Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
модуль 5 ворд.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
1.02 Mб
Скачать

Класифікація видань за обсягом інформації

За обсягом інформації, що міститься у традиційному виданні (кількістю сторінок тексту), воно може бути пода­но у вигляді книги, брошури, листівки.

Загальна характеристика традиційних видань за обсягом розміщеної в них інформації подана в таблиці 5.9.

Таблиця 5.9 Класифікаційна характеристика видань за обсягом

Вид

Загальна характеристика

1.

Книга

Книжкове видання обсягом понад 48 сторінок

2.

Брошура

Книжкове видання обсягом від 4 до 48 сторінок

3.

Листівка

Аркушеве видання обсягом від 1 до 4 сторінок

Класифікація видань за складом основного тексту

За складом основного тексту розрізняють моновидання та збірники.

Загальна характеристика видань за складом основного тексту наведена в таблиці 5.10.

Таблиця 5.10 Класифікаційна характеристика видань за складом основного тексту

Вид

Загальна характеристика

1.

Моновидання

Видання, що містить один твір

2.

Збірник

Видання, що містить ряд творів

До терміну «збірник» дається примітка: «Залежно від періодичності розрізняють неперіодичний, періодичний та продовжуваний збірник». Узагальнююче поняття цього

322

323

ЗМ 20. Типологічні ознаки електронних видань

Коло питань: Особливості електронних ресурсів. Кла­сифікація електронних видань, характеристика видань за типом носія або характером доступу, за характером взаємодії з користувачем, за видами розповсюдження, ста­тусом та наявністю друкованого еквіваленту.

Особливості електронних ресурсів

Як було зазначено в попередньому змістовому модулі, електронні видання — це категорія електронних ресурсів, що вирізняється редакційно-видавничою обробкою та на­явністю вихідних даних, тому й варто почати з аналізу електронних ресурсів.

Під впливом інформаційних технологій постійно з'явля­ються нові види електронних ресурсів (програмне забезпе­чення, бази даних, мультимедійні продукти тощо), розши­рюються межі традиційної системи видань, формуються типи електронних документів (мережеві версії друкованих видань, онлайнові газети та часописи, додатки до тра­диційної преси, колекції посилань, огляди, дайджести,

Особливий інтерес викликають динамічні електронні до­кументи, які змінюють інформаційний вміст за певних умов використання (наприклад, відповіді на запити до баз даних) та електронні ресурси, які оперують за даними, що надходять у реальному часі (наприклад, від віддалених дат­чиків), або такі електронні документи, як законодавчі ак­ти або стандарти, інформаційний вміст яких може зміню­ватися при офіційному редагуванні. Своєрідність інтерактивних мультимедіа — постійне оновлення, при якому вміст електронного ресурсу може бути цілком онов­леним.

Оскільки електронні ресурси різноманітні та знаходять­ся в постійному розвитку, переліки термінів, які познача­ють їх види, завжди будуть приблизними, незакінченими.

На сьогодні не існує єдиного термінологічного стандарту щодо різновидів електронних ресурсів. Термінологія наво­диться в ІЗІШ(ЕІІ) [37], в міждержавних стандартах ГОСТ 7.82-2001 [7], ГОСТ 7.83-2001 [6]; ряд термінів наво­диться у форматі бібліографічного опису ІЛЧІМАК.8 [38].

Деякі терміни також подані в низці довідників і слов­ників з інформаційних та комп'ютерних технологій та у наукових публікаціях відповідної тематики. На сьогодні продовжуються дослідження еволюції електронних ре­сурсів, ведеться узагальнення інформації про специфічні ознаки для розвитку їх типології.

Тип ресурсу визначається типом вмісту, тобто типом інформації, яка призначена для сприймання людиною, та­кож типом даних, що характеризуються певними власти­востями та операціями, які виконуються над ними, або ти­пами знакової природи інформації (певна форма знаків, якими фіксується та передається інформація в ресурсі).

Характеристика основних типів вмісту електронних ресурсів зведена в таблицю 5.15. Вказані в таблиці елек­тронні програми можна поділити на системні, прикладні та сервісні.

Комбіновані ресурси, у свою чергу, поділяються на інтерактивні мультимедіа (системи, що дозволяють одно­часне використання різноманітних засобів відображення та передачі інформації) та онлайнові служби, системно орієнтована діяльність яких забезпечує доступ до інфор­мації та її використання в мережі Інтернет.

Кожна з наведених категорій ресурсів має кілька рівнів поділу, що надає гнучкості в підходах до каталогізації їх різних типів.

332

333

.

Таблиця 5.15 Характеристика основних типів вмісту електронних ресурсів

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]