Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Економ.ан.(КР-методичка2012).doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
337.41 Кб
Скачать

2.2. Визначення завдань дослідження курсової роботи

Після визначення мети курсової роботи виникає необхідність окреслити завдання, які ведуть до розкриття суті поставленого питання і мають бути вирішені при виконанні роботи.

Ринкові відносини потребують від фахівця оперативно орієнтуватися у змінах економічної політики, уміння професійно оцінювати реальні економічні умови і знаходити оптимальні рішення економічних проблем на виробництві.

Проведення навчально-виробничої практики заплановано на підприємствах фінансово-кредитної сфери в банках.

Студенти ознайомлюються з підприємством відповідно до "Робочої програми виробничої практики".

Курсову роботу пишуть на основі зібраних матеріалів.

Оскільки тема роботи є складовою частиною підсумкового етапу підготовки фахівця, то її слід розкрити з метою вирішення конкретних завдань на рівні підприємства, галузі, об'єднання. Основні завдання курсової роботи:

• засвоєння і закріплення теоретичних знань студента з курсу "Економічний аналіз"

  • виявити здатність студентів поєднувати набуті теоретичні знання при вирішенні конкретних завдань.

  • обов'язкове поєднання ведення досліджень з використанням сучасної обчислювальної техніки

• уміння впроваджувати результати наукових узагальнень у практику роботи підприємства, об'єднання, галузі.

Крім того, рівень написання курсової роботи дає об'єктивну характеристику підготовки студента для самостійної роботи після закінчення вузу.

2.3. Збирання і обробка матеріалу для написання курсової роботи

Якість роботи, її практичне значення залежать від правильно складеної програми зібраних даних.

Програма збирання вихідних матеріалів може бути розроблена лише після ознайомлення студентів зі спеціальною літературою, а також об'єктом курсової роботи. Розробка таких програм, як правило, не викликає особливих ускладнень.

Головним джерелом інформації є звіт підприємств і об'єднань, статистичні дані, інша фінансова інформація, дані банків.

Велику роль у якісному виконанні курсової роботи відіграє успішно проведена навчально-ознайомлювальна практика. Перед студентами, що проходитимуть практику, поставлено два основних завдання:

1) вони мають оволодіти навичками самостійної роботи в галузі фінансів, банківської системи

2) підібрати матеріали, необхідні для написання курсової роботи.

Збирання матеріалів полягає не в тому, щоб механічно накопичити на підприємстві матеріали, згідно з програмою дослідження, зробити виписки із планової і звітної документації, зібрати необхідні бухгалтерські регістри, а в тому, щоб глибоко вивчити найважливіші (з точки зору завдань курсових робіт) особливості діяльності підприємства.

Деякі студенти використовують навчально-ознайомлювальну практику з метою збирання лише конкретних даних, які потім бездумно переносять до курсової роботи, вважаючи, що чим більше вони таких даних зберуть у свою роботу, тим ціннішою вона стане. Але це хибна думка. Вартість роботи визначається не кількістю використаних матеріалів. А якістю обробки, особливістю висновків, пропозицій, самостійністю виконання, елементом новизни і оригінальністю.

Рекомендований порядок збирання вихідних матеріалів у процесі навчально-ознайомлювальної практики може уточнюватись і конкретизуватись студентом під керуванням наукового керівника від кафедри економіки підприємства.