Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Плани прак.занять Психологія.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
850.43 Кб
Скачать

Тема 5. Інструментальна функція психіки. Темперамент.

Мета. Засвоїти психологічну сутність поняття «темперамент», «тип

вищої нервової діяльності»

Основні поняття: темперамент , тип вищої нервової діяльності, сила, врівноваженість та рухливість нервових процесів, властивості темпераменту, теорії темпераменту, типи темпераменту.

Розпочинати вивчення теми потрібно з історії розвитку вчення про темперамент (від Гіппократа до І.Павлова), його визначення. Науковий підхід до з’ясування фізіологічних основ темпераменту застосував І.Павлов у своєму вченні про типи вищої нервової діяльності у людини. Він виділив три основні властивості нервової системи – силу, врівноваженість і рухливість збуджувального та гальмівного процесів. Певне поєднання цих властивостей утворює тип нервової системи: сильний, врівноважений, рухливий – сангвінік; сильний, врівноважений, інертний – флегматик; сильний, неврівноважений – холерик; слабкий – меланхолік. Характеризуючи основні типи темпераменту необхідно звернути увагу на прояви основних властивостей в них.

Значне місце при вивченні теми має питання впливу темпераменту на індивідуальний стиль діяльності людини, який поступово виробляється протягом усього життя. Людина вибирає й удосконалює такі прийоми і способи виконання дій, які найбільш відповідають її темпераменту. В умовах певної професійної діяльності від типу темпераменту залежить стратегія підготовки людини до роботи і динамічний аспект її виконання. Необхідно звернути увагу на вплив типу темпераменту та його властивостей на навчальну діяльність

Для закріплення теоретичних знань доцільно виконати тестові завдання, підготуватися до обговорення дискусійних питань, провести діагностичне дослідження, розв’язати ситуації на визначення типу темпераменту.

Структура заняття

1.Аналіз теоретичних положень.

1.1.Поняття про темперамент. Теорії темпераменту.

1.2.Психологічна характеристика типів темпераменту.

1.3.Властивості темпераменту.

1.4.Вплив типів та властивостей темпераменту на навчальну діяльність.

2. Тестові завдання:

2.1 Гіппократ вважав, що темперамент людини зумовлений наявністю в організмі людини таких «соків»:

а) «гаряча» кров; б) «чорна» жовч; в) недостатній слиз; г) їдка жовч; д) надлишковий слиз.

2.2. І.П.Павлов вважав, що темпераменти зумовлені співвідношенням таким типологічних ознак нервових процесів:

а) рухливості; б) мінливості; в) сили; г) зрівноваженості; д) важливості.

2.3. Сангвінік має такі ознаки нервової системи:

а) силу; б) інертність; в) рухливість; г) нестримність; д) зрівноваженість.

2.4. Флегматик наділений такими переважними стереотипами поведінки:

а) вміння тримати себе в руках; б) повільність у винесенні рішень; в) швидка перебудова звичок; г) часта зміна вподобань; д) натхненність у роботі.

2.5. Слабкий тип темпераменту (меланхолік) має такі основні риси:

а) легко підкоряється чужій волі; б) уникає товариства; в) вміє наполягати на своєму; г) нерішучій; д) боїться відповідальності.

2.6. Сильний тип темпераменту (холерик ) має такі ознаки нервової системи:

а) силу; б) рухливість; в) неврівноваженість; г) інертність; д) важливість.

2.7. Г.Айзенк усіх індивідів поділяв на:

а) екстравертів; б) інтернатів; в) інтровертів; г) екстернатів; д) невротиків.

2.8. За типологією Кречмера, люди мають таку конституцію (статуру):

а) астенічну; б) пікнічну; в) симетричну; г) атлетичну; д) респектабельну.

3. Дискусійні питання.

1. Чи можна за бажанням змінити темперамент?

2. Чи може темперамент людини зазнавати істотних змін упродовж життя?

3. Чи можна зробити висновок про темперамент особистості за яскравими, але епізодичними проявами її поведінки? В яких життєвих ситуаціях темперамент розкривається найповніше

4. Яку роль у діяльності фахівця в системі суб’єкт - суб’єктних стосунків відіграє знання темпераменту людини?

5. У чому може виявлятися врахуванням вчителем особливостей темпераменту об’єкта своєї діяльності?

6. Чи завжди динаміка поведінки людини адекватно характеризує її темперамент?

7. Уявіть, що Ви керівник фірми і набираєте працівників. Осіб якого типу темпераменту ви б хотіли бачити на посадах секретаря, референта, водія транспорту, агента з реклами, агента зі зв’язків з громадськістю, бухгалтера, охоронця? Поясніть чому.

4. Діагностичні методики.

Завдання 1.Дослідження типу темпераменту за формулою О.Бєлова.

Мета: дослідити тип темпераменту.

Інструкція досліджуваному: позначте знаком «+» ті якості темпераменту, які для Вас звичні, повсякденні.

Якщо Ви:

1)непосидючі; 2) невитримані, полохливі; 3) нетерплячі; 4) різкі та прямолінійні у відносинах з людьми; 5) рішучі та ініціативні; 6) уперті; 7) винахідливі у дискусіях; 8) працюєте поривчасто; 9) схильні до ризику; 10) незлопам’ятні; 11) володіє мовою з інтонацією; 12) неврівноважені; 13) агресивні; 14) нетерплячі до недоліків; 15) володієте виразною мімікою; 16) здатні швидко діяти; 17) постійно прагнете до нового; 18) володієте різкими поривчастими рухами; 19) наполегливі на шляху до досягнення мети; 20) схильні до різких змін настрою то Ви холерик.

Якщо Ви:

1) веселі та життєрадісні; 2) енергійні; 3) часто не доводите розпочату справу до кінця; 4) здатні швидко схоплювати нове; 5) схильні переоцінювати себе; 6) нестійкі в інтересах та нахилах; 7) легко переживаєте невдачі та неприємності; 8) легко пристосовуєтесь до різних обставин; 9) з захопленням беретеся за нову справу; 10) можете швидко охолонути, якщо справа перестає Вас цікавити; 11) швидко включаєтесь у нову роботу та швидко переключаєтесь з однієї роботи на іншу; 12) не схильні до одноманітної кропіткої роботи; 13) комунікативні, не почуваєте скутості із новими для Вас людьми; 14) працездатні та витримані; 15) володієте гучною, швидкою мовою з виразними жестами та мімікою; 16) зберігаєте самовладання у несподіваній складній обстановці; 17) володієте завжди бадьорим настроєм; 18) швидко засинаєте та пробуджуєтеся; 19) часто не зібрані, проявляєте поспіх у рішеннях; 20) схильні іноді пливти по поверхні, відволікаєтесь то Ви сангвінік.

Якщо Ви:

1)спокійні; 2) послідовні у справах; 3) обережні та розсудливі; 4) вмієте чекати; 5) мовчазні; 6) володієте спокійною мовою, без виразних емоцій, міміки та жестів; 7) терплячі та стримані; 8) доводите розпочату справу до кінця; 9) не витрачаєте попусту сил; 10) дотримуєтесь системи в роботі; 11) легко стримуєте пориви; 12) малосприйнятливі до схвалення та осуду; 13) незлобливі; 14) постійні у своїх відношеннях та інтересах; 15) повільно включаєтеся у роботу та повільно переключаєтесь з однієї справи на іншу; 16) рівні у відносинах з усіма; 17) любите акуратність та порядок у всьому; 18) дуже важко пристосовуєтесь до нових обставин; 19) володієте витримкою; 20) повільні то Ви флегматик.

Якщо Ви:

1)сором’язливі; 2) губитесь у новій обстановці; 3) важко встановлюєте контакт з незнайомими людьми; 4) не вірити у свої сили; 5) легко переносити самотність; 6) почуваєте розгубленість при невдачах; 7) схильні уходити в себе; 8) володіє тихою мовою; 9) швидко втомлюєтесь; 10) пристосовуєтесь до характеру співрозмовника; 11) вразливі до сльози; 12) дуже сприйнятливі до схвалення та осуду; 13) пред’являєте високі вимоги до себе та до оточуючих; 14) підозрілі; 15) чутливий; 16) дуже образливий; 17) некомунікабельні, не розділяєте ні з ким своїх думок; 18) малоактивні; 19) покірливі; 20) прагнете визивати співчуття та допомогу у оточуючих то Ви меланхолік.

Аналіз результатів.

Якщо кількість позитивних відповідей у кожному блоці якостей темпераменту складає 16-20, це означає, що у Вас яскраво виражені риси даного типу темпераменту. Якщо кількість відповідей 11-15, це означає, що якості даного типу темпераменту притаманні Вам у значній мірі. Якщо позитивних відповідей 6-10 – якості даного типу темпераменту притаманні Вам у зовсім незначній мірі.

А тепер визначимо формулу темпераменту:

Ф(т)= Х (Ах/А×100%) + С (Ас/А×100%) + Ф (Аф/А×100%) + М (Ам/А×100%)

де: Ф(т) – формула темпераменту, Х – холеричний темперамент, С – сангвіністичний темперамент, М – меланхолічний темперамент, Ф – флегматичний темперамент, А – загальна кількість «+» по усім типам, Ах – кількість «+» у холерика, Ас - кількість «+» у сангвініка, Аф – кількість «+» у флегматика, Ам – кількість «+» у меланхоліка.

В кінцевому вигляді формула виглядає таким чином:

Ф(т) = 35%Х + 30% С + 14% Ф + 21% М

Якщо відносний результат позитивних відповідей по будь-якому типу складає 40% і вище, це означає, що даний тип темпераменту є у Вас домінуючим, 30-39% - якості даного типу виражені достатньо яскраво, якщо 20-29%, то якості даного типу виражені середньо, якщо 10-19% - якості даного типу темпераменту виражені у малій мірі.

5. Визначте тип темпераменту у наступних ситуаціях, відповідь обґрунтуйте.

А. Підвищена емоційна реактивність, різкий темп і швидкість в рухах, прямолінійність у відносинах. У несприятливих умовах підвищена збудливість може привести до агресивності, різка зміна настрою.

Б. Порівняно низький рівень активності, достатня стриманість і спокійність, Переключення уваги, діяльності, спілкування дуже повільне.

В. Підвищена вразливість, схильність до глибоких переживань навіть за незначних причин. Почуття легко виникають, чітко виражені зовні. Замкнутість, уникнення нової обстановки. При несприятливих життєвих умовах швидко виникає нерішучість.

Г. Легке пристосування до змінних життєвих умов, легке виникнення та швидка зміна почуттів, здатність до швидкого переключення уваги, діяльності та спілкування.