником інше господарське товариство, учасником якого є одна особа. Отже, особа може бути учасником лише од­ного товариства з обмеженою відповідальністю, яке має одного учасника.

Договір про заснування товариства з обмеженою відпові­дальністю укладається кількома особами для визначення взає­мовідносин між ними, але за новим ЦКУ він не визнається ус­тановчим документом. Установчим документом товариства є Статут.

Мінімальна величина статутного капіталу має становити 100 мінімальних заробітних плат відповідно до Закону Украї­ни "Про господарські товариства". До моменту державної ре­єстрації учасники товариства повинні оплатити не менше ніж 50 % суми своїх вкладів, решту доплачують протягом першого року діяльності товариства. Якщо таку оплату не здійснено, то товариство має оголосити про зменшення свого статутного ка­піталу і зареєструвати відповідні зміни до статуту у встановле­ному порядку або прийняти рішення про ліквідацію товарист­ва. Статутний капітал підлягає зменшенню, якщо вартість чистих активів товариства виявиться меншою від статутного капіталу після закінчення другого чи кожного наступного фі­нансового року.

Корпоративні відносини (відносини між ТзОВ і конкретни­ми учасниками) припиняються у випадках, відображених на рис. 3.8.

Рис. 3.8. Підстави для припинення корпоративних відносин

Виключення і вихід учасника часто вважають синонімами, хоч їх ототожнювати не можна. Принципові відмінності між виключенням і виходом учасника відображені в табл. 3.4.

Таблиця 3.4. Відмінності між поняттями "виключення" і "ви­хід" учасника з ТзОВ

Поняття

Зміст поняття

Виключення

  1. Примусове припинення участі у товаристві, ініціатива виходить від інших чинників.

  2. Можливе лише за підстав, передбачених ст. 56 Закону України "Про господарські товариства".

  3. Здійснюється за рішенням вищого органу.

  4. Породжує суб'єктивний обов'язок учасника припинити корпоративні відносини з товариством внаслідок прийняття такого рішення загальними зборами учасників товариства

Вихід

  1. Добровільне волевиявлення учасника.

  2. Підстави не мають значення.

  3. Здійснюється за рішенням самого учасника.

  4. Є безумовним суб'єктивним правом учасника. Товариство є суб'єктом лише пасивного обов'язку — не перешкоджати. Це право не може бути обме­жене установчими документами чи рішенням органів товариства

Чинне законодавство визначає певні підстави для виклю­чення учасника з ТзОВ, а саме:

  • систематичне невиконання або виконання неналежним чином учасником своїх обов'язків;

  • перешкоджання своїми діями досягненню мети ТзОВ;

  • з інших причин, передбачених чинним законодавством.