Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
захарченко пидпр 53-90.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
1.14 Mб
Скачать

Продовження табл. 3.3

1

2

3

4

5

6

Статутний фонд

Встановлюєть­ся у розмірі суми 1250 мінімальних заробітних плат

Встановлюється у розмірі суми 100 мінімальних заробітних плат

Самостійно встановлюють розмір СФ у засновницьких документах

Встановлюється у розмірі суми 100 мінімальних заробітних плат

Законодавчо не встановлюється розмір СФ, але обмежується розмір частки вкладників (не більше 50 % майна товариства)

Контроль учасників

Незалежне від своїх учасни­ків; взаємовід­носини на до­говірній основі

Незалежне від своїх учасників

Великий конт­роль учасників товариства

Незалежне від своїх учасників

Великий контроль учасників товарис­тва

Період функціо­нування

Необмежений; найбільш ста­більне — смерть чи вихід одного із акціонерів не впливає на існування фір­ми

Необмежений, створюється на невизначений термін

1. Обмежений (смерть чи ви­хід одного із партнерів означає при­пинення існу­вання ТзПВ)

Обмежений — створюється на певний термін або для досягнення певної мети

  1. Необмежений, у випадку смерті чи виходу одного із членів-вкладників.

  2. Обмежений в аналогічних випад­ках з дійсними чле­нами, якщо догово­ром не обумовлено інше

со

СО

з

<3

І * § §.8« в Й

я

в

0) Ч

X

в в

о Я 'В

СО О)

я

ф

% В

0) Ф

ч а ї

ж

'2 в СО

«

ч у

К н.

ч .. . ч й ч

З

ф а

2 .9

& *

£ в

в

а

м

м о

в 8 в о

В

о <й

ЕР >>

В

5 в

ч: Г

О! >>

а в

Ш в

в н

сє 03 ® «

ф

Розділ З 52

ОРГАНІЗАЦІЙНО-ПРАВОВІ ФОРМИ ПІДПРИЄМНИЦЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ 52

3.1. Поняття та класифікація організаційно-правової форми підприємництва 53

3.2. Господарські товариства як організаційна форма підприємництва 67

3.3. Індивідуальне підприємництво 93

3.4. Об'єднання підприємств: переваги й недоліки 84

НАВЧАЛЬНИЙ ТРЕНІНГ 88

Творчо-прикладні з#вДання 89

. Ч В Я

и

о о >> Ч

т -• о

я "0 І *

* ф

см в в

« 2 Й о

В се % ?

Й св

з "

я ф

ю а

я

п З

V а 2 >>

в ?

В В О б* св ф

В в

о

се р

>.

В н

З

ф а й

З 1 ° 5 § §

I Я «

я

• гч

а в в о се

V

>>

В н

З

ф а

св т се а в

в в

о

5 »

>> о І-І

о ч о в ф

В се

>>

й В о

а й

„ се В а) *© <ц

я

се в Й

Я § о а

З ЇО о

Й а

Ф о а я

а а

а "

се

«8а о о

В" щ я ф я а о а й ф

й й е- н « в

в

се

£ З а

>>

Й в

ч >>

ф ч

я о л ® н 2

ф

а

ю о

«1 . 1Г Я ф Й Й

М в й

а се ф ч В я

За новим ЦКУ введено нове поняття — залежне господарське товариство.

Залежним господарським товариством можуть бути: то­вариство з обмеженою або додатковою відповідальністю у разі, якщо двадцять або більше відсотків статутного капіталу тако­го товариства належить іншому (головному) господарському товариству; чи акціонерне товариство, двадцять або більше відсотків простих акцій якого належить іншому товариству. Отже, у самому понятті "залежне господарське товариство" пе­редбачається залежність одного товариства від іншого.

Історична довідка про ГТ подана в додатку.

Увага!

Далі детально зупинимося на властивостях кожного з ви­дів ГТ.

На рис. 3.6. подано коротку характеристику акціонерного товариства (АТ).

Рис. 3.6. Характеристика акціонерного товариства

АТ може бути створене як однією, так і кількома особами. Воно може діяти у складі лише одного учасника у разі, якщо він придбав усі акції цього товариства.

Існує обмеження, відповідно до якого єдиним уча­сником АТ не може бути товариство, яке було ство­рене особою, і ця особа є єдиним учасником такого товариства.

Акціонерне товариство відповідає за зобов'язаннями учас­ників лише за наявності двох умов:

  1. якщо зобов'язання пов'язане зі створенням товариства;

  2. якщо дії учасників були схвалені загальними зборами акціонерів.

На відміну від положень Закону України "Про господарські товариства" ЦКУ не виділяє такі різновиди АТ, як закрите та відкрите.

При створенні АТ кількома особами між ними укладається договір, який визначає порядок здійснення ними спільної ді­яльності щодо створення товариства. З набранням чинності но­вого ЦКУ такий договір уже не вважається установчим доку­ментом. Отже, тільки статут акціонерного товариства є установчим документом.

Назва АТ має містити його найменування й зазначення того, що воно є акціонерним.

Загальна номінальна вартість випущених акцій становить статутний капітал акціонерного товариства, розмір якого не може бути меншим від суми, еквівалентної 1250 мінімальним заробітним платам, виходячи зі ставки мінімальної заробітної плати, діючої на момент створення товариства. Грошові кошти та інші майнові цінності, що є внеском за придбання членства, повністю переходять у власність товариства як юридичної осо­би. Учасник утрачає безпосереднє право на майно, яке вніс при вступі до акціонерного товариства. Безпосередній стосунок уча­сника до свого внеску не може бути відновлений до моменту ліквідації товариства.

Обмежена відповідальність сприяє залученню до товариства такої кількості осіб, яка дає змогу йому відкрити велику спра­ву. Величина капіталу і незначний ризик для учасника сти­мулюють накопичення засобів капіталізації й розроблення ефективних підприємницьких програм.

Система органів управління товариством включає: загальні збори акціонерів, раду акціонерів (спостережну раду), прав­ління, голову правління, ревізійну комісію. Вищим органом управління товариства є загальні збори. У загальних зборах мають право брати участь усі акціонери, із правом дорадчого голосу — члени виконавчих органів, які не є акціонерами.

До компетенції загальних зборів акціонерів товариства на­лежить: визначення основних напрямів діяльності акціонер­ного товариства і затвердження його планів та звітів про їх ви­конання; внесення змін до статуту товариства; обрання та відкликання членів ради товариства та членів виконавчого ор­гану і ревізійної комісії; затвердження річних результатів ді­яльності товариства, включаючи його дочірні підприємства, затвердження звітів і висновків ревізійної комісії, порядку розподілу прибутку, визначення порядку покриття збитків; створення, реорганізація та ліквідація дочірніх підприємств, філій та представництв, затвердження їх статутів та положень; винесення рішення про притягнення до майнової відповідаль­ності посадових осіб товариства; визначення організаційної структури товариства; вирішення питання про придбання ак­ціонерним товариством акцій, що випускаються ним, визна­чення умов оплати праці посадових осіб товариства, його дочір­ніх підприємств, філій та представництв; затвердження до­говорів (угод), укладених на суму, що перевищує вказану в статуті товариства; прийняття рішення щодо припинення ді­яльності товариства, призначення ліквідаційної комісії, за­твердження балансу.

Загальні збори визнаються дійсними, якщо в них беруть участь акціонери, які мають відповідно до статуту товариства більш як 60 % голосів.

Акціонери, які володіють більш ніж 10 % акцій, і Держав­на комісія з цінних паперів і фондового ринку можуть призна­чати своїх представників для контролю за реєстрацією акціо­нерів щодо участі у зборах акціонерів. Пропозиції акціонерів, які володіють більш ніж 10 % акцій, вносяться до порядку ден­ного зборів акціонерів обов'язково. Акціонери, які володіють більш ніж 10 % акцій, мають право вимагати скликання поза­чергових зборів. В акціонерному товаристві, що налічує понад 50 акціонерів, створення спостережної ради акціонерного то­вариства обов'язкове. Спостережна рада створюється з акціо­нерів товариства і покликана стежити за дотриманням інтере­сів акціонерів між проведенням зборів.

Спостережна рада здійснює контроль за діяльністю вико­навчого органу товариства, тому члени спостережної ради не можуть входити до складу виконавчого органу та ревізійної комісії. Виконавчим органом є правління або інший орган, пе­

редбачений статутом, який здійснює керівництво поточною діяльністю товариства. Роботою правління керує голова прав­ління, який призначається або обирається відповідно до стату­ту товариства.

Контроль за фінансово-господарською діяльністю правлін­ня товариства здійснюється ревізійною комісією, яка обираєть­ся з числа акціонерів. Членами ревізійної комісії не можуть бути члени правління ради акціонерного товариства та інші посадові особи.

Порядок діяльності ревізійної комісії та її кількісний склад затверджуються загальними зборами акціонерів згідно зі ста­тутом товариства.

Оскільки вартість чистих активів (активи підприємства за вирахуванням зобов'язань) завжди має бути вищою або рівною розміру статутного капіталу, то у разі виявлення зменшення АТ повинне оголосити про зменшення свого статутного капіта­лу та зареєструвати відповідні зміни до статуту у встановлено­му порядку (за винятком першого року діяльності товариства). Якщо вартість чистих активів стає меншою від мінімального розміру статутного капіталу, тоді таке товариство підлягає ліквідації.