Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КИИ ФинМен КурсР методичка_ЭПР.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
372.22 Кб
Скачать

1. Коефіцієнт абсолютної ліквідності:

Діапазон значень, що рекомендуються, дорівнює (0,2;0,35). Цей коефіцієнт показує, яку частину короткострокової заборгованості підприємство може погасити найближчим часом. Він характеризує платоспроможність підприємства на дату складання балансу.

2. Коефіцієнт критичної ліквідності:

Діапазон значень, що рекомендуються, (0,8;1). Цей коефіцієнт показує прогнозовані платіжні можливості підприємства за умови своєчасного розрахунку з дебіторами. Він характеризує очікувану платоспроможність на період, рівний середньої тривалості одного обороту дебіторської заборгованості.

3. Коефіцієнт поточної ліквідності:

Діапазон значень, що рекомендуються, (1,8;2). Цей коефіцієнт показує платіжні можливості підприємства за умови не тільки сучасного розрахунку з дебіторами і сприятливої реалізації готової продукції, але і реалізації, якщо буде потреба інших елементів матеріальних оборотних коштів. Він характеризує очікувану платоспроможність підприємства на період, рівний середньої тривалості одного обороту всіх оборотних коштів. Рівень цього коефіцієнта залежить від галузі виробництва, тривалості виробничого циклу, структури запасів та ін.

4.4 Аналіз рентабельності

Показники рентабельності є відносними характеристиками фінансових результатів та ефективності діяльності підприємства. Вони вимірюють прибутковість підприємства з різних позицій і групуються відповідно до інтересів учасників економічного процесу ринкового обміну. Крім цього показники рентабельності ‑ важливі характеристики факторного середовища формування прибутку підприємства. Саме тому вони є обов’язковими елементами аналізу ы оцінки фінансового стану підприємства. Ці показники розраховуються за звітний і попередній рік, на підставі Форми №2 «Звіт про фінансові результати».

1. Рентабельність продукції по прибутку від реалізації:

де Пр – прибуток/збиток від реалізації, тис. грн.

ЧД ‑ чистий дохід, тис. грн.

Цей показник показує, скільки прибутку від реалізації доводиться на 1 грн. чистого доходу від реалізації. Ріст цього показника є наслідком росту цін при постійних витратах на виробництво реалізованої продукції або зниження витрат на виробництво при постійних цінах. Зменшення RpQ свідчить про зниження цін при постійних витратах на виробництво або про ріст витрат на виробництво при постійних цінах, тобто про зниження попиту на продукцію підприємства.

2. Рентабельність продукції по операційному прибутку:

де ПІД – прибуток/збиток від операційної діяльності, тис. грн.

Цей показник показує, скільки прибуткe від операційної діяльності доводиться на 1 грн. чистого доходу від реалізації. Він характеризує ефективність операційної діяльності підприємства.

3. Рентабельність реалізованої продукції по чистому прибутку:

де ПЧ ‑ чистий прибуток/збиток, тис. грн.

Цей показник відображає, скільки чистого прибутку доводиться на 1 грн. чистого доходу від реалізації. Він характеризує ефективність діяльності підприємства після сплати податку на прибуток.