Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Плани прак.занять Психологія.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
850.43 Кб
Скачать

Тема 6. Психологія міжособистісних взаємодій

Мета: засвоєння сутності поняття спілкування, його структурних компонентів;понять вербальні та невербальні засоби спілкування, визначення їх особливостей, визначення та аналіз особистісних якостей.

Опорні поняття: спілкування, види спілкування, комунікація, перцепція, інтеракція, комунікативні здібності, комунікативні вміння; вербальна комунікація, мовна комунікація, бар’єри мовної комунікації, невербальна комунікація, жести, міміка, пантоміміка, зовнішній вигляд.

При вивченні теми необхідно звернути увагу на те, що спілкування – базовий процес, який є підставою для будь-якої діяльності, це явище соціальне. За змістом спілкування охоплює всі царині людського буття та діяльності, об’єктивні та суб’єктивні їх прояви. Спілкування між людьми відбувається при передаванні знань, досвіду, коли формуються різні вміння та навички, погоджуються та координуються спільні дії тощо. Людина не може існувати поза спілкуванням з іншими людьми. Потреба в спілкуванні – одна з базових потреб суспільного індивіда. Тому доцільно розглянути не тільки процес спілкування, а й його види, форми.

Спілкування як соціальне явище охоплює всі сфери суспільного буття та діяльності людей і може бути охарактеризоване за різними параметрами, а саме: залежно від контингенту учасників, тривалості стосунків, міри опосередкування, завершеності.

1. Залежно від контингенту учасників виокремлюють спілкування міжособис-тісне, особистісно-групове та міжгрупове.

2.Залежно від міри опосередкування виділяють безпосереднє та опосередковане спілкування.

3.Залежно від тривалості стосунків виділяють короткочасне, довготривале спілкування.

4.За завершеністю виділяють завершене та незавершене спілкування.

Однією з умов, за яких реалізується процес комунікації, є урахування унікальних індивідуальностей суб’єктів комунікації, наявних у них комуніка-тивних знань, умінь, навичок, здібностей.

Комунікативні знання – узагальнений досвід людства в комунікативній діяльності, відображення у свідомості людей комунікативних ситуацій у їх причинно-наслідкових зв’язках і відношеннях. Їх особливістю є комплексність, що потребує від педагога вміння синтезувати матеріал для успішного розв’язання комунікативних задач, аналізу комунікативних ситуацій, вибору ефективних засобів комунікації. Їм притаманна індивідуальна забарвленість, оскільки комунікатор не лише озвучує здобуту інформацію, а й передає власний комунікативний досвід.

Комунікативні знання є основою комунікативних умінь – комунікативних дій, заснованих на ґрунтовній теоретичній і практичній підготовленості, що дає змогу творчо використовувати комунікативні знання, навички для відображення і перетворення дійсності. Так, А.А.Леонтьєв виділяє наступні комунікативні уміння:

1.Перцептивні уміння – вміння читати за зовнішніми засобами виразності дитини (в основі лежить увага і спостережливість).Досвідчені педагоги, наділені спостережливістю і увагою, вміють безпомилково розпізнавати деякі ознаки душевних переживань учнів за їх зовнішніми реакціями та проявами. Але педагогу важливо не лише бачити прояви того чи іншого настрою, а й розуміти внутрішній психологічний стан учня, вміти впливати на його позицію.

2.Емпатія – це уміння, які надають можливість вчителю розуміти емоційний стан дитини в формі співпереживань. Емпатія значною мірою полегшує взаємодію в тих випадках, коли треба уявити себе на місці іншого, урахувати його переживання.

3.Самопрезентація (вміння «подати себе») під час спілкування з учнями, передбачає вміння педагога взаємодіяти з учнями (батьками, колегами тощо) саме через свої найсильніші сторони та найпривабливіші характеристики.

4.Основним засобом спілкування для педагога є слово, тому спілкування полегшується, коли вчитель володіє словом, орієнтується в ситуації взаємодії і знає, що, де, як, кому сказати. А для цього педагогу треба володіти словом на рівні техніки і культури мовлення, тобто необхідні вербальні комунікативні вміння

5.Контакт здійснюється не лише за допомогою слова, а й за допомогою інших засобів: жестикуляції, міміки, виразних рухів головою, плечима тощо, тобто необхідні вербальні комунікативні вміння.

Формуючись у процесі комунікації, комунікативні уміння є наслідком розвитку комунікативних здібностей – здатності до спілкування з іншими людьми. Вони виявляються у навичках суб’єкта комунікації вступати у соціальні контакти, регулювати повторювані ситуації взаємодії, досягати в міжособистісних стосунках комунікативних цілей.

До комунікативних здібностей належать кілька підструктур: гностична (здатність розуміти інших людей: прагнення до розуміння співрозмовника, уміння слухати, психологічна спостережливість, здатність до ідентифікації), експресивна (здатність до самовираження своєї особистості: прагнення бути зрозумілим іншими, правдивість , довіра до партнерів), інтеракційна (здатність адекватно впливати на партнерів по комунікації: вимогливість, увічливість, уміння переконувати, рішучість, такт, дисциплінованість).

Комунікативні здібності, знання, уміння трансформуються у комунікативні навички – автоматизовані усвідомлені дії, що сприяють швидкому й точному відображеною комунікативних ситуацій. Обумовлюють адекватність сприйняття, розуміння об’єктивного світу, вплив на нього у процесі педагогічної комунікації.

При вивченні даної теми необхідно звернути на увагу на те, що у спілкуванні використовуються різноманітні засоби передавання інформації: вербальні та невербальні.

Вербальна комунікація як знакову систему використовує мову. Мова є найуніверсальнішим засобом комунікації, тому що при передачі інформації за допомогою мови найменше втрачається зміст повідомлення.

Мова реалізується у мовленні і тільки таким чином виконує своє комунікативне призначення. Мовлення – це зовнішній прояв мови, це послідовність одиниць мовлення, організована й структурована за його законами і відповідно до потреб інформації, що висловлюється.

Фізіологічною основою мовлення є діяльність другої сигнальної системи, подразником якої є не предмети та їх властивості, а слова. Функція мовлення властива лише корі людського мозку, оскільки воно виникло в процесі трудового спілкування людей.

Невербальна комунікація являє собою обмін невербальними повідомленнями між людьми, а також їхню інтерпретацію. Невербальні повідомлення можуть бути закодовані за допомогою: а) виразних рухів тіла – так званої експресивної поведінки особистості (міміки, жестів, поз і т. ін.); б) звукового оформлення мовлення (висоти, голосності, швидкості, ритмічності і т. ін.); в) певним чином організованого мікросередовища, що оточує людину (тобто простору, який індивід може контролювати чи змінювати: від вигляду квартири до відстані, на якій він воліє говорити зі співрозмовником); г) використання матеріальних предметів, що мають символічне значення (наприклад, букет на свято). Тому, при опрацюванні теоретичного матеріалу, необхідно оволодіти знаннями про мову жестів та рухів, контакт очей, вплив розміщення людей та часу на їх спілкування, навчитися інтерпретувати невербальну поведінку, враховуючи що це творчий процес, який потребує спостережливості, інтересу й уваги до людей, соціального інтелекту.

Засоби невербальної комунікації можна об’єднати в наступні групи:

1.Тілесний контакт, що виражається у різноманітних формах – поштовхи, поплескування, поглажування і т. ін.

2.Дистанція між тими, що спілкуються, яка свідчить про формальність чи неформальність спілкування, про ставлення партнерів один до одного, про ступінь зацікавленості у розмові.

3.Орієнтація, тобто розташування тих, що сидять (чи стоять), відповідно один до одного. Орієнтація може змінюватися в залежності від ситуації і свідчить про ступінь суперництва чи співробітництва.

4.Зовнішній вигляд, основна мета якого – повідомлення про себе. Через свій імідж партнери інформують оточуючих про свій соціальний стан, вид діяль-ності, самооцінку і т. ін.

5.Поза тіла, яка вказує на ті чи інші міжособистісні відносини, на соціальний стан партнера. Вона може змінюватися в залежності від настрою й емоційного стану людини.

6.Кивок головою – використовується для схвалення чи підтвердження чого-небудь, а також як сигнал, що дає партнеру підставу вступити в діалог.

7.Вираз обличчя (міміка) - дає можливість для широкої інтерпретації емоцій, які приховуються чи демонструються, допомагає зрозуміти інформацію, що передається за допомогою мовлення, сигналить про ставлення до кого-небудь чи чого-небудь.

8.Жести – можуть бути не дуже виразні, наприклад, рухи голови чи тіла, але використовуються паралельно з мовленням, щоб щось у ньому виділити, під-креслити, а іноді й замінити його.

9.Погляд – дозволяє зчитувати найрізноманітніші сигнали: від прояву інтересу до когось чи чогось до демонстрації абсолютної зневаги.

10.Паравербальні і екстравербальні сигнали. Зміст висловлення може змінюватися в залежності від того, яка інтонація, ритм, тембр голосу були використані для його передачі. Мовленнєві відтінки впливають на зміст висловлення, сигналізують про емоції, стан людини, її впевненість чи сором’язливість.

При вивченні даної теми треба звернути увагу на можливість, доцільність використання вербальних та невербальних засобів спілкування як у майбутній професійній фаховій діяльності, так і в педагогічній та управлінській.

Для кращого опрацювання теми рекомендується виконання тестових та аналітичних завдань, діагностичних методик на визначення особистісних якостей, практичних завдань на визначення мімічної та пантомімічної виразності, обговорення проблемних питань.

Структура заняття

І. Аналіз теоретичних положень

1.1.Поняття про спілкування. Форми та види спілкування.

1.2. Структура спілкування. Комунікативна, перцептивна та інтерактивна сторона спілкування.

1.3. Бар’єри спілкування.

1.4. Комунікативні знання, здібності, навички та вміння фахівця.

1.5.Характеристика засобів спілкування.

1.6. Мова як головний засіб спілкування. Бар’єри у мовній комунікації.

1.7.Невербальні засоби спілкування: жести, міміка, пантоміміка, зовнішній вигляд.

ІІ. Тести для самоперевірки

2.1.Як називається процес, під час якого люди обмінюються інформацією:

а) комунікація; б) спілкування; в) координація; г) соціалізація.

2.2.Яка функція спілкування дозволяє людині порівнювати себе з іншими, оцінювати свої можливості, робити самооцінювання:

а) соціалізації; б) ідентифікації; в) перцепції.

2.3. До механізму сприйняття у спілкуванні відносять:

а) дефініція; б) координація; в) емпатія; г) самооцінювання.

2.4. Емпатія – це:

а) здатність до розуміння іншої людини на рівні почуттів; б) здатність розуміти внутрішній світ іншої людини; в) уміння побачити проблему очима іншої людини; г) здатність до співпереживання; д) ототожнення себе з іншою людиною.

2.5. Особливістю комунікативної сторони спілкування є:

а) сприйняття в процесі спілкування;

б) почуттєве сприйняття ;

в) обмін інформацією між людьми .

2.6.Підберіть відповідну характеристику комунікативній стороні спілкування:

а) обмін діями в процесі спілкування;

б) обмін інформацією в процесі спілкування;

в) сприйняття партнерами в процесі спілкування.

2.7. Підберіть відповідну характеристику перцептивній стороні спілкування:

а) обмін діями в процесі спілкування;

б) обмін інформацією в процесі спілкування;

в) сприйняття партнерами в процесі спілкування.

2.8. Підберіть відповідну характеристику інтерактивній стороні спілкування:

а) обмін діями в процесі спілкування;

б) обмін інформацією в процесі спілкування;

в) сприйняття партнерами в процесі спілкування.

2.9.Соціальна зона характеризує відстань, на якій люди спілкуються:

а) з великою аудиторією; б) із друзями; в) з незнайомими людьми; г) із близькими людьми.

2.10. Що відноситься до вербальних засобів передавання інформації:

а) міміка; б) письмова мова; в) жести; г) поза.

2.11.Соціальній зоні спілкування відповідає відстань:

а) 15-46 см; б) 46-200 см; в) до 4 м; г) понад 7 м.

2.12. Інтимній зоні спілкування відповідає відстань:

а) 15-46 см; б) 46-200 см; в) до 4 м; г) понад 7 м.

2.13. Суспільній зоні спілкування відповідає відстань:

а) 15-46 см; б) 46-200 см; в) до 4 м; г) понад 7 м.

2.14. Особистій зоні спілкування відповідає відстань:

а) 15-46 см; б) 46-200 см; в) до 4 м; г) понад 7 м.

2.15. Інтимній зоні спілкування відповідає характеристика:

а) використовується для взаємодії з великою аудиторією;

б) використовується для взаємодії з найближчими людьми;

в) використовується для взаємодії з незнайомими людьми;

г) використовується для взаємодії зі знайомими, друзями.

2.16. Особистій зоні спілкування відповідає характеристика:

а) використовується для взаємодії з великою аудиторією;

б) використовується для взаємодії з найближчими людьми;

в) використовується для взаємодії з незнайомими людьми;

г) використовується для взаємодії зі знайомими, друзями.

2.17. Соціальній зоні спілкування відповідає характеристика:

а) використовується для взаємодії з великою аудиторією;

б) використовується для взаємодії з найближчими людьми;

в) використовується для взаємодії з незнайомими людьми;

г) використовується для взаємодії зі знайомими, друзями.

2.18. Суспільній зоні спілкування відповідає характеристика:

а) використовується для взаємодії з великою аудиторією;

б) використовується для взаємодії з найближчими людьми;

в) використовується для взаємодії з незнайомими людьми;

г) використовується для взаємодії зі знайомими, друзями.

ІІІ. Діагностичні методики на визначення та аналіз особистісних якостей особистості.

Завдання 1.Діагностичні методики спрямовані на визначення власного рівня комунікабельності.

1.Ви любите більше слухати, ніж говорити?

2.Ви завжди можете знайти тему для розмови навіть з незнайомими людьми?

3.Ви завжди уважно слухаєте співрозмовник?

4.Чи любите Ви давати поради?

5.Якщо тема розмови Вам не цікава, чи будете Ви про це натякати співрозмовників?

6.Ви роздратуєтеся, коли Вас не слухають?

7.У Вас є особиста думка з кожного питання?

8.Якщо тема розмови Вам не знайома, чи станете ви її розвивати?

9.Чи любите Ви бути в центрі уваги?

10.Чи є хоча три предмети, з яких Ви володієте досить вагомими знанням?

11.Ви хороший оратор?

А тепер підрахуйте суму балів. Якщо Ви позитивно відповіли на запитання 1,2,3,6,7,8,9,10, 11, можете зарахувати собі по 1 балу за кожну відповідь.

1-3 бали – важко сказати, що Ви мовчун, з якого не витягнеш ні слова, чи Ви настільки товариські, , що Вас намагаються уникати, але факт залишається фактом: спілкуватися з Вами далеко не завжди приємно. Навпаки, здебільшого дуже важко.

4-8 балів – Ви майже завжди уважний та приємний співрозмовник, хоча можете бути і не уважним, коли не в настрої, але Ви не вимагаєте у такі хвилини особливої уваги до своєї персони від навколишніх.

9-11 балів – Ви один із найприємніших у спілкуванні людей, навряд чи друзі можуть без вас обійтися.

Завдання 2. Підберіть відповіді, що найбільш відповідають манері Вашої поведінки і запишіть їх індекси.

1.Якщо Вас запрошує до себе в гості людина, якій Ви не симпатизуєте, чи приймете Ви це запрошення?

а) так; б)тільки як виняток; в) ні.

2.Уявіть, що в гостях Ви змушені сидіти біля людини, яку вважаєте своїм ворогом. Якою буде Ваша поведінка?

а) не звертатимете на неї уваги; б) відповідатимете тільки на її питання; в) спробуєте зав’язати з нею невимушену розмову.

3.Ви щойно збиралися подзвонити у вхідні двері квартири Ваших знайомих. Раптово чуєте, що в квартирі виникла сімейна суперечка. Що Ви зробите?

а) усе-таки подзвоните; б) почекаєте, поки суперечка вщухне; в) підете.

4.Що зробите, якщо Вам у гостях запропонують страву, яку Ви не любите?

а)незважаючи на відразу, з’їсте страву; б) скажете господарям, що не можете це з’їсти; в) поскаржитеся на відсутність апетиту.

5.Який бутерброд зі столу Ви вибираєте?

а) найкращий; б) найменший; в) найближчий до Вас.

6.Що Ви зробите, якщо в компанії раптово настане перерва в розмові?

а) почекаєте, поки хто-небудь не почне розмову; б) запропонуєте нову тему; в) самі знайдете яку-небудь тему.

7.Уявіть собі, що Ви на роботі чи в яких-небудь інших умовах потрапили в неприємне становище. Чи будете Ви розповідати про це своїм знайомим?

а) обов’язково; б) тільки друзям; в) жодній людині.

8.Чи додаєте Ви від себе в розповіді, що чуєте від інших?

а) так; б) з дуже незначним «поліпшенням»; в) майже ні.

9.Чи носите Ви із собою фотографію своєї коханої людини і чи показуєте її охоче навколишнім?

а) так; б) іноді; в) ніколи.

10.Що Ви робите, якщо не розумієте розказаного в компанії жарту?

а) смієтеся разом з іншими; б) залишаєтеся серйозним; в) звертаєтеся до інших, щоб хто-небудь пояснив зміст цього жарту.

11.Що робите, якщо, будучи в компанії, починаєте відчувати різкий головний біль?

а) не звертаєте уваги; б) просите пігулку проти головного болю; в) йдете додому.

12.Що Ви робите, якщо, перебуваючи в гостях, довідаєтеся, що по телебаченню повинні почати передавати програму, яка цікавить тільки Вас?

а) просите хазяїна, щоб увімкнув телевізор; б) починаєте дивитися передачу в сусідній кімнаті, щоб не заважати іншим гостям; в) відмовляєтеся від передачі, яка Вас зацікавила

13.Ви перебуваєте в гостях. Коли Ви почуваєтеся краще?

а) коли розважаєте гостей; б) коли Вас розважають інші.

14. Чи маєте Ви звичку заздалегідь вирішувати, як довго можете залишатися в гостях?

а) ні; б) іноді; в) так.

15.Кореспондет газети бере у Вас інтерв’ю:

а) чи задоволені Ви, якщо інтерв’ю з вами надрукують у газеті? б) хотіли б, щоб це було вже в минулому; в) усе це зовсім байдуже.

16.Чи можете Ви неупереджено ставитися до людей, які Вам не подобаються?

а) безумовно; б) тільки як виняток; в) не замислювався над таким питанням.

17.Чи погоджуєтеся з думкою інших людей, навіть якщо вона справедлива, але для Вас неприйнятна?

а) не завжди; б) тільки якщо вона підтверджує Вашу думку; в) а, власне кажучи, навіщо це робити?

18.Коли Ви припиняєте сперечатися?

а) чим скоріше, тим краще; б) коли ця суперечка не має ніякого змісту; в) після того, як Ви переконали свого опонента.

19.Якщо Ви знаєте вірші, чи будете читати їх в компанії?

а) із задоволенням; б) якщо про це попросять; в) ні в якому разі.

20.Уявіть собі, що Ви живете в часи графа Монте-Крісто, сидите в підземній в’язниці і раптово довідуєтеся, що в сусідній камері перебуває Ваш найлютіший ворог. Коли Ви розпочнете з ним перестукуватися?

а) якомога швидше; б) коли не зможете більше терпіти самотності; в) ніколи.

21.Чи є у Вас звичай зустрічати Новий рік на головній площі міста?

а) так; б) немає; в) під Новий рік я завжди сплю.

Відповіді на питання оцінюються так:

№ питання

а

б

в

№ питання

а

б

в

1

20

5

0

11

5

10

0

2

0

5

25

12

0

5

10

3

5

10

0

13

20

5

0

4

10

0

5

14

0

5

15

5

0

5

10

15

10

0

5

6

5

15

0

16

15

5

0

7

30

5

0

17

25

5

0

8

15

5

0

18

0

5

10

9

0

5

10

19

0

5

10

10

0

5

10

20/21

20/5

5/0

0/10

У результатах підрахунку балів Ви можете віднести себе до однієї з наступних п’яти груп.

280-300 балів – Ви не завжди уважно читали поставлені питання чи не зажди щиро на них відповідали. Зробіть другу спробу.

200-280 балів – Ви охоче проводите вільний час серед людей і, навпаки, у будь-якій компанії є бажаним. Ви маєте живий розум, вразливі, гарні слухач і оповідач. Ви часто стаєте центром уваги.

100-200 балів – з одного боку, Ви маєте властивості, що роблять вас приємним членом суспільства, з іншого – інші якості Вашого характеру ніби гальмують перші. Ви можете в суспільстві почуватися цілком задовільно, але Вам не легко вдається пристосовуватися до будь-якого оточення.

50-100 балів – Ви любите самотність у вузькому сімейному чи дружньому колі, ніж у великій компанії. Ви , мабуть, інтроверт.

Менше 50 балів – Вам потрібно намагатися бути більш комунікабельним, тому що усім не поясниш, що Ви інтроверт, що ця властивість від природи. Намагайтеся розвивати в собі здатність до спілкування.

Завдання 3. Відповісти «так» чи «ні» на твердження

1.Мені подобається висловлювати будь-кому свою прихильність.

2.Мене більше турбує власний вплив, ніж дружба.

3.Коли я довідаюся про успіх мого товариша, у мене погіршується настрій

4.Я відчуваю, що у ставленні до своїх друзів у мене більше прав, ніж обов’язків.

5.Щоб бути задоволеним собою, я повинен комусь у чомусь допомогти.

6.Мої хвилювання зникають, коли я – серед друзів.

7.Мої друзі мені набридли.

8. Коли я зайнятий справою, присутність інших мене дратує.

9.Мені приємно допомагати іншим, навіть якщо це створює для мене значні труднощі.

10.З поваги до друга я можу погодитися з його думкою, навіть якщо він неправий.

11.На самоті я відчуваю тривогу і напруженість більше, ніж коли перебуваю серед людей.

12.Я вважаю, що основною радістю в житті є спілкування.

13.Я волію мати менше друзів, але вірних.

14.Я люблю бувати серед людей.

15.Я довго переживаю після сварки з близькими.

16.У мене значно більше близьких друзів, ніж у багатьох інших.

17.Я більше довіряю власній інтуїції й уяві про людей, ніж судженням про них інших.

18.Я надаю більшого значення матеріальному добробуту і престижу, ніж радості спілкування з близькими мені людьми.

19.Я співчуваю людям, у яких немає близьких друзів.

20.Стосовно мене люди були часто невдячні.

Ключ: Ви одержуєте по 1 балу за відповіді «так» на питання 5,6,9,11,12,13,14,15,16,19; за відповіді «ні» на питання 1,2,3,4,7,8,10,17,18,20.

Результат:

до 10 балів – низький рівень товариськості;

від 11 до 14 балів – середній;

від 15-до 20 балів – високий.

Завдання 4. Дайте відповіді на запитання «так» чи «ні»

1.Чи робите Ви над собою зусилля, щоб ладити з тими людьми, які Вам не подобаються?

2. Чи надаєте Ви перевагу гучному, жвавому курорту перед тихим і мирним місцем відпочинку?

3.Чи подобається вам ходити на вечірки, дискотеки й у гучні бари?

4.Під час відпочинку та подорожі чи легко Ви знаходите нових друзів?

5.Чи завжди Ви раді бачити друзів, якщо вони зненацька до Вас завітали?

6. Чи починали Ви коли-небудь першим розмовляти з незнайомою людиною в потязі?

7.Чи подобається Вам організовувати вечірки, запрошувати гостей?

8.Чи багато у Вас друзів і знайомих?

9.Ви віддаєте перевагу скоріше галасливим і жвавим вечорам, ніж спокійному відпочинку, проведеному вдома?

10.Чи подобаються Вам ігри на вечірках7

11.Чи знаєте Ви більшість своїх сусідів по іменах?

12.Вам більше подобається брати участь в іграх чи вигравати.

13.Ви волієте грати з людьми чи з ігровими автоматами?

14.Чи подобається Вам допомагати людям?

15.Ви перебуваєте в гостях. Господиня будинку подає страву, яку Ви вважаєте жахливою. Чи станете Ви її їсти?

16.Чи посилаєте Ви поздоровлення з Різдвом (чи Новим роком) людям, які Вам не дуже подобаються?

17.Чи називали Вас коли-небудь «душею компанії»?

18.Чи подобається Вам знайомитися з новими людьми?

19.Чи почуваєтеся Ви впевнено, коли входите в кімнату з людьми, про яких Ви майже нічого не знаєте?

20.Чи любите Ви дітей?

21.Ви більше волієте писати листа, ніж телефонувати?

22.Чи легко Ви знаходите нових друзів?

23.Чи робите Ви коли-небудь вигляд, що Вас немає вдома, якщо бачите наближення небажаних відвідувачів?

24.Чи часто у Вас дома збираються великі компанії?

25.Чи турбуєтеся Ви про те, що думають про Вас навколишні?

Підрахуйте бали, виходячи з таких умов:

У всіх питаннях, крім 21 і 23, кожна позитивна відповідь дає 1 бал, негативна – 0. Якщо Ви негативно відповіли на питання 21 чи 23, то можете додати собі ще по 1 балу за кожне питання.

Від 16 до 25 балів – Ви справді товариська людина, Ви любите людей і, ймовірно, Ви найщасливіші, коли перебуваєте в компанії.

Від 8 до 16 балів – Вам подобається бути з людьми, але до бурхливих вечірок Ви ставитеся спокійно, якщо Ви увечері залишилися сам на сам, то з цим Ви прекрасно впораєтеся.

Від 7 чи менше балів – Ви любите самотність, швидше за все Ви затишно влаштуєтеся з гарною книгою, сядете дивитися телевізор чи будете займатися якими-небудь справами, а не підете веселитися з компанією друзів.

Завдання 5. Нижче наведено 10 питань, відповіді на які допоможуть Вам довідатися, наскільки ефективно Ви слухаєте своїх співрозмовників. Під час відповіді на питання користуйтеся шкалою: «завжди» - 4 бали; «часто» - 3 бали; «іноді» - 2 бали; «ніколи» - 1 бал.

1.Чи даєте Ви співрозмовникові можливість висловитися, не перебиваючи його?

2.Чи звертаєте Ви увагу на підтекст висловлення співрозмовника?

3.Чи намагаєтеся Ви запам’ятати, що говорить ваш співрозмовник?

4.Чи звертає Ви увагу на головне у повідомленні?

5.Слухаючи співрозмовника, чи намагаєтеся Ви зберегти в пам’яті основні факти повідомлення?

6.Чи звертаєте Ви увагу співрозмовника на те, що випливає зі змісту повідомлення?

7.Чи боретеся Ви з бажанням ухилитися в бесіді від неприємних Вам питань?

8.Чи утримуєтеся Ви від роздратування, коли співрозмовник висловлює протилежний погляд?

9.Чи намагаєтеся Ви утримувати свою увагу на повідомленні співрозмовника?

10.Чи виявляють Ваші співрозмовники інтерес до бесіди з вами?

Підрахуйте суму балів. Ваше уміння слухати:

32 і більше балів – відмінно; 27-31 бал – добре; 22-26 балів – середньо; менше 22 – треба тренуватися.

Завдання 6. В даному тесті використовується дев’ятибальна шкала самооцінки: 9 балів – це якість, властива Вам у найвищому ступені, 1 – це якість, властива Вам у найменшому ступені, 5 балів – середній рівень прояву відповідної якості.

1.Як часто Ви робите вигляд, що слухаєте, а самі думаєте про інше?

1 2 3 4 5 6 7 8 9

2.Як часто Вам доводиться «скорочувати» бесіду, розмову, якщо співрозмовник Вам не цікавий?

1 2 3 4 5 6 7 8 9

3.Як часто манера мовлення і поведінка вашого співрозмовника вас дратують?

1 2 3 4 5 6 7 8 9

4.Як часто в процесі спілкування у Вас виникають конфліктні ситуації?

1 2 3 4 5 6 7 8 9

5.Як часто Ви перериваєте свого співрозмовника, щоб вставити свою репліку, акцентувати увагу на суті обговорюваного питання?

1 2 3 4 5 6 7 8 9

6.Як часто Вам доводиться виправляти співрозмовника, якщо він використовує неправильні терміни, наголоси?

1 2 3 4 5 6 7 8 9

7.Як часто в процесі бесіди, спілкування Вас провокують на те, щоб Ви підвищили голос, брутальністю відповіли на брутальність?

1 2 3 4 5 6 7 8 9

8. Якою мірою для Вас характерна звичка перебивати співрозмовника

під час розмови?

1 2 3 4 5 6 7 8 9

9.Як часто Вам доводиться виправляти співрозмовника, говорити з ним повчальним тоном?

1 2 3 4 5 6 7 8 9

10.Як часто Вам доводиться уникати розмови, якщо Ваш співрозмовник торкається тем, які Вам неприємні?

1 2 3 4 5 6 7 8 9

Підрахуйте сумарне число балів, що Ви набрали, і визначить ваш рівень розвитку умінь і здібностей вислухати співрозмовника.

Сумарне число балів

Рівень розвитку умінь і здібностей вислухати співрозмовника

79-90

1 – дуже низький

71-78

2 - низький

63-70

3 – нижчий середнього

55-62

4 – трохи нижчий середнього

47-54

5 - середній

39-46

6 – ледве вищий за середній

31-38

7 – вищий за середній

23-30

8 – високий

10-22

9 – дуже високий

Завдання 7. Виконайте тест «Про що говорять вам міміка і жести?», зробіть аналіз своїх умінь щодо розуміння мови жестів.

1.Ви вважаєте, що міміка і жести – це:

а) спонтанне вираження душевного стану людини в певний момент;

б) доповнення до мови;

в) зрадницький вияв нашої підсвідомості.

2.Чи вважаєте Ви, що у жінок мова міміки і жестів виразніша, ніж у чоловіків?

а) так; б) ні; в) не знаю.

3. Як Ви вітаєтеся з дуже хорошими товаришами?

а) радісно кричите «Привіт»; б) сердечним рукостисканням; в) обнімаєте один одного; г) вітаєте їх стриманим рухом руки; д) цілуєте один одного в щоку.

4. Яка міміка і жести означають в усьому світі одне і те саме? (дайте 3 відповіді)

а) коли хитають головою; б) коли кивають головою; в) коли морщать носа; г) коли морщать лоба; д) коли моргають; е) коли посміхаються.

5. Яка частина тіла найвиразніша?

а) ступні; б) ноги; в) руки; г) кисті рук; д) плечі.

6.Яка частина вашого власного обличчя найвиразніша? (дайте 2 відповіді).

а) лоб; б) брови; в) очі; г) ніс; д) губи; е) кутики рота.

7. Коли ви проходите повз вітрину магазину, в якій видно Ваше відображення, на що Ви звертаєте увагу насамперед?

а) на те, як на вас сидить одяг; б) на зачіску; в) на статуру; г) ні на що.

8. Якщо хтось, розмовляючи або сміючись, часто закриває рот рукою, у Вашому уявленні це означає, що:

а) йому є що ховати; б) у нього некрасиві зуби; в) він чогось соромиться.

9.На що Ви передусім звертаєте увагу, розмовляючи зі співбесідником?

а) очі; б) рот; в) руки; г) позу.

10.Якщо Ваш співбесідник, розмовляючи з Вами, відводить очі, це для Вас ознака:

а) нечесності; б) невпевненості в собі; в) зібраності.

11.Чи можна за зовнішніми виглядом пізнати типового злочинця?

а) так; б) ні; в) не знаю.

12.Чоловік починає розмову з жінкою. Він це робить тому, що:

а) перший крок завжди роблять саме чоловіки;

б) жінка несвідомо дає зрозуміти, що хотіла б, щоб з нею розмовляли;

в) він досить мужній для того, щоб ризикувати одержати відмову.

13.У Вас склалося враження, що слова людини не відповідають тим «сигналам», які можна вловити з її міміки і жестів. Чому Ви більше вірите?

а) словам; б) «сигналам»; в) вона взагалі викличе у Вас підозру.

14.Поп-зірка Мадонна направляє публіці «сигнали», що мають однозначно еротичний характер. Що, по-Вашому, за цим ховається?

а) просто фіглярство; б) вони «заводять» публіку; в) це вираження їхнього власного настрою.

15.Ви дивитеся наодинці страшну детективну кінострічку. Що з Вами відбувається?

а) дивитись цілком спокійно; б) реагуєте на те, що відбувається, кожною клітинкою своєї істоти; в) заплющуєте очі під час особливо страшних сцен.

16.Чи можна контролювати свою міміку?

а) так; б) ні; в) тільки окремі її елементи.

17.При інтенсивному флірті и «подаєте сигнали» переважно:

а) очима; б) руками; в) словами.

18.Чи вважаєте Ви, що більшість наших жестів:

а) перейняті в когось і заучені; б) передаються із покоління в покоління; в) закладені в нас від природи.

19.Якщо у людини борода, для Вас це ознака:

а) мужності; б) того, що людина хоче сховати риси свого обличчя; в) того, що цей тип занадто ледачий, щоб поголитися.

20.Більшість людей вважають, що права та ліва сторони обличчя у них різняться. Ви згодні з цим?

а) так; б) ні; в) тільки у людей похилого віку.

Підрахуйте кількість балів:

№ запитання

Варіант відповіді

№ запитання

Варіант відповіді

1

а - 2, б - 4, в - 3

11

а - 3, б - 3, в - 1

2

а - 1, б - 3, в - 0

12

а - 1, б - 4, в - 2

3

а-4,б-4,в-3,г-2,д-4

13

а - 0, б - 4, в - 3

4

а,б-0,в-1,г-1,д-0,е-1

14

а - 4, б - 2, в - 0

5

а-1,б-2,в-3,г-4,д-2

15

а - 4, б - 0, в - 1

6

а,г-2,б-1,в-3,д-3,е-2

16

а - 0, б - 2, в - 1

7

а-1,б-3,в-3,г-2,д-0

17

а - 3, б - 4, в - 1

8

а - 3, б - 1, в - 1

18

а - 2, б - 4, в - 0

9

а - 3, б - 2, в – 2,г-1

19

а - 3, б - 2, в - 1

10

а - 3, б - 2, в - 1

20

а - 4, б - 0, в - 2

77-56 балів – у Вас прекрасна інтуїція, Ви володієте здатністю розуміти інших людей, спостережливі і здатні відчувати. Але Ви занадто сильно покладаєтеся у своїх міркуваннях на ці якості, слова мають для Вас другорядне значення. Якщо Вам посміхнулися, Ви вже готові повірити, що Вам освідчуються в коханні. Ваші висновки надто поспішні, й у цьому приховується для Вас небезпека. Робіть на це поправку, і у Вас будуть шанси навчитися добре роздиратися в людях.

55-34 бали – Ви із задоволенням спостерігаєте за іншими людьми, і ви не- погано розумієте їхню міміку і жести. Проте Ви ще не зовсім умієте використовувати цю інформацію в буденному житті, наприклад щоб будувати свої взаємовідносини з навколишніми. Ви схильні скоріше сприймати сказані Вам слова і керуватися ними. Розвивайте інтуїцію, більше покладайтеся на відчуття.

33-11 балів – мова міміки і жестів для Вас – китайська грамота. Вам надзвичайно важко правильно оцінювати людей. Намагайтеся навмисне фіксувати увагу на дрібних жестах навколишніх, тренуйте спостережливість. Непогано розуміти душу іншого – вірний спосіб самому не потрапити в пастку самотності.

Завдання 8. 2.Аналіз власного іміджу

Порівняйте складові «Я» та «мене» власної «Я-концепції». Визначте, наскільки збігається Ваш особистий імідж із тим, який сприймається навколишніми. Виберіть і поставте біля кожного питання ваш варіант відповіді з п’яти можливих:

А – так, мені завжди це властиво; В – часто буває; С – іноді буває; D – не знаю; Е – це не про мене.

1.Чи помічаєте ви непорядок у своїй зовнішності (в одязі, зачісці, взутті та ін.)?

2.Ви не уявляєте, як інші оцінюють вашу зачіску і костюм.

3.Чи уявляєте Ви, що думають інші, дивлячись на Ваше взуття?

4.Ви не уявляєте, чи відповідає ваш зовнішній вигляд Вашому віку.

5.Чи розумієте Ви, що подумають інші, помітивши зміну у вашому зовнішньому вигляді?

6.Ви не думаєте по ставлення людей до того и іншого одягу на Вас.

7.Чи замислюєтеся Ви, яка зачіска підходить вам?

8.Ви не уявляєте, які думки виникають у людей, котрі побачать, як Ви прикрашаєте себе (макіяж, ювелірні вироби, татуювання й ін.).

9.Чи можете Ви уявити, як на Вас сидить те чи інше вбрання?

10.Ви замислюєтеся над тим, и підходить одяг Вашій фігурі?

11.Чи уявляєте Ви, як виглядає головний убір на Вашій голові?

12.Ви не намагаєтеся зрозуміти, що думають інші, дивлячись на Ваш одяг?

13. Чи розумієте Ви міру відповідності вашого вигляду прийнятому у вашому оточенні?

14.Ви не замислюєтеся, як сприймається ваша манера вдягатися з боку?

15.Чи думаєте Ви, як змінити зовнішній вигляд (зачіску, одяг та ін.), щоб справити потрібне враження на когось?

16.Ви не уявляєте, яка ваша манера вдягатися.

17.Чи думаєте Ви про те, як інша людина ставиться до кольору вашого одягу?

18.Ви не думаєте про міру поєднуваності у Вашому вигляді зачіски, одягу і доповнень до них (сумка, прикраси, парасолька, шарф та ін.).

19.Чи уявляєте Ви, що думають навколишні, дивлячись на Ваше вбрання?

20. Ви не помічаєте, наскільки змінюється ваше ставлення до одягу залежно від ситуації?

Підрахуємо отриманий результат.

У непарних номерах питань за відповідь «А» приписуємо собі 4 бали, за відповідь «В» - 3 бали, за відповідь «С» - 2 бали, за відповідь «D» - 1 бал, за відповідь «Е» - 0 балів.

У парних номерах питань за відповідь «А» приписуємо собі 0 бали, за відповідь «В» - 1 бали, за відповідь «С» - 2 бали, за відповідь «D» - 3 бал, за відповідь «Е» - 4 балів.

Тепер підрахуємо загальну суму балів усіх відповідей.

0-26 балів (найнижчий рівень). У Вас серйозні проблеми з баченням себе з боку. Ви практично не помічаєте дуже багатьох особливостей своєї манери вдягатися. У Вас є серйозні ускладнення в побудові іміджу через неадекватність аналізу того, що виходить. Розвивайте себе, частіше проводьте відео зйомку і дивіться на себе збоку в буквальному значенні цього слова.

27-53 бали (середній рівень). Ваша самооцінка зовнішнього вигляду неадекватна. Швидше за все, утруднення при побудові іміджу виникають лише в окремих випадках, що повторюються не щодня. Продовжуйте удосконалюватися.

54-80 балів (високий рівень). Ви прекрасно бачите себе збоку і здатні глянути в більшості ситуацій на себе очима співрозмовника. Але і в цьому випадку можна удосконалюватися.

Додатково можна порахувати ще два показники: «А» і»В».

Показник «А» вважається сумою відповідей на питання: 1,4,5,8,9,12,13,16,17,20

Показник «В» - як сума відповідей на питання: 2,3,6,7,10,11,14,15,18,19.

Порівняйте обидва показники: якщо більший показник «А», то у Вашій рефлексії Ви хоч і здатні подивитися збоку, але ніби тільки своїми власними очима; якщо більший показник «В», то Ви частіше бачите себе очима інших людей. Це чудова якість для побудови іміджу, і ми за Вас дуже раді.

Завдання 9. Рівень емпатійності»

Для виявлення рівня емпатійних тенденцій приписуйте відповідям такі числа: «не знаю» - 0, «ні, ніколи» - 1, «іноді» - 2, «часто» - 3, «майже завжди» - 4, «так, завжди» - 5.

1.Мені більше подобаються книги про подорожі, ніж книги із серії «Життя знаменитих людей».

2.Дорослих дітей дратує турбота батьків.

3.Мені подобається розмірковувати про причини успіхів і невдач інших людей.

4.Серед усіх музичних передач віддаю перевагу передачам про сучасну музику.

5.Надмірну дратівливість і несправедливі докори хворого треба терпіти, навіть якщо вони продовжуються роками.

6.Хворій людині можна допомогти навіть словами.

7.Стороннім людям не слід втручатися в конфлікт між двома людьми.

8.Старі люди , як правило, уразливі без причин.

9.Коли в дитинстві слухав сумну музику, на мої очі самі по собі наверталися сльози.

10.Роздратований стан моїх батьків впливає на мій настрій.

11.Я байдужий до критики на мою адресу.

12.Мені більше подобається розглядати портрети, ніж картини з пейзажами.

13.Я завжди прощав усе батькам, навіть якщо вони були неправі.

14. Якщо кінь погане тягне, його потрібно підганяти.

15.Коли я читаю про драматичні події в житті людей, то відчуваю, немов це відбувається зі мною.

16.Батьки ставляться до своїх дітей справедливо.

17.Коли я бачу підлітків чи дорослих, які сваряться, я втручаюся.

18.Я не звертаю увагу на поганий настрій своїх батьків.

19.Я довго спостерігаю за поведінкою тварин, відклавши інші справи.

20.Фільми і книги можуть викликати сльози тільки у несерйозних людей.

21.Мені подобається спостерігати за виразом облич і поведінкою незнайомих людей.

22.У дитинстві я приводив додому кішок і собак.

23.Усі люди необґрунтовано озлоблені.

24.Дивлячись на сторонню людину, я хочу вгадати, як складеться її життя.

25.У дитинстві молодші за віком ходили за мною по п’ятах.

26.Побачивши покалічену тварину, я намагаюся їй чимось допомогти.

27.Людині стане легше, якщо уважно вислухати її скарги.

28.Побачивши вуличну пригоду, я намагаюся не потрапляти у число свідків.

29.Молодшим подобається, коли я пропоную їм свою ідею, справу чи розвагу.

30.Люди перебільшують здатність тварин відчувати настрій своїх господарів.

31.Зі скрутної конфліктної ситуації людина повинна виходити самостійно.

32. Якщо дитина плаче, на те є свої причини.

33.Молодь повинна задовольняти будь-які прохання і дивацтва стариків.

34.Мені хотілося розібратися, чому деякі мої однокласники іноді замислювалися.

35.Безпритульних домашніх тварин необхідно відловлювати і знищувати.

36.Якщо мої друзі починають обговорювати зі мною свої особисті проблеми, я намагаюся перевести розмову на іншу тему.

Підсумуйте всі бали, приписані відповідям на пункти: 2,5,8,9,10,12,13,15,16,19,21,22,24,25,26,27,29,32.

82-90 балів – високий рівень емпатійності. У Вас болісно розвинуте почуття співпереживання. У спілкуванні Ви реагуєте на настрій співрозмовника, який ще не встиг сказати ні слова. Погано почуваєте себе в присутності «важких» людей. Дорослі і діти охоче довіряють Вам свої таємниці і звертаються за порадою. Ви дуже вразливі. Будучи засмученим, потребуєте емоційної підтримки збоку інших.

63-81 бал – висока емпатійність. Ви чуттєві до недостатків і проблем навколишніх, великодушні, схильні багато чого їм прощати. Вам подобається «читати» обличчя людей, «заглядати» в їхнє майбутнє. Ви емоційно чуйні, товариські, швидко встановлюєте контакти з навколишнім і знаходите спільну мову. Ви намагаєтеся не допускати конфліктів і знаходити компромісне рішен-ня. Добре переносите критику на свою адресу. Постійно маєте потребу в соціальному схваленні своїх дій. Попри всі перелічені якості, Ви не завжди акуратні в точній і копіткій роботі. Не треба особливих зусиль, щоб вивести Вас з рівноваги.

37-62 бали – нормальний рівень емпатійності, властивий переважній більшості людей. У міжособистісних стосунках судити про інших більш схильні за їхніми вчинками, ніж довіряти своїм особистим враженням. Ви не позбавлені емоційних проявів, але здебільшого вони перебувають під самоконтролем. У спілкуванні уважні. Намагаєтеся зрозуміти більше, ніж сказано словами, але при зайвому впливі почуттів співрозмовника втрачаєте терпіння. Відчуваєте труднощі у прогнозі розвитку відносин між людьми, тому, трапляється, їхні вчинки виявляються для Вас несподіваними. У Вас немає розкутості почуттів, і це заважає Вашому повноцінному сприйняттю людей.

12-36 балів – низький рівень емпатійності. Ви відчуваєте ускладнення у встановленні контактів з людьми, незатишно почуваєте себе у великій компанії. Емоційні прояви у вчинках навколишніх часом здаються Вам незрозумілими і позбавленими змісту. Віддаєте перевагу окремим захопленням конкретною справою, а не роботі з людьми. Ви – прихильник точних формулювань і раціональних рішень. У вас імовірно мало друзів, а тих, хто є, цінуєте більше за ділові якості і ясний розум, ніж за чуйність. Люди платять Вам тим самим.

11 балів і менше – дуже низький рівень емпатійності. Вам важко першим почати розмову, тримаєтеся окремо від товаришів по службі. Особливо важкі контакти з дітьми й особами, набагато старшим за Вас. У міжособистісних стосунках нерідко виявляєтеся в несприятливому становищі. Багато в чому не знаходите взаєморозуміння з навколишніми. У діяльності занадто сконцентровані на собі. Ви можете бути дуже продуктивними в індивідуальній роботі, у взаємодії ж з іншими не зажди виглядаєте найкращим чином. Болісно переносите критику на свою адресу, хоча можете на неї бурхливо не реагувати

V. Практичні вправи

1.Згадайте улюбленого вчителя в школі. Перерахуйте ті індивідуальні особливості, які робили його образ привабливим. Поміркуйте над тим, які індивідуальні особливості необхідно мати викладачеві, щоб його діяльність була успішною. Свої міркування викладіть письмово в роботі «Портрет ідеального викладача» чи «Імідж прекрасного педагога».

2.У групах змоделюйте за характерними ознаками імідж будь-яких людей та запропонуйте іншим групам у вигляді загадок.

3. У групах складіть список найважливіших характеристик іміджу фахівця: а) викладача; б) керівника. Проранжуйте їх за ступенем важливості. Розроблені «портрети» презентуйте.

4.У групах складіть характеристику іміджу студента. Визначте його найхарак-терніші ознаки. Чи можна скласти загальний «портрет» іміджу студента, чи тут є якісь специфічні аспекти. Завдання виконується у формі між групової взаємодії.

ІV. Проблемні питання.

1. Які комунікативні навички та уміння необхідні в роботі економіста, керівника?

2. Що означає поняття «уміння спілкуватися»?

3. Чи є сенс вчити виступ напам’ять?

4. Що потрібно робити, якщо слухачі спізнюються на лекцію і відволікають увагу аудиторії?

5. Як проявляються індивідуальні особливості людини в невербальних засобах комунікації?

6. Як співвідносяться вербаліка та невербаліка керівника групи?

V. Аналітичні завдання.

1. Наведіть приклади ситуацій, коли однакове повідомлення тлумачиться по-різному залежно від: а) віку співрозмовника; б) ступеня знайомства зі співрозмовником; в) ситуації спілкування.

2. Наведіть приклади ситуацій, коли Ви відчували труднощі у спілкуванні зі співрозмовником. Які були причини цих труднощів? Чи вдалося їх перебороти? Якими прийомами користувалися Ви і Ваш співрозмовник?

VІ. Практичні вправи на розвиток мімічної та пантомімічної виразності

1. «Подарунок». Кожен учасник без слів, тільки за допомогою міміки і жестів, повинен показати, який подарунок він «дарує» іменинниці, усі пробують угадати, що це за подарунок.

2. «Повідомлення». Розбиваються на пари, кожен повинен без слів, жестами повідомити своєму напарникові якесь повідомлення, а той повинен зрозуміти і розповісти, в чому зміст повідомлення. Потім міняються ролями.

3. «Невербальна інтерпретація».Розбиваються на дві команди, кожна команда придумує кілька слів, записує їх на окремих аркушах паперу. Потім з чужої команди вибирають людину, якій дають прочитати слово, і вона повинна жестами пояснити своїй команді, що це за слово, а команда має вгадати його, потім вибирається інша людина з чужої команди, що «показує» нове слово. Порівнюється, яка команда краще справилася.

4. «Передавання почуттів». Усі встають один за одним. Останній повертає передостаннього і передає йому мімікою яке-небудь почуття (радість, гнів, сум, подив і т. ін.), той має передати наступному це ж почуття. У першого запитують, яке почуття він одержав, і порівнюють з тим, яке почуття було послано спочатку.

5. «Передай предмет». Студенти поділяються на групи (по 6-7 в кожній). Один із учасників гри отримує завдання – передати на мові жестів по ланцюжку «предмет» (живої або неживої природи) : квітку, кота, дитину, стілець ,їжака тощо. Під час виконання вправи важливою є умова «донести» предмет до останнього гравця. Решта студентів уважно слідкує за їхніми діями, аналізують, роблять певні висновки.