Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Економ.ан.(КР-методичка2012).doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
337.41 Кб
Скачать

Тема 9: Аналіз використання фонду заробітної плати

Аналіз абсолютного та відносного відхилення по фонду заробітної плати.

Аналіз показників динаміки та структури фонду заробітної плати. Аналіз складу основної та додаткової зарплати. Аналіз показників середньої зарплати на основі факторного аналізу. Аналіз позавиробничих витрат. Аналіз фонду заробітної плати за категоріями працівників.

Аналіз співвідношення показників середньої зарплати та продуктивності праці.

Резерви економного використання фонду заробітної плати.

Тема 10: Аналіз забезпеченості підприємства основними фондами Аналіз показників складу, структури та технічного стану основних фондів. Аналіз змін в наявності основних фондів та їх динаміки. Аналіз активних та пасивних основних фондів. Аналіз повноти використання устаткування.

Аналіз рівня оновлення, вибуття, ліквідності та приросту основних фондів.

Аналіз зміни технічного стану основних фондів. Аналіз ефективності використання основних фондів. Аналіз використання виробничих потужностей.

Аналіз використання основних фондів. Класифікація показників використання основних фондів. Аналіз фондовіддачі й факторів її зміни.

Аналіз ефективності використання й освоєння виробничих потужностей. Аналіз використання виробничого устаткування. Методика визначення і розрахунку резервів збільшення випуску продукції.

Тема 12: Аналіз матеріальних ресурсів

Аналіз забезпеченості підприємства матеріальними ресурсами й ефективності їх використання. Аналіз потреби підприємства в матеріальних ресурсах і рівня виробничих запасів. Фактори, що впливають на рівень складських запасів підприємства.

Оцінка впливу факторів матеріально-технічного постачання на обсяг виробництва продукції.

Аналіз показників використання матеріальних ресурсів і оцінка динаміки матеріаломісткості продукції. Аналіз факторів зміни й виявлення резервів зниження матеріаломісткості продукції та підвищення ефективності виробництва.

Модуль іv. Аналіз собівартості продукції та фінансових результатів діяльності підприємства

Тема 13: Аналіз собівартості продукції за економічними елементами та статями витрат

Значення, завдання й система інформаційного забезпечення аналізу витрат на підприємстві. Класифікація видів витрат і об’єктів аналізу. Система показників рівня витрат і собівартості продукції. Загальна схема формування витрат підприємства і їх аналізу.

Напрямки аналізу витрат на підприємстві за їх елементами та статтями калькуляції, за залежністю від обсягу виробництва й збуту продукції, за місцями виникнення, за об’єктами калькуляції.

Аналіз собівартості продукції за статтями витрат. Аналіз матеріальних витрат. Аналіз витрат на заробітну плату в структурі собівартості продукції.

Тема 14: Аналіз витрат на 1 гривню товарної продукції. Аналіз непрямих витрат

Аналіз комплексних статей витрат: витрати на утримання та експлуатацію устаткування, цехові, загальногосподарські, позавиробничі витрати.

Аналіз собівартості окремих виробів. Фактори формування собівартості виробів і методи їх аналізу. Аналіз інших статей собівартості продукції.

Зміст і методи оперативного аналізу витрат на виробництво та збут продукції. Вибір показників оперативного аналізу та контролю витрат підприємства. Методи виявлення, оцінка й систематизація причин і винуватців відхилень витрат від плану. Підрахунок і розробка заходів для реалізації виявлених резервів собівартості.