Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
опорний конспект. нормув.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
300.54 Кб
Скачать

Тема Норми затрат праці.

Питання:

1. Призначення норм затрат праці;

2. Класифікація норм затрат праці;

3. Вимоги, яким повинні відповідати норми.

  1. Призначення норм затрат праці

Як уже зазначалося, головна роль нормування праці полягає в установленні об'єктивно-необхідної міри затрат живої праці, тобто норм щодо виконання конкретної роботи. Тому норми праці можна розглядати як результат процесу нормування, який супроводжується цілою низкою технічних розрахунків, економічних і соціальних обґрунтувань.

За допомогою норм здійснюються практично всі планово-економічні розрахунки на підприємствах. Особливо важливим при цьому є визначення планової трудомісткості продукції як суми всіх трудозатрат. Знаючи трудомісткість кожного виробу, кожної технологічної стадії, не важко визначити необхідну чисельність працівників як за професійним, так і кваліфікаційним складом.

Водночас норми праці становлять об'єктивну основу раціональної організації праці та оперативного управління виробництвом. Велике значення мають норми і в соціальному плані як дієвий засіб забезпечення оптимального співвідношення між мірою праці та мірою оплати кожного працівника.

На підприємствах, де нормується праця всіх працюючих, не може бути «надлишку» робочої сили, втрати робочого часу мінімальні, робітники краще оволодівають раціональними трудовими прийомами підвищують свою кваліфікацію.

2. Норми праці класифікуються за такими ознаками:

  • За призначенням розрізняють норми часу, виробітку, обслуговування, чисельності, підлеглості, співвідношення кількості працівників, нормовані завдання.

  • За сферою поширення вирізняють між галузеві, галузеві, районні та місцеві норми.

  • За періодом дії норми бувають разовими, тимчасовими, сезонами, тривалими.

  • За мірою деталізації розрізняють деталізовані (мікроелементі, елементні і операційні) та укрупнені (комплексні, типові, єдині) норми.

За призначенням:

Нормою часу Нч – це кількість робочого часу, об’єктивно необхідна для виконання конкретної роботи в певних організаційно технічних умовах.

Тшт = Топ + Тоб + Твоп

Нч = Тшт + Тпз

Для ручних та машино – ручних робіт, де час обслуговування та час на відпочинок та особисті потреби нормується в процентах від оперативного часу.

Тшт = Топ

Для визначення певних витрат часу на виробництво продукції або виконання операції розраховують штучно – калькуляційний час.

Тштк = Тшт +

n – кількість виробів в партії.

Тпар = Тпз + Тш * n

Тпар = Тшк * n

Наприклад.

Задача 1

Визначити норму часу на партію деталей, якщо основний час становить 6 хв, допоміжний – 1,5 хв, час обслуговування – 0,4 хв,, час на відпочинок - 0,25хв, час підготовчо-завершальної роботи на партію деталей у 50 шт.-30 хв.

Задача 2.

Визначте норму штучного часу в умовах масового виробництва, якщо:

  • основний час на оброблення деталі становить 30 хв;

  • допоміжний час — 10 хв;

  • час організаційного обслуговування становить 1,5 % від оперативного часу;

  • час на відпочинок і особисті потреби — 6 % від оперативного часу;

  • час технічного обслуговування — 2 % від основного часу.

Норми виробітку Нв – це кількість продукції в натуральних показниках, яку необхідно виробити працівником за одиницю часу в конкретних організаційно – технічних умовах.

t – трудомісткість одиниці роботи бригади.

Т1 – розрахунок періоду часу одного робітника.

Наприклад.

Задача 3. Визначте змінну норму виробітку за даними: тривалість зміни — 480 хв;

  • оперативний час оброблення деталі — 10 хв;

  • час обслуговування робочого місця — 3 % від оперативного часу;

  • час регламентованих перерв — 7 % від оперативного часу;

  • підготовчо-завершальний час — 20 хв на зміну.

Передбачається підвищити норму виробітку на 20 %. Визначте, як зміниться норма часу.

Норма обслуговування Ноб – кількість виробничих обертів (машин, механізмів, робочих місць, виробничої площі) які повинен якісно обслуговувати працівник або бригада за одиницею робочого часу.

Норма часу обслуговування Нч.об – це час, встановлений на обслуговування одного конкретного об’єкта. Між нормою обслуговування і нормою часу обслуговування існує обернено пропорційна залежність.

Кч – нормативний коефіцієнт використання робочого дня.

К – коефіцієнт врохування виконання додаткових функцій, неврахованих нормою часу.

Норма чисельності Чн – це розрахована для конкретних організаційно – технічних умов кількість працівників певного професійно – кваліфікаційного складу, необхідна для якісного виконання одиниці або певного обсягу роботи за визначений період часу.

Трп – розрахунковий фонд часу одного працівника.

Наприклад:

Задача № 4. Планова трудомісткість виробничої програми - 756 000 нормо годин, корисний фонд часу одного працівника - 1 760 годин, плановий середній коефіцієнт виконання норм виробітку - 1,12. Розрахувати планову кількість робітників-підрядників.

Задача № 5.В механічному цеху є 34 автомати. Цех функціонує в три зміни. Норма обслуговування для наладчика 8 одиниць обладнання. Номінальний фонд часу робітника 260 днів, чергові і додаткові відпустки 28 днів, невиходи по хворобі 3 дні. Розрахувати спискову потребу в наладчиках.

Норма підлеглості – це розраховані для конкретних організаційно – технічних умов величини, що визначають оптимальну кількість безпосередньо підпорядкованих одному керівнику працівників.

Нормовані завдання – це розрахований для конкретних умов асортимент і обсяг роботи, який повинен виконати працівник (колектив) за певний робочій період.

Групування норм за сферою поширення

Міжгалузеві норми розробляються централізовано на масові процеси, що мають місце в усіх галузях виробничої сфери та зустрічаються у невиробничій сфері.

Галузеві норми розробляються галузевими нормативно-дослідними організаціями, поширені в межах однієї галузі, наприклад, у сільському господарстві, металургії, на лісозаготівельних роботах.

Районні норми розробляються галузевими нормативно-дос­лідними організаціями для підприємств, сконцентрованих в окре­мих географічних районах (територіях, басейнах) зі своїми природно-кліматичними умовами.

Місцеві норми розробляються безпосередньо на підприємствах, в організаціях та установах з метою щонайповнішого врахування місцевих організаційно-технічних умов виробництва.