Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Antropova_L_M_Obladnannya_pidpriemstv_restoran.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
08.11.2019
Размер:
500.22 Кб
Скачать
  1. Загальні відомості.

    1. Мета і задачі курсового проектування.

Випуск високоякісної харчової продукції можливо тільки за умовами використання сучасних видів технологічного обладнання. Добре знання будови технологічного обладнання та прийомів раціональної його експлуатації забезпечує досягнення високих технічних показників у його роботі. У зв'язку з цим процес підготовки високо кваліфікованих інженерів галузі обладнання підприємств ресторанного господарства, харчової промисловості та технології харчування включає навчання студентів методам дослідження торгово-технологічного обладнання, принципам його модернізації і конструювання. Значна частина розв,язку цієї задачі відводиться курсовому проектуванню.

Курсовий проект з механічного обладнання є узагальнюючою роботою з цієї дисципліни. Він покликаний систематизувати та зміцнювати знання студентів, отримані ними при вивченні теоретичного матеріалу і в процесі практичних занять, розвивати у студентів навики самостійного творчого підходу до розвязку поставлених завдань, виховувати їх у дусі відповідальності за прийняті рішення.

1.2 Організація курсового проектування.

Завдання на курсове проектування студенти денного і заочного відділень одержують у викладача – керівника проекту.

Тема курсового проекту для студентів факультету обладнання може співпадати з темою дипломного проекту, тобто курсовий проект може бути частиною дипломного проекту.

Проект повинен бути виконаний у строк і представлений керівнику на рецензію. Після рецензування та усунення виявлених при цьому помилок і недоробок допускається до захисту.

Захист курсових проектів проводиться при участі комісії і має публічний характер. При цьому до уваги приймається не тільки глибина розуміння студентом технічної сутності проекту, але і якість представленої конструкторської документації. У разі незадовільної оцінки при захисті проекту студенту видається нове завдання і проект виконується з наступним його захистом.

1.3 Тематика, обсяг, зміст та оформлення проекту.

Курсовий проект з механічного обладнання відтворює процес інженерного проектування машин або механізму, призначеного для механізації одного з технологічних процесів громадського харчування (конкретна тема визначається завданням).

Проект складається з розрахунково-пояснювальної записки обсягом 25-30 сторінок рукописного тексту і графічного матеріалу, який включає креслення машини (механізму), вузла і деталі, загальним обсягом 2 аркуша формату А1.

1.3.1. Пояснювальна записка.

Пояснювальна записка - текстовий конструкторський документ, який призначений пояснити виконану в процесі проектування роботу, показати логічну послідовність її виконання, дати обґрунтування прийнятим рішенням.

Зміст пояснювальної записки:

  • Титульний лист.

  • Зміст.

  • Завдання.

  • Вступ.

  • Технологічна частина.

  • Розрахунково-конструкторська частина.

  • Заключення.

  • Список літератури.

У вступі наводяться перспективи розвитку галузі, місце і роль технологічного процесу, який розглядається і методів його механічного забезпечення, а також приватні задачі, що витікають із завдання на курсове проектування.

У технологічній частині викладається призначення і суть процесу, який досліджується наводиться огляд (з обов'язковим критичним аналізом) існуючих засобів його механізації і видів обладнання, яке застосовується для цієї мети, дається техніко-економічне обгрунтування вибору базового зразка для проектування, вказуються мета і конкретні напрямки його модернізації. Крім того, наводиться підбір і схема розстановки технологічного обладнання конкретного відділу виробничої ділянки заготівельного мучного, овочевого чи мясо-рибного цехів. При підборі обладнання слід звертати увагу і на його призначення і продуктивність. Схему розстановки слід подати у вигляді технологічного ланцюга послідовних машин.

Розрахунково-конструкторська частина включає:

  • визначення з умов завдання основних конструктивних та експлуатаційних параметрів машини;

  • визначення споживаної потужності електродвигуна та його підбір;

  • кінематичний розрахунок приводу машини та вибір типу передаточного механізму;

  • розрахунок на міцність* однієї сходинки передаточного механізму з визначенням розмірів елементів передачі та зусиль, що діють на вали і опори; підбором підшипників, визначенням з'єднань для передавання крутячого моменту (шпоночних, шліцьових, шрифтових та ін).

*Розділ виконують тільки студенти спеціальності 7.090221. Далі в тексті методичних вказівок знак “*” вказує також на необхідність виконання даного розділу тільки студентами факультету обладнання.

У заключенні приводиться коротке зведення отриманих результатів, робляться висновки відносно ефективності прийнятих рішень.

1.3.2. Графічний матеріал.

Графічний матеріал проекту включає: 1-й аркуш формату А1- збірне креслення машини або приводів з механізмом у 2-3 проекціях із стислою технічною характеристикою та специфікацією; 2-й аркуш формату А1 – робочі креслення 4-5 деталей приводу та робочих органів (форматами А3, А4) або збірне креслення механізму (формат А2) та робочі креслення 2-3 деталей робочого (формати А3, А4).