Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КИИ ФинМен КурсР методичка_ЭПР.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
372.22 Кб
Скачать

4. Методика проведення аналізу фінансового стану підприємства

4.1 Загальна оцінка майна і джерел його формування

Загальна оцінка майна підприємства ы джерел його формування включає наступні напрямки:

1. Аналіз зміни валюти балансу (підсумку активу та пасиву). Нормальним вважається збільшення валюти балансу. Якщо валюта балансу зменшується, то це може сигналізувати про зниження обсягів реалізації і служити однієї із причин неплатоспроможності підприємства.

2. Аналіз зміни обсягу та структури активів. При цьому необхідно звернути увагу на зміну необоротних і поточних активів; матеріальних оборотних коштів (їхнє необґрунтоване завищення приводить до затоварення, а недолік - до неможливості нормального функціонування підприємства); дебіторської заборгованості; вільних коштів у наявній (каса) і безготівкової (розрахункового, валютного рахунку) формах і короткострокових фінансових вкладеннях.

3. Аналіз зміни величини та структури пасивів. При цьому необхідно звернути увагу на зміну власних і позикових джерел (значна питома вага позикових джерел свідчить про ризикований характер діяльності підприємства, що може послужити причиною неплатоспроможності); динаміку та структуру кредиторської заборгованості підприємства.

Загальна оцінка майна підприємства і джерел його формування проводиться на основі агрегованого балансу (табл. 1 і табл. 2). Агрегований баланс будується на основі даних Форми №1 «Баланс» реального підприємства, фінансовий стан якого аналізує студент. Баланс реального підприємства необхідно помістити в додаток курсової роботи.

Угруповання статей агрегованого балансу здійснюються відповідно до табл. 3.

При розрахунку структури абсолютного відхилення майна (стовбець 8) абсолютне відхилення всього майна приймається рівним 100%, а абсолютні відхилення по інших статтях розраховуються в % стосовно нього.

Стовбець 9 розраховується як різниця питомої ваги по кожній статті на кінець року в порівнянні з початком року.

На основі даних агрегованого балансу роблять висновки про зміну вартості та структури майна підприємства, а також о джерелах його формування на кінець року в порівнянні з початком року, описують причини змін.

Таблиця 1

Аналіз актива баланса

Стаття

На початок року

На кінець року

Відхилення

Тис. грн.

%

Тис. грн.

%

Тис. грн. (+,-)

Темп росту, %

Струк-тури, %

Відсоткових пунктів

1

2

3

4

5

6

7

8

9

Активи, всього

100

100

1. Необоротні активи

2. Оборотні активи

2.1 Запаси

2.2 Дебіторська заборгованість

2.3 Поточні фінансові інвестиції

2.4 Витрати майбутніх періодів

2.5 Грошові кошти і їх еквіваленти

Таблица 2