Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lekziya 2 TDTY.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
10.11.2018
Размер:
74.75 Кб
Скачать

4. Функціональні учасники інвестиційної діяльності

Крім фінансових установ та держави, активними суб'єктами інвес­тиційної діяльності є функціональні учасники, до яких належать:

Фірми девелопери - юридичні особи, які беруть на себе функції з повної реалізації капіталу, що інвестується. Такі фірми самостійно здійснюють пошук найвигіднішого місця вкладання коштів інвестора, розробку проекту, його фінансування, ре­алізацію та введення в експлуатацію. Окремі функції з реалізації проекту в цілому чи його окремого етапу може брати на себе проект-менеджер (керівник проекту), який залучається спеціально на період реалізації інвестиційного проекту.

Фірми-ріелтери — це фірми посередники з торгівлі неру­хомістю. Вони працюють не лише за угодами з продавцями не­рухомості, а й визначають інвесторам економічну доцільність придбання тих чи інших готових будівель, споруд чи незавер­шених будівельних об'єктів.

Інжиніринг консалтингові фірми — це фірми, які займають­ся розробкою на договірних засадах різного роду документа­ції — інформаційної, науково-технічної, проектно-кошторисної та інших. За замовленням окремого інвестора інжиніринго-консалтингові фірми виконують також техніко-економічне обґрун­тування проекту, розробляють бізнес-план, здійснюють моніто­ринг проекту, авторський та технічний нагляд при його вико­нанні, організовують та проводять тендерні торги.

Будівельні фірми — виконують весь комплекс робіт за інвестицій­ним проектом (проектно-кошторисні, будівельні, монтажні, пуско­налагоджувальні) та здають інвестору готовий об'єкт «під ключ»,

Аудиторські фірми — виконують в інвестиційному процесі функ­ції перевірки фінансово-господарської діяльності як самого інве­стора так і інших його партнерів. Аудитори дають оцінку активів та пасивів балансів фірми, розраховують показники ліквідності балансу, здійснюють оцінку інвестиційних якостей цінних па­перів, оцінку капіталу самого інвестора та його акціонерів.

Список використаної літератури

  1. Крылов Э. И., Журавкова И. В. Анализ эффективности ин­вестиционной и инновационной деятельности предприятия: Учебное пособие.- М.: Финансы и статистика, 2001.— 384 с.

  2. Лепейко Т. И. Методология управления инвестиционными ресурсами финансового рынка.— X.: Вид. ХДЕУ, 2001.— 296 с.

  3. Лимитовский М. Л. Основы оценки инвестиционных и фи­нансовых решений.- М.: Инжиниринго-консалтинговая компания ДЕКА, 1996р.

  4. Менеджмент інноваційно-інвестиційного розвитку підприємств України. Д.М. Черваньов, Л.І. Нейкова. К. 1999 р.

  5. Пересада А.А. Управління інвестиційним процесом. — К.: Лібра, 2002.

Контрольні питання

1. Основні суб'єкті інвестиційної діяльності та їх характеристик

2. Комерційні банки України та інвестиційна діяльність

3. Характеристика фінансово-кредитних установ в Україні.

4. Функціональні учасники інвестиційної діяльності. Самостійна робота

Кредитні спілки і реелторська діяльність

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]