Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Фінансовий контрольr.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
1.6 Mб
Скачать

3. Суб’єкти фінансового контролю.

Ефективність фінансового контролю у вирішальній мірі залежить від правильної його організації та розподілу ролей, компетенції суб'єктів фінансового контролю. В цій справі уже існує значний досвід. Він переконує, що система органів, які здійснюють фінансовий контроль, аби діяти ефек­тивно, не може будуватись довільно, аби як. Вона неминуче зумовлюється об'єктивними причинами і суспільними традиціями.

Фінансовий контроль є логічним продовженням і завершенням держав­ного управління фінансами. Тому в країнах з розвинутими громадянським суспільством і ринковою економікою не придумують довільно яку б то не було систему органів фінансового контролю – вона все одне виявилася б нежиттєздатною – а застосовують до завдань фінансового контролю систему органів державного управління фінансами, яка уже склалася в країні давно. Ця система лише доповнюється окремими специфічними елементами і в за­гальних рисах має наступний вигляд: загальнодержавний та місцевий фінансовий кон­троль; відомчий фінансовий контроль; аудит.

Функції державного фінансового контролю, як правило, розподіля­ються в них між вищими органами державної влади одночасно із закладами управління фінансовою та кредитно-грошовою системою. Конкретні форми розподілу зумовлюються особливостями політичної сис­теми держави. При цьому обов'язково враховується принцип розподілу та врівноваження влад.

Державний фінансовий контроль здійснюється органами законодавчої (представницької) і виконавчої влади України. До системи органів держав­ного фінансового контролю входять: Верховна Рада України, Міністерство фінансів, Рахункова палата, органи Державної контрольно-ревізійної служби, Державного казначейства, Державної податкової служби, Державної митної служби та інші. Однак, якщо Рахункова палата і ДКРС є спеціальними органами державного фінансового контролю, тобто контроль є основним і єдиним завданням цих органів, то Державна податкова служба, Державне казначейство, внутрівідомчі контрольно-ревізійні підроз­діли виконують контрольні функції паралельно з іншими покладеними на них завданнями; вони зобов'язані контролювати лише окремі напрямки руху державних коштів.

Верховна Рада України здійснює контроль за дотриманням бюджет­ного законодавства на всіх стадіях бюджетного процесу.

Рахункова палата України в межах покладених на неї повноважень: здійснює постійний контроль за виконанням державного бюджету в межах та обсягах, визначених Конституцією України та Законом України «Про Рахункову Палату» – перевіряє використання за призначенням органами виконавчої влади коштів загальноде­ржавних цільових фондів та коштів позабюджетних фондів; контролює утворення, обслуговування і погашення внутрішнього і зовнішнього держав­них боргів України та інше.

Основним органом державного фінансового контролю по лінії вико­навчої влади є Міністерство фінансів України. Воно здійснює контроль за виконанням державного бюджету, за дотриманням Правил складання проек­тів бюджетів в Україні,, за використанням бюджетних асигнувань та лімітів бюджетних асигнувань розпорядниками бюджетних коштів, а також коорди­нує діяльність з контролю за додержанням надходжень та використанням державних коштів.

З метою організації контролю за правильністю складання і виконання бюджетів, зведених фінансових планів галузей народного господарства, управлінь та відділів державних адміністрацій, виконкомів місцевих рад, фі­нансових планів підприємств, організацій та установ, а також контролю за фінансовою діяльністю, станом збереження і використання матеріальних цінностей, грошових коштів, достовірності обліку і звітності в міністерствах, відомствах, інших органах державної виконавчої влади, на підприємствах, в організаціях та установах в Україні функціонує Державна контрольно-реві­зійна служба.

Для здійснення державного фінансового контролю за дотриманням по­даткового законодавства створені органи державного податкового контролю. Відповідно до чинного законодавства повноваженнями органів податкового контролю наділена Державна податкова адміністрація України, створена відповідно до Закону України № 509-ХІІ від 4.12.1990 року «Про Державну податкову службу в Україні». Державна податкова адміністрація України здійснює контроль за додержанням податкового законодавства, правильністю обчислення, повнотою і своєчасністю сплати до бюджетів податків, зборів інших обов'язкових платежів, установлених законодавством.

Державна комісія з цінних паперів та фондового ринку здійснює контроль за діяльністю суб'єктів ринку цінних паперів: емітентів, інвесто­рів, фінансових посередників, фондових бірж – відповідно до діючого у цій сфері законодавства.

Митні органи України відповідно до положення Митного кодексу України мають повноваження в галузі державного контролю, пов'язані з пе­реміщенням товарів через митний кордон України.

Державний фінансовий контроль здійснюється також і низкою інших державних органів: Національним банком України, Фондом державного майна, Департаментом антимонопольної політики і підтримки підприємниц­тва, Державною комісією з цінних паперів та фондового ринку тощо.

Розглянемо підпорядкованість наведених органів одне одному та осно­вні їх функції (табл. 1.5).

Таблиця 1.5.

Основні функції та підпорядкованість органів державного фінансового контролю в Україні

Назва суб'єкта контролю

Підпорядко­ваність

Основні функції

Рахункова палата

ВРУ

Контроль за використання коштів держбюджету

Державна подат­кова адміністрація

Президенту

  • Облік платників, податків та інших обов'язкових платежів до бюджетів і держфондів.

  • Контроль за правильністю обчислення, повнотою і своєчасністю сплати податків та інших обов'язкових платежів.

  • Контроль за достовірністю податкового обліку і звітності.

Державна контро­льно-ревізійна служба

Мінфіну

  • Контроль за витрачанням бюджетних коштів усіх рівнів і коштів позабюджетних фондів.

  • Контроль за збереженням держмайна у бюджет­них установах.

  • Контроль за достовірністю бухгалтерського об­ліку і звітності у бюджетних установах.

Державне казна­чейство

Мінфіну

  • Організація виконання державного бюджету України і здійснення контролю за цим.

  • Управління коштами держбюджету та коштами державних позабюджетних фондів.

  • Ведення обліку касового виконання держбю­джету.

Антимонопольний комітет

КМУ

  • Здійснення контролю за дотриманням антимонопо­льного законодавства.

  • Захист законних інтересів підприємств і спожива­чів шляхом застосування заходів щодо припинення порушень антимонопольного законодавства.

Управління Пен­сійного фонду

КМУ

  • Збір і акумуляція внесків для пенсійного забезпе­чення і допомоги.

  • Забезпечення фінансування витрат Пенсійного фо­нду.

Управління Фон­дів соціального страхування

КМУ

  • Збір і акумуляція внесків для соціального забезпе­чення і допомоги.

  • Забезпечення фінансування витрат Фондів соціаль­ного страхування.

Державна інспек­ція з контролю за цінами

КМУ

Контроль за дотриманням порядку затвердження і за­стосування цін і тарифів у всіх галузях народного гос­подарства.

У цілому функції органів державного фінансового контролю полягають у забезпеченні раціонального застосування державою економічних методів регулювання суспільних процесів, які в умовах існування різних форм і видів власності, вільного підприємництва, економічної самостійності виробників,

поширення ринкових відносин на всі сфери суспільного життя є найбільш виправданими, динамічними і ефективними.

Необхідною умовою підвищення ефективності державного фінансового контролю є скоординована і упорядкована діяльність зазначених органів у здійсненні контрольних функцій, уникнення дублювання за тими напрям­ками контролю, які входять до компетенції кількох органів. Відокремлені дії кожного не відтворюють цілісного стану справ чи то окремого підприємства, чи то галузі в цілому, і, як наслідок, не забезпечують ужиття повного пере­ліку відповідних заходів на виконання управлінських рішень для подальшого розвитку економічних відносин.

Для цього необхідно рішучіше втілювати в життя поставлені Міністер­ством фінансів завдання щодо тіснішої координації своїх дій контролюю­чими органами як у проведенні ревізій і перевірок, так і максимальній їх реа­лізації у частині відшкодування й компенсації збитків, завданих державі.

Муніципальний фінансовий контроль здійснюють органи місцевого самоврядування. Сфера його застосування досить широка - від затвердження місцевого бюджету, його виконання і затвердження звіту про його виконання до конкретних питань дотримання фінансової дисципліни, що належать до компетенції органів місцевого самоврядування.

Громадський (суспільний) фінансовий контроль здійснюють громадські організації (партії, рухи, профспілкові організації тощо). Об'єкт контролю залежить від завдань, які перед ним стоять.

Серед основних суб’єктів громадянського контролю, які повинні представляти інтереси суспільства, можна назвати:

1. Парламентські структури;

2. Політичні партії та громадські об’єднання;

3. Засоби масової інформації;

4. Судові інстанції різноманітного рівня;

5. Незалежні аналітичні центри й установи та інші неурядові інституції.

Суспільство має активно залучатися до здійснення громадянського контролю. Громадський контроль - це організаційно оформлена діяльність громадян України з контролю за відповідністю діяльності об'єктів громадського контролю нормам Конституції України, законів України, інших актів законодавства та за дотриманням ними державної дисципліни.

Аудиторський фінансовий контроль є незалежним професійним і здійснюється аудиторами (фізичними особами) та аудиторськими фірмами. Такий контроль може бути як ініціативним, так і обов’язковим. Цих суб’єктів, як правило, залучають власники підприємств (установ, організацій).

Система внутрішнього контролю визначається внутрішніми правилами та процедурами контролю, які запроваджуються власником підприємства (установи, організації) для досягнення поставленої мети – забезпечення (в межах можливого) стабільного і ефективного функціонування підприємства, дотримання внутрішньої господарської політики, збереження та раціонального використання активів підприємства, запобігання та викриття фальсифікацій і помилок, достовірності бухгалтерських записів та своєчасної підготовки фінансової інформації.