Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Економ.ан.(КР-методичка2012).doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
337.41 Кб
Скачать

Тема 20: Аналіз платоспроможності і ліквідності балансу

Оцінка фінансового стану підприємства. Визначення платоспромож-

ності підприємства за балансом та іншими джерелами інформації. Поточна й очікувана платоспроможність. Фактори, що впливають на фінансовий стан організації. Основні заходи для стабілізації фінансового стану підприємства.

Методика розрахунку показників для оцінки ліквідності підприємства. Аналіз ліквідності балансу. Аналіз показників ліквідності. Факторний аналіз ліквідності.

Тема 21: Аналіз фінансової стійкості підприємства

Методика розрахунку показників для оцінки фінансової стійкості за даними звітності. Визначення типу фінансової стійкості. Аналіз абсолютних та відносних показників фінансової стійкості. Оцінка типу фінансової стійкості. Аналіз запасу фінансової стійкості

Індивідуальні завдання до самостійних та контрольних робіт розглядаються та схвалюються на засіданні комісії і наводяться в робочій модульній навчальній програмі.

2. Загальні вказівки до виконання курсової роботи

2.1. Вибір теми, визначення мети і об'єкта дослідження

Тему курсової роботи студент обирає самостійно - або за порадою наукового керівника кафедри економіки і підприємництва згідно з темами, запропонованими кафедрою. ;

Вибір теми визначає початок роботи над курсовою роботою. Викладачі кафедри проводять зі студентами роботу, спрямовану на орієнтацію вибору тем. При цьому необхідно враховувати індивідуальні здібності студентів, науково дослідницьку роботу, що проводили студенти ще до написання курсової роботи.

Бажано, щоб при виборі тематики були охоплені всі теми курсу, але в основному перевага надається вільному вибору тематики.

Якщо кілька студентів виявили бажання писати курсову роботу на одну і ту саму тему, то вибір теми буде конкурсним з урахуванням попереднього вкладу студента у її розробку. Решта студентів пишуть роботу на інші теми.

Тема курсової роботи може бути і однією лише за умови, що її виконують у різних галузях народного господарства.

При необхідності вирішення комплексної проблеми, виходячи з потреб підприємства, викладач-керівник визначає студентів, які мають вести розробку теми названої курсової роботи. |

Підхід до вибору теми має бути творчим, для написання курсової роботи студент може запропонувати власну тему, а також нову форму (що особливо цінно) викладання теми, при цьому необхідно порадитись з викладачем-керівником.

Після завершення етапу з вибором тем курсових робіт складають поіменний список студентів з вказуванням теми. Список затверджують на засіданні кафедри.

Визначення мети і об'єкта курсової роботи зосереджує студента на вирішенні конкретних питань, сприяє збиранню необхідної інформації, яка стосується теми, застерігаючи при цьому від зайвої.

Мета курсової роботи - систематизація, узагальнення, розширення і закріплення теоретичної підготовки з курсу "Економічний аналіз", поглиблення вивчення і розробка окремого питання і на цій основі підготовка пропозицій щодо вдосконалення управління дослідженими процесами.

Курсову роботу пишуть за фактичними матеріалами. Проте, виходячи з досвіду та набутих практичних навичок студента, вона може носити і цілком теоретичний характер. Тоді її метою є теоретичні викладки і розрахунки, спрямовані на подальше удосконалення фінансового механізму країни на мікро- і макрорівні. Такі теоретичні викладки можна проводити з кожної теми курсової роботи.

Вибір теми - це свідомо обґрунтоване самостійне рішення студента. Він має чітко усвідомлювати актуальність вибраної теми дослідження. Об'єктом курсової роботи може бути об'єднання, установа, банк, підприємство або його підрозділи та макроекономічні процеси