Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Економ.ан.(КР-методичка2012).doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
337.41 Кб
Скачать

Тема 15: Аналіз показників прибутку

Значення, завдання та інформаційне забезпечення аналізу фінансових результатів діяльності підприємства. Місце прибутку в системі узагальнюючих вартісних показників, його значення в оцінці та стимулюванні економічної ефективності роботи підприємства.

Валовий прибуток і його складові. Вплив окремих груп фінансових результатів на розмір балансового прибутку. Аналіз прибутку від операційної діяльності. Аналіз прибутку від звичайної діяльності. Факторний аналіз прибутку. Резерви збільшення прибутку.

Прибуток від реалізації продукції (робіт, послуг). Аналіз факторів зміни прибутку від реалізації. Аналіз доходів і збитків, що не плануються. Оцінка втрачених можливостей збільшення прибутку і причин цього.

Аналіз розміру прибутку. Визначення суми чистого прибутку, який залишається у розпорядженні підприємства. Фактори, які впливають на розмір чистого прибутку: їх класифікація на залежні та не залежні від діяльності підприємства. Аналіз і обґрунтування доцільності основних напрямків використання і убутку.

Тема 16: Аналіз показників рентабельності

Аналіз показників рентабельності: загальна рентабельність виробництва, реалізованої продукції, окремих виробів. Фактори зміни рентабельності, резерви зростання. Аналіз рентабельності капіталу.

Модуль 5. Аналіз фінансового стану підприємства

Тема 17: Значення і теоретичні основи фінансового стану підприємства. Інформаційне забезпечення фінансового аналізу

Взаємозв'язок фінансового стану підприємства й результатів його виробничої та збутової діяльності. Характеристика бухгалтерського балансу як основного джерела інформації для оцінки фінансового стану підприємства: зміст, оцінка й аналітичне значення окремих статей балансу. Аналітичне групування статей. Внутрішній та зовнішній аналіз фінансового стану підприємства. Характеристика фінансової звітності

Тема 18: Аналіз активу та пасиву балансу підприємства

Сутність активів та пасивів підприємства та їх характеристика. Побудова балансу підприємства за ліквідністю активів та терміновістю погашення зобов’язань. Класифікація активів за ліквідністю. Класифікація зобов’язань за терміновістю оплати.

Методика розрахунку показників для оцінки стану активів та зобов’язань підприємства проведення аналізу методом порівняння, визначення показників динаміки, структури.

Тема 19: Аналіз джерел формування капіталу

Аналіз показників динаміки, структури основного та оборотного капіталу. Аналіз основних фондів та показників використання. Аналіз зносу, динаміки та структури основних фондів. Аналіз інших необоротних активів. Аналіз формування основних засобів, необоротних активів, капітальних інвестицій. Аналіз оборотних активів. Аналіз запасів. Аналіз дебіторської заборгованості. Аналіз оборотних коштів.

Аналіз складу і структури зобов’язань. Аналіз джерел майна. Аналіз показників стану зобов’язань підприємства. Аналіз власного капіталу. Аналіз поточних зобов’язань. Аналіз кредиторської заборгованості в т.ч. простроченої.

Аналіз забезпечення наступних витрат і платежів. Аналіз показників ділової активності.