Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Фінансовий контрольr.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
1.6 Mб
Скачать
  1. Порядок проведення перевірок Державною комісією з регулювання ринків фінансових послуг України

Згідно Указу Президента України «Про Положення про Державну ко­місію з регулювання ринків фінансових послуг України» від 4.04.2003р. № 292/2003 Державна комісія з регулювання ринків фінансових послуг України (далі – Комісія) уповноважена здійснювати державне регулювання та нагляд за наданням фінансових послуг і додержанням законодавства в цій сфері. Відповідно до цього однією з функцій Комісії є - проведення виїзних (інспе­кції) та не виїзних перевірок фінансових установ України.

Підчас виконання покладених на комісію функцій вона користується наступними законодавчо-нормативними актами України:

1. Указом Президента України «Про заходи щодо розвитку системи протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, і фінансуванню тероризму»;

2. Указом Президента України «Про додаткові заходи щодо боротьби з відмиванням доходів, одержаних злочинним шляхом»;

3. Законом України «Про недержавне пенсійне забезпечення»;

4. Законом України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страху­вання»;

5. Законом України «Про науково-технічну інформацію»;

6. Законом України «Про фінансово-кредитні механізми і управління майном при будівництві житла та операціях з нерухомістю»;

7. Законом України «Про іпотечне кредитування, операції з консолідованим іпотечним боргом та іпотечні сертифікати»;

8. Постановою Кабінету Міністрів України «Про затвердження По­рядку реєстрації фінансових операцій суб'єктами первинного фінансового моніторингу»;

9. Указом Президента України «Про Положення про Державну комісію з регулювання ринків фінансових послуг України»;

10. Законом України «Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг»;

11. Інші.

Держфінпослуг має право здійснювати планові (зафіксовані в плані Комісії, проводяться не частіше 1 разу на рік та про їх проведення повідом­ляється за 10 днів до початку) та позапланові перевірки.

Підготовка та проведення безвиїзної перевірки.

Безвиїзні перевірки можуть проводитися:

  • згідно з планом перевірок Держфінпослуг;

  • за рішенням Голови Держфінпослуг з власної ініціативи (позапла­нова);

  • за поданням заступників Голови Держфінпослуг, директора відповід­ного департаменту чи голови територіального управління Держфінпослуг (позапланова).

З метою отримання необхідної інформації уповноважений комісії над­силає до суб’єкта нагляду відповідний запит з вимогою надати необхідну інформацію. У випадку відмови на запит або відсутності відповіді особа, що надіслала запит складає акт про це. Якщо відмова суб’єкта нагляду вмотиво­вана, він має письмово викласти такі причини.

За результатом безвиїзної перевірки на паперовому носії державною мовою складається акт перевірки у 2-х примірниках за формою, установле­ною Держфінпослуг.

В акті перевірки чітко викладаються факти виявлених порушень зако­нодавства з посиланням на документи, що підтверджують наявність зазначе­них фактів, а також зазначаються норми нормативно-правового акта, які по­рушено суб'єктом нагляду. Такі документи або їх копії додаються до акта пе­ревірки.

Акт підписується особою, яка здійснила перевірку та керівником суб’єкта нагляду.

У разі неявки керівника суб'єкта нагляду в установлений строк або його відмови підписати акт перевірки про це робиться відмітка на обох примірниках акта, один з яких надсилається рекомендованим листом з повідомленням про вручення на адресу суб'єкта нагляду.

Підготовка до проведення інспекції.

Інспекції можуть проводитися згідно з планом перевірок Держфінпос­луг або за наявності певних підстав (рис. 8.9).

за наслідками перевірок одних суб'єктів нагляду виявлено факти, які свідчать про порушення іншим суб'єктом нагляду норм законодавства у сфері фінансових послуг

суб'єктом нагляду не подано в установлений термін або протягом установленого строку документи обов'язкової звітності та (або) іншої інформації, яка надається до Держфінпослуг

виявлено недостовірність інформації у документах обов'язкової звітності та (або) інших документах, які надаються до Держфінпослуг

виявлено за результатами безвиїзної перевірки факт порушення чинного законодавства у сфері фінансових послуг

подано заяву (скаргу, повідомлення) про порушення суб'єктом нагляду норм законодавства у сфері фінансових послуг

необхідность перевірки виконання суб'єктом нагляду заходів впливу Держфінпослуг, які застосовувалися до цього суб'єкта нагляду

рішення, накази, ухвали суду, постанови слідчих про проведення перевірки суб'єкта нагляду

звернення або запиту народного депутата України

здійснення реорганізації або ліквідації суб'єкта нагляду

Рис. 8.9. Підстави для проведення позапланової інспекції Держфінпослуг.

Керівнику інспекційної групи видається посвідчення на проведення інспекції на строк не більше ніж на 30 календарних днів (подовження мож­ливе при наявності обґрунтованого письмового звернення директора департаменту), у якому зазначається повний склад інспекційної групи.

Керівник та члени інспекційної групи при проведенні інспекції мають право:

  • безперешкодно входити за службовим посвідченням до приміщень, у яких розташований суб'єкт нагляду;

  • вимагати для інспекції необхідні документи та іншу інформацію для проведення інспекції;

вилучати на строк до 3-х робочих днів документи, які підтверджують факти порушення вимог чинного законодавства. Такі вилучення оформлю­ються протоколом, у якому зазначаються дата його складання, прізвище та посада особи, яка провела вилучення, повний перелік вилучених документів та дату, коли ці документи мають бути повернені;

  • брати письмові пояснення у керівників суб'єкта нагляду та (або) його працівників.

Крім прав на керівників покладаються певні обов’язки:

    • повідомити керівника суб'єкта нагляду про права, обов'язки та повноваження інспек­ційної групи, причину та мету інспекції, про права, обов'язки та відповідальність суб'єкта нагляду, установити перелік необхідних документів та строки або терміни їх на­дання, узгодити інші організаційні питання щодо проведення інспекції;

    • у разі відмови представника суб'єкта нагляду надати документи чи належним чи­ном засвідчені копії документів (витяги з документів) на усний запит членів інспекційної групи підготувати та надати представнику суб'єкта нагляду письмовий запит із зазначен­ням строку надання необхідної інформації, а в разі відмови в отриманні письмового за­питу надати його особі, на яку покладені обов'язки з реєстрації вхідної кореспонденції суб'єкта нагляду, або направити запит на адресу суб'єкта нагляду рекомендованим листом з повідомленням про вручення.

    • не допускати дій та вчинків, які можуть негативно вплинути на ділову репутацію Держфінпослуг;

    • дотримуватися вимог законодавства України.

Керівник та члени інспекційної групи під час проведення інспекції не­суть відповідальність згідно з чинним законодавством.

Під час проведення інспекції інспекційна група детально вивчає, аналізує та оцінює всі необхідні документи, які стосуються діяльності суб'єкта нагляду та перевіряє наявну інформацію про можливі порушення законодавства, особливо у сфері фінансових послуг.

За результатами інспекції інспекційна група складає акт інспекції у двох примірниках за встановленою Держфінпослуг формою, на паперовому носії, державною мовою та зі скрізною нумерацією. Такий акт має містити систематизований виклад виявлених у ході інспекції фактів порушень зако­нодавства з посиланням на документи, що підтверджують наявність зазначе­них фактів, а також зазначаються норми нормативно-правового акта, які по­рушено суб'єктом нагляду. Документи, які підтверджують порушення дода­ються до акта, а при їх відсутності - пояснення суб'єкта нагляду, що перевіряється.

Один примірник акта вручається під розписку в отриманні керівнику підприємства, який при наявності заперечень чи зауважень до акта протягом 5-ти днів після отримання надає їх у письмовій формі до Держфінпослуг.

А в разі відмови останнього від підпису, керівник інспекційної групи робить відмітку про це на обох екземплярах акта, один з яких протягом на­ступних 5-ти днів відправляє рекомендованим листом суб’єкту нагляду.

Керівник інспекційної групи складає також окремі акти за формою, ус­тановленою Держфінпослуг у випадках передбачених законодавством (рис. 8.10).

відсутность суб'єкта нагляду за заявленим місцезнаходженням

ненадання суб'єктом нагляду документів, які вимагалися для інспекції (у тому числі з метою вилучення), незалежно від причин (втрата, відсутність документів, відсутність на роботі відповідної посадової особи суб'єкта нагляду, відмова в наданні тощо)

недопуск інспекційної групи до проведення інспекції

відмови від проведення інспекції

відмови прийняття вилучених документів

Рис. 8.10. Випадки, за яких керівники інспекційних груп Держфінпослуг склада­ють окремі акти.

Такі акти складаються у двох примірниках та у всіх випадках підписуються керівником та всіма членами інспекційної групи, а при відмо­вах та не наданні документів суб’єктами нагляду, – їх керівниками. В разі відмови останнього від підпису, дії керівника інспекційної групи такі самі, як і при відмові керівника суб’єкта нагляду від підписання акта перевірки.

Виправлення та підчистки в актах, як окремих, так і загальних не допу­скаються.

Після проведення перевірки керівник інспекційної групи (у разі прове­дення інспекції) або особа, що проводить безвиїзну перевірку, протягом 3-х робочих днів з дня підписання акта перевірки, реєструє його разом із всіма додатками (за наявності) у Держфінпослуг.

Тема 9: Незалежний фінансовий контроль в Україні

  1. Аудиторська палата України: функції, задачі.

  2. Сутність та необхідність незалежного аудита.

  3. Міжнародні та національні стандарти аудиту.

  4. Порядок проведення незалежних аудиторських перевірок.

  5. Методи перевірки фінансової звітності.