Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
97 Педпрактика заочне 5 курс.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
100.35 Кб
Скачать

Захист педпрактики

Захист практики – це відповідальний етап, коли підбиваються підсумки, виявляються позитивні моменти, аналізуються недоліки, визначаються шляхи удосконалення організації та проведення активної педагогічної практики.

Заключний період включає такі два етапи:

  1. оформлення звітної документації;

  2. підсумкову конференцію в університеті.

Оформлення звітної документації

По закінченні практики студент здає папку з такою документацією:

V курс

  1. Два розгорнутих конспекти уроку з літератури світової).

  2. Один розгорнутий конспект уроку з мови (англійської/німецької).

  3. Сценарій мовно-літературного вечора (ранку).

  4. Набір унаочнення до уроку літератури (зарубіжної).

Подання звітної документації студентом-практикантом заочної форми навчання передбачає обов’язкове ведення “Щоденника педпрактики”, завіреного печаткою школи, у якій проходила педпрактика. У “Щоденнику…” перелічуються усі проведені студентом уроки, виховні заходи, кожен з яких оцінюється балом “5”, “4”, “3”, “2” і завіряється підписом учителя мови чи літератури, класного керівника.

На студента-практиканта учителями мови та літератури у “Щоденнику…” пишуться короткі характеристики із загальною оцінкою з предмета.

У звітах (зокрема, у “Щоденнику педпрактики”) студент-практикант аналізує свою навчально-виховну діяльність, дає загальні висновки (які знання, уміння й навички здобуті під час перебування в школі), вносить пропозиції щодо вдосконалення організації практики.

Аналіз звітних документів практикантів дозволяє методистам зробити висновки про якість роботи студентів, про ступінь осмислення ними свого педагогічного досвіду, про їхнє ставлення до майбутньої професії.

Підсумкова конференція в університеті

Конференція готується факультетським керівником практики за участю старост груп студентів-практикантів. На конференції в основному заслуховуються звіти кожного студента.

До конференції студенти-практиканти готують методичні виставки. Матеріали цієї виставки можуть бути: тематичні стенди, узагальнюючі, динамічні, статичні таблиці, опорні схеми, перфокартки, тести, індивідуальні картки, тексти для аудіювання, читання про себе і вголос, конспекти уроків, позакласних заходів та інше.

Методисти спеціальних кафедр характеризують роботу кожного практиканта, звертають увагу на якість звітних матеріалів, виставляють оцінку з практики.

Критерії оцінювання роботи студентів

При оцінці роботи студентів у школі враховуються такі складові їх діяльності:

  1. Знання учнів, організація роботи з класом, уміння підтримувати дисципліну.

  2. Планування роботи, складання індивідуального плану, конспектів уроків і сценаріїв позакласних заходів з фахових дисциплін.

  3. Знання фактичного матеріалу на уроці, уміння застосовувати найсучасніші педтехнології з мови та літератури, використовувати ТЗН.

  4. Якість проведення уроків.

  5. Самоаналіз своєї роботи.

  6. Проведення виховної роботи з фаху.

  7. Характеристика, надана студентові школою.

  8. Конспекти уроків і сценаріїв позакласних заходів з фахових дисциплін.

  9. Творчість та самобутність у роботі.

  10. Якість звітної документації.

Оцінку (“відмінно”, “добре” “задовільно”, “незадовільно”) одержують студенти на підставі представлення перелічених звітних документів. Підсумкова оцінка – комплексна, враховує всі сторони діяльності студента в період практики. Ця оцінка не є середньоарифметичною, а визначається на основі обговорення та узгодження оцінок усіх методистів.