Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Економ.ан.(КР-методичка2012).doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
337.41 Кб
Скачать

Модуль іі Аналіз виробництва та реалізації продукції

Тема 4: Аналіз обсягу виробництва продукції, асортименту, структури, обсягу реалізації

Значення й завдання аналізу виробництва продукції, робіт, послуг. Загальна схема й послідовність проведення аналізу. Система показників продукції та обсягів виробництва. Фактори виробництва продукції. Інформаційна база аналізу.

Аналіз обсягу виробництва продукції в натуральному й вартісному вираженні. Оцінка динаміки обсягу виробництва продукції. Вимірювачі, які використовуються для обчислення динаміки показників. Аналіз впливу екстенсивних та інтенсивних факторів на динаміку показників, методика їх розрахунку.

Аналіз асортименту й структури випуску продукції. Комплексний аналіз впливу асортименту й структурних місць на економічні показники роботи підприємства. Методика розрахунку впливу цього фактора на обсяг виробництва та інші показники підприємства.

Оцінка обсягів і динаміки реалізації продукції, в т.ч. на експорт. Аналіз виконання договірних зобов'язань за поставками. Характеристика взаємозв'язків показників випуску, відвантаження й реалізації продукції. Аналіз і оцінка збуту окремих товарів. Оцінка конкурентоспроможності підприємства.

Підсумковий аналіз обсягу реалізації продукції та підрахунок резервів збільшення реалізації продукції.

Практична робота №2 «Аналіз виробництва та реалізації продукції»

Тема 5: Аналіз показників динаміки ритмічності виробництва

Аналіз ритмічності. Поняття ритмічності. Визначення коефіцієнта ритмічності. Причини неритмічної роботи. Визначення впливу неритмічної роботи на зміну в обсязі продукції. Аналіз асортименту і структури випуску продукції. Основні причини падіння обсягів виробництва.

Тема 6: Аналіз якості продукції

Аналіз якості продукції та робіт. Показники якості. Аналіз впливу зміни якості на економічні показники підприємства. Аналіз виробничого браку. Оцінка резервів збільшення випуску продукції. Аналіз якості продукції і основних причин зміни її рівня. Аналіз сортності продукції. Аналіз виробничого браку і причини його виникнення. Аналіз втрат від браку. Аналіз рекламації.

Модуль ііі Аналіз забезпечення підприємства виробничими ресурсами

Тема 7: Аналіз використання трудових ресурсів

Значення й завдання аналізу. Загальна схема аналізу. Джерела інформації.

Аналіз ефективності використання і освоєння трудових ресурсів.

Аналіз використання робочої сили та робочого часу. Аналіз та структура кадрів. Аналіз кадрів за категоріями працівників. Аналіз абсолютного та відносного відхилення по чисельності. Аналіз забезпеченості виробника кадрами.

Аналіз забезпечення трудовими ресурсами. Трудовий персонал підприємства та його підрозділів. Аналіз демографічної ситуації. Аналіз ефективності використання робочих кадрів. Аналіз руху робочих кадрів. Оцінка структури промислово – виробничого персоналу. Аналіз професійного складу кадрів. Показники стабільності трудового колективу

Тема 8 : Аналіз продуктивності праці

Аналіз динаміки продуктивності праці. Аналіз показників середньої виробітки. Аналіз співвідношення продуктивності праці та показників

середньої зарплати.

Групування факторів зростання продуктивності праці. Вплав факторів на відхилення середньої виробітки.

Аналіз трудомісткості продукції, в т.ч. за видами продукції. Оцінка впливу трудових факторів на відхилення за обсягом виробництва