Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Отчет Макс.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
08.11.2019
Размер:
1.33 Mб
Скачать

Дефекти друкованих плат

Усунення дефектів друкованих плат (ДП) досить дороге, причому вартість його безпосередньо залежить від часу виявлення дефекту. Якщо він виявлений на ранніх стадіях виробництва, то вартість його виправлення маленька, так як вона містить в собі лише вартість матеріалу і мінімальні витрати роботи. В іншому випадку дефект може виявитися в споживача в процесі експлуатації радіоелектронної апаратури. В цьому випадку під сумнів ставиться репутація виробника. З'ясувавши типи дефектів і причини їх виникнення, можна розробити методику виправлення, що значно зменшить можливість появи дефектів.

Кілька різноманітних типів дефектів постійно повторюються протягом тривалих досліджень бракованих і друкованих плат, які вийшли з ладу. Виявлені дефекти класифікуються за кількома основними категоріями, для будь-якої з яких були досліджені причини появи дефектів і видані рекомендації щодо їх усунення.

Вздуття (бульбашки). Вздуття (бульбашки) - дефект поверхні, яка з'являється в результаті відділення частини прошакуру діелектрика, що складається з епоксидної смоли і скловолокна, від прилеглого до нього прошарку або від металічного покриття поверхні. Це вказує на те, що міцність зчеплення між металічним покриттям і скловолокном, просоченими епоксдною смолою, між самими прошарками просоченими стекловолокна є критичною, або порушеної в результаті впливу погрузок або напруги.

Розшарування. Розшарування - це розділення шарів склотканини, яка складається зі скловолокна, просоченого епоксидною смолою, яка починається від або доходить до країв отвору або краю плати. Розшарування з'являється тоді, якщо температура обробки занадто висока, якщо процес не контролюється або якщо матеріал, що надходить, є дефектним. Ретельна перевірка і контроль якості допоможуть подолати цей недолік.

Утворення ореола. Ореоли з'являються у вигляді світлих ділянок або під поверхневим шаром основи. Це - перебільшений випадок висипу ( "кори"), викликаний свердлінням або штампуванням отворів, процесами, які проходять при підвищених температурах (включаючи травлення, пайку та ін.)

Список літератури

  1. Якименко Г.Я. Технологія виробництва друкованих плат: Навч. посібник, - Харків: НТУ «ХПІ», 2001. – 152с.

  2. Ильин В.А. Химические и електрохимические процессы в производстве печатных плат. – М.: Изд-во ВИНИТИ, 1994. – 142с.

  3. Технология многослойный печатных плат // А.А. Федулова, Ю.А. Устинов, Е.П. Котов и др.. – М.: Радио и свіязь, 1990. – 208 с.

  4. Медведев А. Печатные платы. Конструкции и материалы. – М.: Техносфера, 2005. – 304с.

  5. Медведев А. Технология производства печатних плат. – Москва: Техносфера, 2005. – 360с.

27