Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lekziya 2 TDTY.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
10.11.2018
Размер:
74.75 Кб
Скачать

7

Лекція 2. Суб'єкти інвестиційної діяльності

1.Характеристика суб'єктів інвестиційної діяльності

2.Виробничо – господарські угруповання та інститути спільного інвестування, як активні учасники інвестиційної діяльності

3. Держава, як суб’єкт інвестиційної діяльності

4.Функціональні учасники інвестиційної діяльності

Ключові слова: інвестор, учасники інвестиційної діяльності, акціонерні товариства, холдінгова компанія, промислово –фінансова група, фірми-ріелтери.

Мета роботи: з’ясування понять суб’єкти інвестиційної діяльності.

1. Характеристика суб'єктів інвестиційної діяльності

До суб’єктів інвестиційної діяльності віднесено інвесторів та учасників інвестиційної діяльності, які забезпечують здійснення інвестицій. 

Інвестори — суб'єкти інвес­тиційної діяльності, які приймають рішення про вкладення влас­них, позичкових і залучених майнових та інтелектуальних цінно­стей в об'єкти інвестування. Інвестори можуть виступати в ролі вкладників, кредиторів, покупців, а також виконувати функції будь-якого учасника інвестиційної діяльності. Учасниками інвес­тиційної діяльності можуть бути громадяни та юридичні особи України, інших держав, які забезпечують реалізацію інвестицій, як виконавці замовлень, або на підставі доручення інвестора.

Суб’єктами інвестиційної діяльності (інвесторами та учасниками) можуть бути громадяни і юридичні особи України та іноземних країн, а також держави в особі урядів.

Учасники інвестиційної діяльності – громадяни та юридичні особи України, інших держав, які забезпечують реалізацію інвестицій як виконавці замовлень або на підставі доручення інвестора. Інвестор визначає мету, спрямованість та обсяги інвестицій і залучає для їх реалізації на договірних засадах будь-яких учасників інвестиційної діяльності, в тому числі й шляхом організації конкурсів і торгів. Держава і посадові особи не вправі втручатися в договірні відносини учасників інвестиційної діяльності понад своєї компетенції.

Як передбачено законодавством, інвестори можуть виступати в якості:

– покупців (якщо вони купують страхові поліси, ощадні сертифікати комерційних банків і т.д.);

– продавців;

– замовників (під час укладення договору-підряду на будівництво);

– кредиторів.

Інвесторам в умовах ринку надається широке коло повноважень відповідно до їх економічної самостійності. Це, перш за все, визначення цілей, спрямованості, видів та обсягів інвестицій, визначення складу інших учасників інвестиційної діяльності. Законодавством передбачена заборона втручання державних органів та посадових осіб у реалізацію договірних відносин між суб’єктами інвестиційної діяльності.

Суб’єкти інвестиційної діяльності реалізують власні економічні інтереси, вступаючи у певні взаємовідносини на інвестиційних ринках. Ці ринки регулюють процес обміну інвестиціями та інвестиційними об’єктами.

Законом України «Про інвестиційну діяльність» від 18.09.91 р. № 1560 -XII визначено основні права суб'єктів інвес­тиційної діяльності. Зокрема, всі суб'єкти інвестиційної діяль­ності незалежно від форм власності та господарювання мають рівні права щодо здійснення інвестиційної діяльності. Інвестор самостійно визначає цілі, напрямки, види та обсяги інвестицій, залучає для їх реалізації на договірній основі будь-яких учасників інвестиційної діяльності. У тому числі шляхом організації кон­курсів і торгів. За рішенням інвестора права володіння, користу­вання та розпорядження інвестиціями, а також результатами їх здійснення можуть бути передані іншим громадянам та юридич­ним особам у порядку, встановленому законом. Взаємовідносини при такій передачі прав регулюються ними самостійно на основі договорів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]