Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Задачник з трудового права.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
08.11.2019
Размер:
136.7 Кб
Скачать

Заняття 7. Загальна характеристика припинення та зміни умов трудового договору. (для студентів заняття № 8)

1. Працівник органу Державної прикордонної служби України Славгородський був обраний заступником голови виконавчого комітету районної Ради депутатів і відповідно був звільнений з роботи за п. 5 ст. 36 КзпП України.

Через п'ять років повноваження Славгородського як голови виконкому районної Ради закінчились і він звернувся до органу з проханням надати йому попередню посаду.

Начальник органу Державної прикордонної служби України, пославшись на те, що об'єднання прийняло на цю посаду громадянина Курпаса, який є досить кваліфікованим працівником, з своїми обов'язками успішно справляється, тому немає підстав для його звільнення. Славгородський звернувся в суд із позовом, в якому посилаючись на ст. 118 КзпП України, просив поновити його на роботі.

Чи підлягає Славгородський поновленню на роботі?

Чи може бути звільнений з роботи Курпас?

Вирішіть справу.

2. Циганов протягом 2-х років працював у військовій частині по трудовому договору, укладеному на цей строк. Після закінчення строку договору, Циганов подав заяву про звільнення його з роботи. Начальник військової частини наказу про звільнення Циганова не видав, пославшись на відсутність на кваліфікованих кадрів.

Через 3 місяці, використавши подану раніше Цигановим заяву, начальник військової частини звільнив з роботи Циганова.

Циганов оскаржив дії начальника управління до суду, посилаючись на те, що він дійсно раніше просив його звільнити з роботи, але в даний час обставини змінились і він не може звільнитися. Яке рішення повинен винести суд?

3. У зв'язку із змінами в організації виробництва і праці на підприємстві проводиться скорочення штату і звільнення працівників. Усіх тих, хто намічений на звільнення, попередили про майбутнє звільнення за два місяці. Частина працівників підшукала собі іншу роботу і звернулася до директора з проханням звільнити їх за п. 1 ст. 40 КзпП України до закінчення двох місяців.

Директор побоюється, що при звільненні за п. 1 ст. 40 КзпП України до закінчення строку попередження служба зайнятості стягне з підприємства великий штраф, тому дав згоду на звільнення по п. 2 ст. 36 або ст. 38 КзпП України.

Як, на Вашу думку, може бути вирішене це питання?

Аргументуйте своє рішення.

4. При скороченні обсягу роботи на підприємстві проводилась певна робота по працевлаштуванню працівників. Робітник Костенко, якому стало відомо про підготовку такого звільнення, 2 жовтня подав заяву про звільнення в зв'язку з тим, що він підшукав собі нову роботу , до якої хоче приступити 3 жовтня.

Адміністрація дільниці задовольнила прохання Костенка, але при видачі трудової книжки записала, що він звільнений за власним бажанням.

Чи правильні дії адміністрації?

Додаткові ситуаційні завдання (для самостійної роботи):

5. Доцент Манушкін уклав з Університетом контракт, в якому Манушкіну заборонялась робота за сумісництвом в іншому вузі. Також передбачалось, що у випадку порушення цього обмеження працівник може бути звільнений з роботи.

Пізніше виявилось, що Манушкін працює за сумісництвом в педагогічній академії, тому ректор Університеті видав наказ про звільнення Манушкіна з роботи на підставі п. 8 ст. 36 КзпП України.

Чи не допущено в даному випадку порушення закону?

Чи є у Манушкіна перспектива бути поновленим в судовому порядку?