Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Zv_t_po_praktits_Dashi.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
512 Кб
Скачать

Плинність кадрів по категоріях працівників

Плинність - це помилка. Помилка, напевно, з двох сторін. Але ці помилки неминучі, тому що ніхто не гарантує, що людину можна бачити наскрізь і розуміти його на сто відсотків. Є певна неминучість, і до цього потрібно правильно відноситися, тому що коли людина не в своїй компанії - це трагедія для всіх, нехай він шукає що небудь своє.

Щодо нашого підприємства, то переглядаючи дані кадрової статистики можна побачити, що у товаристві зберігається рівновага між звільненими прийнятими.

Кадрова статистика плинності кадрів по категоріях працівників приведена в таблиці 3.3.

Таблиця 3.3 – Плинність кадрів на підприємстві

Всього прийнято за 2009рік

Всього звільнено за 2009 рік

342 чол.

341 чол.

3 них:

3 них:

по філіях - 286 чол.

по філіях - 261 чол.

по цент.офісу - 56 чол.

по цент.офісу - 80 чол.

У філіях по категоріях:

Плинність

У філіях по категоріях:

Плинність

контролери

181

28,6%

контролери

132

20,9%

охорона

4

5,6%

охорона

3

4,2%

робітники

81

7,5%

робітники

76

7,0%

службовці

3

17,6%

службовці

2

11,8%

спеціалісти

17

3,6%

спеціалісти

40

8,5%

керівники

4

8,2%

майстри

4

4,2%

Висновки: Згідно наданої кадрової статистики у 2009 р. звільнені місця були заповнені прийнятими на роботу з різницею - в одну особу.

Коефіцієнт плинності по прийняттю склав 10,96 відсотка (342 : 3119 х 100%).

Коефіцієнт плинності по звільненню - 10.93 відсотка.

Аналогічна картина намалювалася і на перший квартал 2006 р. Спостерігається рівновага по кількості прийнятих і звільнених . Але причини звільнень ( крім виходу на пенсії) не аналізувались. Тобто якісний показник відсутній.

Аналіз зовнішнього середовища

Оптовим постачальником ВАТ «Прикарпаттяобленерго» є ДП "Енергоринок". У 2010 році, як і впродовж чотирьох останніх років, ВАТ "Прикарпаттяобленерго" у повному обсязі провело розрахунки за куповану електричну енергію з Оптовим постачальником. Вперше протягом цілого року до компанії застосовувався 100-відсотковий алгоритм відрахування коштів на поточний рахунок. Завдяки цьому вдалося досягти суттєвої економії коштів та направити додаткові фінансові ресурси на вирішення пріоритетних завдань. Крім того, в 2007 році ДП «Енергоринок» виконало своє зобов’язання щодо повернення ВАТ "Прикарпаттяобленерго" заборгованості у розмірі 15 млн. грн., яка тривалий час не визнавалася керівництвом Оптового постачальника. 

Протягом 2008 року розрахунок за куповану електроенергію з ДП "Енергоринок" здійснено на 100,0%, у відповідності до умов укладеного договору купівлі-продажу. Динаміку розрахунків з ДП "Енергоринок" за останні роки представлено в таблиці 3.4.

Таблиця 3.4 – Динаміка розрахунків з ДП "Енергоринок" протягом 2004-2009 років.

Період

Вартість, млн. грн.

Оплата, млн. грн.

Відсоток оплати, %

2004 рік

217,7

223,0

102,4%

2005 рік

243,1

255,2

105,0%

2006 рік

293,4

306,7

104,5%

2007 рік

336,8

344,2

102,2%

2008 рік

348,7

348,7

100,0 %

2009 рік

322,6

322,6

100,0 %

Менш значними постачальниками електроенергії для ВАТ «Прикарпаттяобленерго» є Калузька ТЕЦ та Снятинська ГЕС. Надходження електроенергії в мережу від названих постачальників наведено в таблиці 1.1.

Споживачами ВАТ «Прикарпаттяобленерго» в основному є жителі Івано-Франківської області. Підприємство постачає електроенергію 500 тисячам споживачам, 488 тисяч з яких - населення краю. На даний час компанія успішно завершила роботу по впровадженню системи оплати побутовими споживачами по виставлених рахунках. Така система дала можливість покращити стосунки зі споживачами, уникнути поступлення нерозпізнаних платежів, налагодити платіжну дисципліну споживачів, а також дала можливість перейти до наступного етапу вдосконалення даного напрямку роботи. Так у вересні 2008 розпочато новий перспективний проект по переходу на виставлення планових платежів в побутовому секторі. Дана система впроваджена у філії ВАТ «Прикарпаттяобленерго» Богородчанський РЕМ і дала ряд позитивних результатів, а саме, дозволила значно зменшити дебіторську заборгованість побутових споживачів електричної енергії перед нашою організацією. До кінця 2008 року така система оплати запроваджена ще в тринадцяти філіях, а до травня 2009 року в решті філій. Крім того, продовжується робота по налагодженню системи оплати виставлених рахунків за допомогою кредитних карток через мережу ПриватБанк та Аваль. Так у 2009 році уже понад 400 абонентів користувалися даною послугою, а завданням на 2010 рік є залучення до цієї послуги ще більшої кількості споживачів. Протягом 2009 року продовжувалася робота над впровадженням системи розрахунків за електричну енергію з юридичними споживачами за допомогою електронної пошти та Інтернету із застосуванням електронно-цифрового підпису. Система на даний час пройшла тестування і з травня 2009 року впровадилася на базі енергоємних споживачів області. 

Щодо конкурентів, то ВАТ «Прикарпаттяобленерго» їх не має, адже компанія є монополістом в Івано-Франківській області.

Інвестиційна діяльність

Джерела інвестування

Інвестиційний напрямок є в компанії одним з пріоритетних. Реалізація інвестиційної політики дозволяє ВАТ "Прикарпаттяобленерго" підвищувати надійність передачі електроенергії і електропостачання своїх споживачі. Щоб досягти бажаного вдосконалення у наданні послуг з електропоста­чання компанія спрямовує власні кошти, які закладаються в інвестиційну складову тарифу на постачання та передачу електроенергії. Щорічно розробляється і впроваджується Інвестиційна програма ВАТ "Прикарпаттяобленерго", яка погоджується Міністерством палива та енергетики України та схвалюється Національною комісією регулювання електроенергетики України.

Реалізовані проекти з оновлення електромереж

Завдяки інвестиціям у 2009 році було реалізовано низку важливих проектів з будівництва та модернізації електромереж.

У Тисменицькому районі закінчено розпочаті у 2008 році роботи з винесення ділянки ПЛ-35 кВ Олешів-Стриганці (1,13 км) із зони зсуву ґрунту (вартість робіт 405,159 тис. грн.), оскільки пошкодження на даній лінії могло привести до падіння опор і довготривалого припи­нення електропостачання споживачів району, а також ство­рювало загрозу для життя людей, які проживають поблизу цієї ділянки.

Виконано реконструкцію ПЛ-35 кВ Надвірна Старуня загальною довжиною 1,7 км на загальну вартість 1622,561 тис. грн. з переводом її на двоколову для підвищення надійності електропостачання центральної частини міста Надвірна, 60% якого живиться від підстанції Надвірна 35 кВ. Це дає можливість забезпечення транзиту електроенергії в напрямку підстанції Старуня і в зворотному напрямку в аварійних та ремонтних режимах.

Проведено реконструкцію ПЛ-10 кВ Паляниця від ТП-266 в селі Яблуниця Яремчанської міськради довжиною 6,1 км загальною вартістю 3776,509 тис. грн., що значно підвищило надійність та якість електропостачання споживачів – власників та відвідувачів туристичних закладів. Реконструкція KJI-10 кВ (2,2 км) в м. Івано-Франківську (вартість робіт 1198,945 тис. грн.) гарантує безперебійне електропостачання важливих споживачів міста в районі вулиці Галицька.

Для забезпечення електропостачання Центру швидкого реагування Оперативно-рятувальної служби цивільного захисту, створено згідно наказу МНС в с.Майдан Тисменицького району Івано-Франківської області, було побудовано ПЛ-10 кВ від ПС Яворівка 110 кВ довжиною 9,4 км вартістю 3301,471 тис. грн.

Також здійснено великий обсяг рибіт з перебудови електромереж 0,4-10 кВ з використанням самоутримного ізольованою проводу.

Вплив стихійної повені в липні 2008 року

Стихійна повінь, що завдала удару ВАТ «Прикарпаттяобленерго» у липні 2008 року, справила неабиякий вплив на діяльність компанії. По-перше, компанія професійно відпрацювувала у перші, найважчі дні: і лінійний, і диспетчерський, і керівний персонал. Вдалося втримати контроль над ситуацією, оперативно заживляючи усіх споживачів. Тоді виникло друге питання: правильно обрати можливі джерела фінансування відновлювальних робіт. Дякуючи підтримці Ради директорів ОРЕ, Мінпаливенерго, НКРЕ, ВАТ «Прикарпаттяобленерго» знайшло, як виявилося, єдиний правильний шлях. Перегляд Інвестиційної програми з метою її доповнення дозволив на кінець року звітувати про повноцінне відновлення електропостачання усіх населених пунктів, які постраждали від липневої повені. Загалом довелося відновлювати 102,81 км пошкоджених ліній електропередач. Зокрема було винесено із зони зсуву ґрунту ПЛ-35 кВ Битків-Струня, відновлено ПЛ-35 кВ Делятин-Яремче та Верховина-Устеріки, відновлено ПЛ-110 кВ Івано-Франківськ-Опорна 1,2. Зруйнованими після повені також залишались 20 переходів ПЛ-10 кВ через ріки області. Ліквідація наслідків стихії дозволила перебудувати застарілі мережі, які, зрозуміло, не могли вистояти проти водяного натиску. На жаль, сьогодні підприємства інших галузей, які теж постраждали від повені, не можуть похвалитися таким розумінням та підтримкою з боку свого керівництва, як енергетики.

Вплив світової економічної кризи

Якщо розглядати цю кризу в макроекономічному масштабі, то її подолання залежить від дій керівництва держави. Але ці дії не відповідають очікуванням компанії. Стосовно ж ВАТ «Прикарпаттяобленерго», то воно не може залишатися поза впливом цих явищ, оскільки є частиною економічного комплексу краю. У деякому плані у ВАТ сильніші позиції, ніж, наприклад, в енергетичних компаній сходу України. Результати діяльності електропостачальної компанії залежать від стабільності роботи енергоємних споживачів. Окремі промислові підприємства Івано-Франківської області зупинилися планово ще до початку кризи, і це дало можливість своєчасно переглянути плани ВАТ «Прикарпаттяобленерго».

Зараз прогнозується до 10 % спаду споживання в промисловому секторі та серед юридичних споживачів. Натомість зростає споживання електроенергії населенням. Проте дефіцит грошової маси, рівень інфляції та ріст безробіття сприяє «відродженню» несанкціонованого споживання, прагненню споживачів будь-яким чином оминути прилади обліку. Щоб не допускати крадіжок електроенергії, компанія діє послідовно. Політика компанії полягає в тому, щоб у повній мірі задовольнити свого абонента і разом з тим забезпечити його вчасну оплату за послугу.

Із загальної суми інвестицій 70 % спрямовано на перебудову аварійних мереж. Частина з них направлена на важливий об’єкт - добудову повітряної лінії 10 кВ від села Яблуниці до села Поляниці. Це дозволить принести додаткові потужності в Поляницю, де останнім часом спостерігається значний енергодефіцит. Діяльність ВАТ «Прикарпаттяобленерго» залежить від того, наскільки точно вдасться спрогнозувати майбутнє споживання електроенергії. Якщо споживання утримається на рівні спрогнозованого спаду до 10 %, то компанії не доведеться переглядати свої виробничі плани.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]