Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Zv_t_po_praktits_Dashi.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
512 Кб
Скачать

Якісний склад персоналу ват "Прикарпаттяобленерго"

Рис.3.1 – Якісний склад персоналу

Табличні дані свідчать про те, що наймолодший склад персоналу працює у фінансовій дирекції центрального офісу. Середній вік - 32.7 роки. Спеціалістів віком до 30 років у цій структурі працює 60 відсотків.

Середній вік працюючих в загальній дирекції центрального офісу, складає - 43.2 роки ( це найвищий показник і по товариству в цілому). Працівники, віком старші за 50 років - 30.16 відсотка у цій структурі, а 16 відсотків - це тим, кому ще немає 30 років.

Працівники центрального офісу, кому від 30 до 50 років ( це рахується самим продуктивним віком для професійної діяльності), складають 50.43 відсотка.

Маніпулюючи даними таблиці, можна отримати результати вікових параметрів, які цікавлять по розділах і по дирекціях.

Висновки: Згідно статистичних даних середній вік працюючих, в цілому, на підприємстві і в більшості підрозділах зокрема, говорить про те що кадровий склад омолоджується. В більшості дирекцій центрального офісу працює близько 30 відсотків спеціалістів віком до 30 років. Ефективно використовується молодий потенціал, активність, енергія, розум, а разом з тим нові знання і сучасні прийоми.

Освіта

Великий тлумачний словник ( під ред. Бусела В.) пояснює нам, що :

  • освіта - це сукупність знань, здобутих у процесі навчання; освіченість;

  • освіта - це піднесення рівня знань; навчання; процес засвоєння знань;

  • освіта - це система навчально-виховних заходів, загальний рівень знань у суспільстві.

Одним словом, хороша освіта - один з показників розвитку держави, як говорить словник. Можна додати, що це - невід"ємний показник кадрового складу любого підприємства, організації, компанії. Тому в різних анкетах, при співбесідах, в резюме, опитувальних листах, у всіх заходах і прийомах, які ставлять за собою мету підбору потрібних спеціалістів велике значення надають рівню освіти.

Завдання служби персоналу - забезпечити підприємство чи організацію працівниками, які мають відповідну освіту чи кваліфікацію (при потребі згідні підвищувати свій рівень знань та професіональні навички) і можуть виконувати всі функції, передбачені посадовими інструкціями щодо займаних посад.

Кадрова статистика по освітньому рівню працюючих у ВАТ представлена у таблиці 3.2.

Розділи

Дирекція

Освіта працівників

Підсумок

Вища

Серед.- загальна

Серед.- спец.

Ген.директор

22

2

8

32

Енергозбут

56

17

27

100

Загальна

26

158

58

242

Захист ек.інтер.

14

26

17

57

Інші

23

12

35

Керівництво

19

8

1

28

Технічна

69

49

37

155

Фінансова

33

2

35

Разом

262

260

162

684

Підсумок РЕМ

748

1222

1149

3119

Таблиця 3.2 – Показники рівня освіти по дирекціях і філіях ВАТ

Необхідно відмітити, що збільшується кількість працівників товариства, які мають другу вищу освіту або її здобувають. За останній рік збільшилась кількість працівників, які закінчили або навчаються в магістратурі.

З метою підвищення якості професійного навчання робітників на виробництві 25 жовтня 1971 року згідно наказу Міненерго був створений навчально-курсовий комбінат.

Професійне навчання кадрів спрямоване на підвищення якості професійного складу працівників, формування у них високого професіоналізму, майстерності, вміння працювати в нових економічних умовах. Професійне навчання працівників носить безперервний характер і проводиться протягом їх трудової діяльності з метою розширення та поглиблення знань, умінь та навичок відповідно до вимог виробництва.

Основні завдання навчально-курсового комбінату є: підготовка робітників початкового рівня кваліфікації (розряду, класу, категорії); перепідготовка, навчання робітників суміжним професіям; підвищення кваліфікації робітників.

НКК має ліцензію з таких професій (кожні три роки продовжується):

  • електромонтер з експлуатації розподільчих мереж;

  • електромонтер оперативно-виїзної бригади;

  • контролер енергонагляду;

  • стропальник;

  • електромонтер з ремонту повітряних ліній електропередачі;

  • електрослюсар з ремонту устаткування розподільчих пристроїв;

  • електрозварник.

В навчально-курсовий комбінат продовжує ліцензію і оформляє ліцензію ще на дві професії: черговий електромонтер ПС і кабельник. Для того, щоб підняти рівень навчання закуплено три комп'ютерні програмні курси: Аспект по охороні праці, навчання по комутаційних апаратах і програма навчання для електромонтерів-лінійників.

Висновки: Освітній рівень працівників товариства відповідає вимогам до займаних посад щодо необхідної освіти і кваліфікації. Багато спеціалістів, в т.ч. і керівники, здобувають другу вищу освіту. Робота учбового комбінату направлена на підвищення якості професійного рівня складу робітників, використовуються і впроваджуються сучасні програми для підняття рівня майстерності і кваліфікації. Проте відсутні програми ( тренінги, семінари, лекції і ін.), які б давали можливість підвищувати професійний рівень спеціалістам, службовцям і лінійним керівникам. Також розроблені програмні курси можна використовувати, надаючи послуги для підвищення кваліфікації робітникам інших підприємств і установ, залучаючи таким чином кошти на інші навчальні програми і процеси, на матеріально-технічне забезпечення учбового комбінату і ін.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]