Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Економ.ан.(КР-методичка2012).doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
337.41 Кб
Скачать

3.4. Загальні вимоги до оформлення курсової роботи

Оформлення курсової роботи. Змістовна робота втрачає свою цінність, якщо вона оформлена неохайно. Порушення загальноприйнятих правил оформлення тексту, таблиць, особливо графічного матеріалу, знижує якість і оцінку роботи. А тому при оформленні курсової роботи необхідно дотримуватись таких рекомендацій.

Робота повинна мати текстову стилістично оброблену частину з відповідними формулами і розрахунками, таблицями розрахункових, статистичних і експериментальних даних, алгоритмами програм і власними програмами, схемами, фотографіями.

Важливо, щоб облікові регістри, таблиці, формули та ілюстрації, крім точності і достовірності відзначались наочністю. Якщо графік дає більш наочні картини процесу або явища, ніж таблиці, то в роботі слід розміщати графіки (діаграми).

Графічний матеріал і умови позначки мають відповідати діючим стандартам. Термінологія і визначення повинні бути єдиними у всій роботі і відповідати стандартам, а при їх відсутності - загальноприйнятими у науково-технічній літературі.

Роботу над текстом значно полегшує використання словників і довідників, за допомогою яких можна з'ясувати терміни і зрозуміти їх зміст.

Розміщення тексту на сторінці. Текст слід писати на одній сторінці аркушу, залишаючи ліворуч поля 3,5 см; праворуч - 1 см, зверху і знизу - по 2 см.

Нехтування цими вимогами може призвести до того, що при брошуруванні й вирівнюванні рукопису зліва будуть прошиті, а решта -зрізаними.

Усі аркуші роботи мають бути послідовно пронумеровані у правій верхній або середній частині сторінки арабськими цифрами. Нумерація сторінок має бути послідовного від титульного аркуша до останньої сторінки, включаючи усі ілюстрації, таблиці, які розміщені у текстах і додатках.

На титульному сторінці, що є першою сторінкою, номер сторінки не ставлять.

Титульна сторінка. На титульній сторінці розміщують найменування організації, виконавця роботи (міністерство, університет, факультет, кафедра), потім прізвище виконавця, характер роботи (курсова), назву теми. Далі вказують керівника теми (посада, вчений ступінь), місто, рік виконання роботи.

Зміст іде за титульним аркушем. У ньому перелічують заголовки і вказують номери сторінок, на яких вони в тексті розміщені.

Зміст має бути послідовним і включати всі заголовки і підзаголовки, що йдуть в текст під рубрикаційними індексами.

Рубрикація. Уся робота складається з розділів і підрозділів. Розділи повинні мати порядкові номери, позначені арабськими цифрами. Кожний розділ бажано починати з нової сторінки. Підрозділи мають порядкові номери у межах кожного розділу.

Частини, розділи і підрозділи повинні мати коротку назву відповідно до змісту і записані у вигляді заголовка

Між підрозділами залишають відстань 25 мм. Підрозділи можуть мати підпункти.

Примітки. У примітках до змісту і таблиць вказують лише довідкові й пояснювальні дані. Якщо примітка лише одна, то після слова "Примітка" ставлять крапку, при більшої їх кількості, після слова "Примітка" ставлять дві крапки. Примітки нумерують арабськими цифрами. Наприклад, примітка: 1.6. і т.д.

Ілюстрації. Графіки, діаграми, схеми, фотографії мають бути дбайливо оформлені відповідно до стандартів. Ілюстрації розміщують за текстом. Якщо у тексті є багато ілюстрацій, то їх виносять в додаток, а в тексті вказують його номер і сторінку. Розмішувати ілюстрації слід так, щоб їх можна було розглядати без зміни розміщення.

Якщо ілюстрації розміщені вздовж сторінки і їх для прочитання треба повернути, то слід розміщувати так, аби повертати за годинниковою стрілкою.

Усі ілюстрації називаються малюнками, які треба пронумерувати послідовно у межах розділу або всієї курсової роботи. Кожний малюнок повинен мати назву.

Таблиці. По можливості, таблиці мають бути простими, щоб читач міг легко зрозуміти їх. За макетом таблиці розміщують і нумерують аналогічно ілюстраціям.

Слово "Таблиця" разом з номером розміщують праворуч над заголовком таблиці.

Числові величини у кожному розділі, як правило, повинні мати однакову кількість десяткових знаків. Дробові числа показують у вигляді десяткових дробів.

Заголовки стовпців таблиць починаються з великої літери. Одиниці виміру одного і того самого показника мають бути в одній із встановлених систем виміру.

формули. Нумерують у межах розділу або всієї роботи, а за текстом вказують, яка із форм застосовується.

Посилання. Якщо у курсовій роботі є посилання на літературне джерело, то це треба робити у квадратних дужках, наприклад [5], пишеться порядковий номер джерела.

У разі, коли наводять цитати з літературного джерела, то в кінці у квадратних дужках ставлять порядковий номер сторінки, наприклад: [8.С.26].

При складанні тексту курсової роботи студент повинен дотримуватися затвердженого плану. В тексті кожне положення повинно базуватися на практичних розрахунках. При цьому не дозволяється дослівне переписування цитат й цифрового матеріалу. Текст пишеться студентом своїми словами. В роботі студент повинен аргументовано викласти свою точку зору розглянутих питань, дати свої пропозиції по ліквідації недоліків, намітити ціль використання резервів.

Це дозволить значно збільшити цінність курсової роботи, і буде свідчити про глибокі засвоєння розглянутого матеріалу.

В кінці роботи наводиться список використаної літератури в алфавітному порядку. При цьому обов'язково необхідно вказати авторів книги чи статті, назву видавництва і рік видання. Для статей також назву журналу чи газети, рік, число.

Іноземні джерела записуються тільки в тому випадку, якщо студент ними дійсно користувався.

Обсяг курсової роботи - 25-30 аркушів.