Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
lr1(1)n.doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
7.98 Mб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ і науки УКРАЇНИ

тЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ІМЕНІ ІВАНА ПУЛЮЯ

Кафедра ВІСАВ

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ ДЛЯ САМОСТІЙНИХ ЗАНЯТЬ ТА ДО

ЛАБОРАТОРНОЇ РОБОТИ №1 (1)

ОСНОВНІ МЕХАНІЗМИ ВЕРСТАТІВ ТА

ЇХ УМОВНІ ПОЗНАЧЕННЯ

Тернопіль 2001

Методичні вказівки розроблені у відповідності з учбовими

планами спеціальностей ____________________________

Методичні вказівки розробили:

К.т.н. Р.А. Скляров

Ст. викл. М.В. Шарик

Рецензент:

Методичні вказівки розглянуті та затверджені на засіданні кафедри верстато-інструментальних систем автоматизованого виробництва

Протокол № _______________ від __________ 200__ р.

Мнтодичні вказівки розглянуті та рекомендовані до друку на засіданні методичної комісії Тернопільського державного технічного університету імені Івана Пулюя

Протокол № ______________ від ___________ 200__ р.

Основні механізми верстатів та їх умовні позначення

Мета:

  • вивчити і розібратися в призначенні основних механізмів та їх взаємозв’язку при роботі верстата;

  • отримати практичні навички складання кінематичних схем коробки швидкостей з врахуванням умовних позначень елементів кінематичних ланок по ГОСТ 2.770 –68* і СТ СЕВ 2519-80;

  • засвоїти отримані поняття такі, як передаточне відношення, модуль зачеплення, умовні позначення, які використовуються при побудові кінематичних схем.

Завдання:

  • скласти з натури кінематичну схему коробки швидкостей токарного, револьверного або фрезерного верстату;

  • визначити та записати основні передаточні відношення для кінематичних пар;

  • скласти звіт про виконану роботу

Обладнання,

пристосування,

наочне приладдя:

  • коробка швидкостей токарно-револьверного верстату;

  • плакат “Умовні позначення на кінематичних схемах верстата”

1

1. Умовні позначення елементів кінематичних схем

При складанні кінематичної схеми використовують умовні позначення деталей і механізмів верстатів по ГОСТ2.770–68* і СТ СЕВ 2519-80 (табл.1).

Таблиця 1 - Умовні позначення елементів кінематичних схем

2

продовження табл.1

3

продовження табл.1

4

продовження табл.1

продовження табл.1

5

продовження табл.1

6

продовження табл.1

7

2. Типові приводи і механізми металорізальних верстатів

2.1. Приводи і механізми для безступінчастої зміни швидкості обертання

Для досягнення максимальної продуктивності верстата і зручності його обслуговування у верстатобудуванні знаходять застосування різного виду приводи і механізми для безступінчастої зміни швидкості (рис. 2.1). Останні бувають механічного (варіатори), електричного і гідравлічного типів.

Варіатор з розсувними конусами. Цей тип варіатора (поз. 1) виконується з різним видом зв'язку С. В якості зв'язку С застосовуються стандартні чи спеціальні клинові ремені, спеціальний ланцюг або сталеве кільце трапецієподібного січення. Плавна зміна швидкості вихідного шківа Ш в діапазоні 4 - 8 досягається шляхом одночасного розсовування однієї і зближення іншої пари конусів. При цьому змінюються діаметри робочої частини ведучих Шк1 і ведених Шк2 конусів.

Здвоєний торцевий варіатор. У приводах допоміжних рухів застосовуються одинарні чи здвоєні (поз. 2) торцеві варіатори. Рух від вала 1 через диск Д1, рухомий ролик Рк і диск Д2 передається валу ІІІ. Безступінчаста зміна швидкості обертання вала ІІІ у діапазоні 20—25 і вище досягається за рахунок переміщення ролика Рк вздовж вала ІІ.

Т

8

ороїдальний варіатор. Цей варіатор (поз. 3) має наступний принцип роботи. На валу вільно насаджені тороїдальні шківи — ведучий Шт1 і ведений Шт2, які зв'язані між собою сферичними дисками Дс. Останні вільно обертаються на поворотних цапфах. При зазначеному на схемі положенні сферичних дисків обертання від ведучого тороїдального шківа на ведений передається з більшого діаметра Dmax меншому діаметру Dmin. При повороті цапф зі сферичними дисками Дс у положення, зазначене на схемі штрихами, обертання буде передаватися з меншого діаметра ведучого шківа більшому діаметру веденого шківа. Безступінчаста зміна швидкості обертання шківа досягається поворотом цапф зі сферичними дисками Дс.

9

Варіатор із зовнішнім і внутрішньої конічними шківами. Рух від вала І (поз. 4) через зовнішній конічний шків Шк.з. і шків Шк.в. внутрішньою конічною поверхнею передається валу ІІ і далі через передачу z1 – z2 валу ІІІ. Вал І спільно зі шківом Шк.з. може переміщатися вздовж твірної свого конуса, завдяки чому робочий радіус шківа Шк.з. змінюється від R1max до R2max. При цьому передаточне відношення варіатора змінюється в діапазоні 3—4.

Торцеконічний варіатор. У цьому варіаторі (поз. 5) вал І з конічним шківом Шк знаходиться в постійному контакті з торцевою поверхнею диска Д, який передає обертання валу ІІ і через конічну передачу z1 – z2 веденому валу ІІІ. Для безступінчастої зміни швидкості обертання вала ІІІ передбачена можливість переміщення вала І з конічним шківом Шк вздовж його твірної, що дозволяє змінювати робочий радіус конічного шківа від R1min до R1max.

Сфероконічний варіатор. Істотною ознакою цього варіатора (поз. 6) є застосування шківа Шс зі сферичною робочою поверхнею, що має контакт із конічною поверхнею шківа Шк. При зміні кута нахилу осі електродвигуна Де, зі сферичним шківом Шс змінюються робочі радіуси як сферичного, так і конічного шківів, що забезпечує більш широкий діапазон зміни передатного відношення варіатора в межах 9—16.

Генератор-двигун. Система генератор-двигун (поз. 7) складається з асинхронного електродвигуна Да, генератора Г, збудника В і робочого електродвигуна Дп постійного струму. Збудник В представляє собою малопотужний генератор із самозбудженням, що призначений для живлення обмотки збудження ОВГ генератора Г і обмотки збудження ОВД електродвигуна Дп. Діапазон зміни швидкості дорівнює 10—16.

Е

10

лектромашинний підсилювач. У верстатобудуванні знайшли також широке застосування системи електромашинного керування. За рахунок зміни опору R1 (поз. 8) в обмотці 1ЭМУ можна змінювати величину і напрямок струму. На обмотку 2ЭМУ подається живлення з тахогенератора ГТ, який встановлено на валу електродвигуна Дп. Таким чином, у ланцюзі створюється напруга, яка пропорційна різниці потоків в обмотках збудження 1ЭМУ і 2ЭМУ. Ця напруга подається на обмотку збудження ОВГ генератора. ЭМУ забезпечує можливість безступінчастої зміни швидкості руху робочих органів верстатів у широкому діапазоні (400—1000).

Гідравлічні приводи. Асинхронний електродвигун перемінного струму Де, (поз. 9), з'єднаний з гідравлічним насосом Нр. Останній подає масло в гідравлічний двигун Мр , з'єднаний з робочими органами верстата. Безступінчаста зміна швидкості здійснюється як за рахунок зміни кількості масла що подається насосом, так і спожитого гідравлічним двигуном на кожен його оберт.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]