Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Менеджмент - програма навчальної дисципліни.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
1.55 Mб
Скачать

6.4. Управління людськими ресурсами Навчальні цілі

  • З'ясувати сутність поняття "управління людськими ресурсами (УЛР)", цілі і конкурентні стратегії УЛР.

  • Ідентифікувати етапи стратегічного УЛР, з'ясувати їх сутність і зміст.

  • З'ясувати сутність та зміст поняття "різноманіття робочої сили".

В процесі вивчення цього питання необхідно зрозуміти, що процес організації являє собою розміщення організаційних ресурсів для досягнення стратегічних цілей. Розміщення ресурсів передбачає не тільки формування структури організації, але й розподіл працівників за підрозділами та робочими місцями. Способи використання людських ресурсів, які розглядаються у даній темі, забезпечують одержання максимальної вигоди із структури організації. Тому студенти повинні зрозуміти сутність поняття "управління людськими ресурсами" (УЛР), цілі і конкурентні стратегії УЛР, ідентифікувати етапи процесу стратегічного УЛР (залучення ефективної робочої сили, підготовка ефективної робочої сили, підтримування ефективної робочої сили), з'ясувати зміст кожного з цих етапів, а також розглянути вплив факторів зовнішнього середовища на УЛР (законодавство, тенденції суспільного розвитку, технологічний процес). В процесі засвоєння сутності і змісту процесу залучення ефективної робочої сили необхідно зрозуміти модель збігу, відповідно до якої компанія і індивід намагаються узгоджувати свої інтереси, вимоги й цінності.

В процесі вивчення цього питання студенти повинні зрозуміти, що сучасні організації постійно зіштовхуються з проблемами управління різноманітною робочою силою. Тому необхідно зрозуміти сутність поняття "різноманітність робочої сили", ознайомитися з основними характеристиками різноманіття, а також з підходами до оцінки різноманіття (етноцентризм, монокультура, етнорелятивізм, плюралізм). Важливими є питання, пов'язані з необхідністю навчання поведінці в умовах різноманіття. В навчальній літературі [2] приведена модель усвідомлення різноманіття. Студенти повинні зрозуміти зміст кожного з етапів цієї моделі (заперечення, оборона, мінімізація різниць, прийняття, адаптація, інтеграція). Студентам необхідно також ознайомитися з підходами до одержання вигод із різноманіття робочої сили (створення мультикультурних команд і соціальних груп).

Питання до самоконтролю

  1. У чому полягає сутність поняття "управління людськими ресурсами" (УЛР)?

  2. Які цілі дбає стратегічне УЛР?

  3. Які конкурентні стратегії УЛР ви знаєте?

  4. Які етапи включає процес стратегічного УЛР? Опишіть їх.

  5. У чому полягає сутність моделі збігу, яка використовується сучасними організаціями в процесі залучення ефективної робочої сили?

  6. У чому полягає сутність різноманітності робочої сили?

  7. Опишіть основні характеристики різноманіття.

  8. Які підходи до оцінки різноманіття ви знаєте і у чому полягає їх сутність?

  9. Які етапи усвідомлення різноманіття ви знаєте? Опишіть їх.

  10. Які підходи можуть використовувати менеджери до одержання вигод із різноманіття робочої сили?