Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Фінансовий контрольr.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
1.6 Mб
Скачать

Тема 7: Організація і методика проведення фінансового контролю органами Пенсійного фонду України та Фондами соціального

страхування …………........................…........................................................... 91-114

1. Завдання та функції Пенсійного фонду України ….. ................ 91-92

2. Порядок здійснення фінансового контролю Пенсійним

фондом ............................................................................................................... 92-96

3. Фонди соціального страхування в Україні: права, завдання та

обов’язки …………………………………………………….......... ................ 96-100

4. Методика проведення фінансового контролю фондами соціального

страхування ……………………………………………………..................... 101-112

4.1. Фондом соціального страхування у зв’язку з тимчасової втрати

пра­цездатності …………………………………...……………...... .............. 101-105

4.2. Фондом соціального страхування на випадок

безробіття …………......................................................................... .............. 106-107

4.3. Фондом соціального страхування від нещасних випадків на вироб­ництві та професійних захворювань ………………………….................... 107-112

5. Фінансові санкції за порушення норм «соціального»

законодавства …………………………………………………….. .............. 112-114

Тема 8: Податкова служба, Національний банк, Антимонопольний комітет, Державна комісія з регулювання ринків фінансових послуг – органи, які здійснюють фінансовий конт­роль в Україні ………………....................... 115-132

  1. Фінансовий контроль податкових органів України .. ............... 115-117

  2. Організація фінансового контролю Національним банком

України ……………………………………………………............ ............... 117-122

  1. Методика проведення контрольних заходів Антимонопольним комі­тетом України ………………………………………………......................... 122-128

  2. Порядок проведення перевірок Державною комісією з регулю­вання ринків фінансових послуг ……………………………………..... ............... 128-132

Тема 9: Незалежний фінансовий контроль в Україні ….. ............... 133-148

  1. Аудиторська палата України – функції, задачі ….... ............... 133-134

  2. Сутність та необхідність незалежного аудита .. ….. ................ 134-136

  3. Міжнародні та національні стандарти аудиту …...................... 136-139

  4. Порядок проведення незалежних аудиторських

перевірок ………........................................................................... ................ 139-145

  1. Методи перевірки фінансової звітності ….………................... 145-148

Тема 10: Організація внутрішнього аудиту ……….......................... 149-156

  1. Сутність внутрішнього аудита, його організація й

необхідність ................................................................................................... 149-154

  1. Стандарти професійної практики внутрішнього

аудита ………................................................................................................. 154-156

Тема 11: Зарубіжний досвід організації державного фінансового

кон­тролю …….……………………………………………........................... 165-167

Перелік рекомендованої літератури …………………....................... 160-166

Вступ

В побудові нової економічної системи в Україні одне з провідних місць належить фінансовій сфері. Викликано це тим, що на базі фінансів і управління ними формуються відносини між усіма суб’єктами економіки.

Оскільки кінцевим призначенням фінансових ресурсів є забезпе­чення розширеного відтворення і задоволення суспільних інтересів та потреб, то кожний громадянин і держава в цілому надзвичайно зацікавлені в їх ефек­тивному використанні. Звідси об’єктивно виникає потреба в управлінні фінансовими ресурсами, а відтак у фінансовому контролі.

На сучасному етапі організації фінансовий контроль претерпає серйоз­них змін. Це пов'язане із принципово новим характером товарно-грошових відносин в сучасній Україні, появою різноманітних форм власності й нового для країни фінансового ринку. Поряд з державним і відомчим контролем з'явилася нова організаційна форма фінансового контролю – аудиторська.

Подолання суспільно-економічної кризи, необхідність стабілізації економіки потребують суттєвого підвищення ролі інформаційного, технологічного, методичного, організаційного та іншого забезпечення управління галузями національного господарства України.

Метою вивчення курсу «Фінансовий контроль» є формування у студентів теоретичних знань щодо основних засад фінансового контролю та набуття практичних навичок з порядку порядку його здійснення різними суб’єктами, що дасть змогу оцінити діючу систему фінансового контролю та розробити рекомендації по її вдосконаленню. Мета курсу реалізується через поставлені завдання:

  • набуття базових теоретичних знань щодо основ побудови системи фінансового контролю;

  • оволодіння методикою проведення фінансового контролю;

  • набуття практичних навичок з оформлення результатів фінансового контролю і вмінь прийняття правильних практичних рішень.

Тема 1: Фінансовий контроль: поняття та сутність

  1. Поняття фінансового контролю.

  2. Класифікація фінансового контролю.

  3. Суб’єкти фінансового контролю в Україні.

  4. Методи фінансового контролю.

1. Поняття фінансового контролю.

Фінансовий контроль виступає формою реалізації контрольної функції фінансів.

Серед вчених, як вітчизняних так і зарубіжних, до сьогодні точаться дискусії щодо трактування терміну «фінансовий контроль». Умовно усі теоретичні концепції можна об’єднати у п’ять груп, в залежності від аспекту, у якому вони розглядають поняття «фінансовий контроль», зокрема:

  • як функцію системи управління фінансовими відносинами.

  • як контрольну функцію фінансів;

  • як діяльність різних контролюючих органів та систему їх нагляду;

  • як один з видів державного контролю;

  • як сукупність заходів, які проводяться контролюючими органами.

До першої групи можна віднести таких видатних науковців як: Л.Ф. Зверенчук, Я.И.Гуральник, В.Ф.Журко, Т.А.Башкатова, Л.М.Крамаровський, С.К.Егорова, В.М.Радіонова, Г.М.Давидов, О.Д.Василик, О.П.Кириленко та інші.

Так, зокрема, О.Д.Василик зазначив, що «фінансовий контроль за своєю економічною суттю – це функція управління, яка включає сукупність спостережень, перевірок за діяльністю об'єкта управління з метою оцінки обґрунтованості й ефективності прийняття рішень і результатів їх виконання».

За О.П.Кириленко, «фінансовий контроль – це один з елементів управління фінансами; особлива діяльність по перевірці правильності вартісного розподілу валового національного продукту, утворення і витрачання фондів грошових коштів».

До вчених, які розглядають фінансовий контроль як контрольну функцію фінансів відноситься, зокрема, Є.В.Калюга, котра у своїй монографії „Фінансово-господарський контроль у системі управління” стверджує, що фінансовий контроль ґрунтується на використанні контрольної функції фінансів і виступає як один із проявів її важливого значення в розширеному відтворенні».

Фадейкіна Н.В. та Воронов В.О. під фінансовим контролем розуміють особливу функцію фінансів, метою якої є розкриття відхилень від прийнятих стандартів законності та ефективності управління фінансовими.

До групи концепцій вчених, які розглядають фінансовий контроль як діяльність контролюючих органів відноситься, зокрема, М.С. Малеїн, який стверджував, що фінансовий контроль – це діяльність фінансових, кредитних та господарських органів (організацій), спрямована на забезпечення фінансової, бюджетної, кредитної, розрахункової та касової дисципліни у процесі виконання планів. Така діяльність регулюється правовими нормами та заключається у перевірці законності, обґрунтованості та раціональності грошових витрат.

Систему нагляду органів державної влади, місцевого самоврядування, суб'єктів господарювання та громадян України за фінансово – господарською діяльністю підприємств, установ, організацій з метою оцінки економічної ефективності цієї діяльності на думку І.С.Стефанюка та Л.Фещенко являє собою фінансовий контроль.

До четвертої групи можна віднести О.Ю. Грачову та Е.Д. Соколову, які під фінансовим контролем розуміють вид державного контролю, який «спрямований на перевірку витрачання державних коштів, своєчасності та повноти мобілізації державних ресурсів, законності витрат та доходів усіх ланок фінансової системи, дотримання правил обліку та звітності».

П’яту групу уособлює В.З. Шевлокова, на думку якої, - «фінансовий контроль – це сукупність дій та операцій по перевірці фінансових та пов’язаних з ними питань діяльності суб’єктів господарювання та управління з застосуванням специфічних форм та методів його організації».

Фінансовий контроль як перевірку законності та доцільності формування, розподілу та витрачання грошових, трудових, матеріальних та інших ресурсів розглядає Є.О.Алісов.

Неоднозначність визначення поняття фінансового контролю науко­вцями дає привід для того, щоб звернутися до законодавчих документів, які б могли узгодити погляди на дане питання.

Оскільки вся фінансова діяльність у державі регламентується законами і підзаконними актами, змістом фінансового контролю, у кінцевому рахунку, є забезпечення виконання і додержання законів і фінансової дисципліни всіма державними, громадськими організаціями, посадовими особами і громадянами.

При цьому фінансова діяльність не тільки повинна відповідати закону, але бути доцільною. Таким чином, в перевірці законності і доцільності про­являється суть фінансового контролю.

Правовою основою здійснення фінансового контролю є Конституція України, в якій визначені принципи, основні права і обов’язки державних органів і громадських організацій в галузі контролю. Головними норматив­ними актами, що регулюють сферу фінансового контролю, є Бюджетний кодекс України, Кодекс про адміністративні правопорушення, Закони України «Про Державну податкову службу в Україні», «Про Державну контрольну-ревізійну службу в Україні», «Про аудиторську діяльність».

В Україні нормативно-правове поле фінансового контролю не досить врегульоване, законодавча база у цій галузі відстає від економічної реально­сті, завдань держави у фінансовій сфері. Про це свідчить те, що до сьогодні залишається не прийнятим Закон України «Про фінансовий контроль в Україні», який повинен стати основним нормативно-правовим актом, що рег­ламентуватиме систему відносин фінансового контролю.

Система фінансового контролю представляє собою сукупність таких елементів: об’єктів, суб’єктів, підконтрольних суб’єктів, предмет контролю, контрольні заходи (табл. 1.1).

Таблиця 1.1

Складові системи фінансового контролю на фінансовому ринку

Елемент

Зміст

Об’єкт

Комплекс господарських процесів та грошових відносин сфери матеріального виробництва та невиробничої сфери; фінансові ресурси суб’єкта господарювання та управлінські рішення керівництва суб’єкта господарювання з питань фінансово-господарської діяльності.

Суб’єкт

- Органи державної та місцевої влади, які уповноважені здійснювати фінансовий контроль;

- суб’єкти господарювання (незалежні аудитори, служби внутрішньогосподарського контролю, громадські контролери).

Підконтрольні суб’єкти

Суб’єкти господарювання (підприємства. Установи, організації)

Предмет

- Фінансові показники господарської діяльності;

- бюджетні показники бюджетного процесу;

- податки, збори та платежі, які надходять до бюджету та цільових фондів.

Контрольні заходи

Дії суб’єкта контролю з метою встановлення відповідності фактичних результатів діяльності підконтрольного суб’єкта, які стали предметом контролю, нормативним.

Суб’єкти фінансового контролю здійснюють контрольні заходи з метою зміцнення фінансової дисципліни, забезпечення економії матеріальних, трудових і грошових ре­сурсів, а також повного, своєчасного та доцільного формування і використання грошових коштів у суспільстві для досягнення ефективного результату.

Досягнення поставлених цілей вимагає реалізації певних завдань, які можна об’єднати у три групи (рис. 1.1).

Рис. 1.1. Основні завдання фінансового контролю

Мета та завдання фінансового контролю визначають його функції, в основі яких знаходиться процес вивчення певного об’єкта (табл.1.2).

Таблиця 1.2

Функції фінансового контролю

№ з/п

Функції

Характеристика

1

Нормативна

визначає правове забезпечення здійснення фінансового контролю та необхідність його зміни

2

Управлінська

визначає організацію управління системи фінансового контролю

3

Аналітична

проведення аналізу фінансового-господарської діяльності і управлінських рішень та розробка пропозицій по усуненню виявлених недоліків

4

Координаційна

єдність дій органів фінансового контролю

5

Профілактична, превентивна

проведення роз’яснювальної та консультаційної роботи органами фінансового контролю з метою попередження фінансових правопорушень та неефективного управління фінансовими ресурсами

6

Мобілізуюча

в результаті фінансового контролю фінансові ресурси мобілізуються

7.

Прогнозувальна

формування прогнозів (планів) та порівняння з реальними показниками

Засобами досягнення цілей та вирішення конкретних завдань фінансового контрою (контрольних заходів) є методи, які являють собою певні способи та прийоми.

Під формою фінансового контролю варто розуміти засоби організації та вираження контрольних заходів. До форм фінансового контролю можна віднести: перевірку, ревізію, інспектування, аудит, а також аутсорсинг, моніторинг, пруденційний нагляд.

Фінансовий контроль лише тоді виконує призначену йому роль, якщо ґрунтуватиметься на певних принципах. До їх числа належать:

Таблиця 1.3

Принципи фінансового контролю

№ з/п

Назва принципу

Характеристика

1

Принцип незалежності

встановлює недопустимість будь-якого силового, матеріального чи морального впливу на суб’єкт контролю.

2

Принцип законності

забезпечує дотримання усіма органами фінансового контролю норм та правил, встановлених законодавством та охорону інтересів суспільства і громадян. Органи фінансового контролю та їх посадові особи при виконанні своїх обов’язків повинні дотримуватись Конституції і законів України.

3

Принцип гласності

встановлює відкритість діяльності органів фінансового контролю. Результати державного контролю повинні бути доступні кожному громадянину, як правило їх доводять через засоби масової інформації; про результати внутрішнього контролю повідомляють колектив, чия діяльність перевірялась, та посадові органи вищого управління. Оприлюднення результатів контролю і прийнятих у зв’язку з ним рішень мобілізує на вилучення виявлених негативних факторів і забезпечення успішного виконання покладених на них обов’язків, виховує їх у дусі дотримання чинних законів і положень.

4

Принцип системності

забезпечує наявність системи органів фінансового контролю. При проведенні контрольних заходів повинні розглядатися всі сторони об’єкта контролю і вся система його взаємозв’язків по вертикалі та горизонталі структури управління.

5

Принцип об’єктивності

визначає правильне, повне та об’єктивне аргументування результатів контролю на основі зіставлення змісту перевірених фактів із законами, основними положеннями, інструкціями і розпорядженнями керівних органів, що регулюють перевірочну діяльність і дії посадових осіб при її виконанні.

6

Принцип ефективності

проявляється у своєчасності і повноті виявлення відхилень від певних норм, їх причин і відповідальних осіб, а також оперативності у виправленні допущених негативних результатів і забезпеченні відшкодування завданої матеріальної шкоди.