Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Задачник з трудового права.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
08.11.2019
Размер:
136.7 Кб
Скачать

НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ ДЕРЖАВНОЇ ПРИКОРДОННОЇ

СЛУЖБИ УКРАЇНИ

імені Богдана Хмельницького

Кафедра цивільного права та процесу

Прим. № 1

“ЗАТВЕРДЖУЮ”

начальник кафедри

цивільного права та процесу

п-к юстиції В.Л. Зьолка

“___”___________2012 року

Викладач:

Гаврік Р.О.

КОМПЛЕКС

ситуативних та практичних завдань для поточного контролю

з навчальної дисципліни

Трудове право”

(модуль 1)

Обговорена на засіданні кафедри “___”________2012 року

Протокол № __

Хмельницький – 2012 р.

І. МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ КУРСАНТАМ (СТУДЕНТАМ) ПО ВИКОНАННЮ СИТУАТИВНИХ ТА ПРАКТИЧНИХ ЗАВДАНЬ:

1. При підготовці до виконанні ситуативних та практичних завдань використовувати вказану в методичній розробці літературу, а також конспект лекцій.

2. Виконуючи ситуативне або практичне завдання курсант (студент) повинен показати власне бачення вирішення спірної ситуації з позиції правового регулювання трудових правовідносин та запропонувати її розв’язання з посиланням на відповідні положення законодавчих актів.

3. Результати вирішення практичних та ситуативних завдань обговорюються на семінарському (практичному) занятті, здійснюється вибіркове опитування курсантів (студентів).

4. Даний перелік є додатковим щодо інших практичних та ситуативних завдань, що містяться у відповідних методичних розробках.

ІІ. ПЕРЕЛІК СИТУАТИВНИХ ТА ПРАКТИЧНИХ ЗАВДАНЬ

(ЗА ТЕМАМИ):

Тема 2. Колективний договір.

Заняття 2. Зміст та функції колективного договору в

процесі реалізації права на працю.

1. На конференції трудового колективу прикордонного загону по обговоренню проекту колективного договору було зроблено ряд зауважень щодо його змісту, у зв'язку з чим проект не був схвалений. Сторони – начальник прикордонного загону і голова профспілкового комітету – доопрацювали колективний договір з урахуванням зауважень, висловлених на конференції, підписали договір і ввели його в дію.

Чи правильні дії начальника і голови профспілкового комітету?

2. В лютому 2012 року адміністрація прикордонного загону не виплатила робітнику Гиричу міжрозрядної різниці в заробітній платі за виконання робіт різних розрядів, пославшись на те, що оплата такої різниці передбачалась лише колективним договором на 2011 рік. 2011 рік вже закінчився, новий колективний договір ще не укладений і в новому колективному договорі адміністрація не має наміру включати положення про виплату такої різниці.

Який порядок укладення колективного договору і строк його дії? Як вирішити даний спір?

3. Колективним договором, що був укладений у військовій частині Державної прикордонної служби України, передбачено, що при бажанні працівників цивільного складу працювати за сумісництвом на іншому підприємстві він повинен отримати згоду командира цієї військової частини.

У багатьох працівників виник сумнів у законності такої норми.

А як думаєте Ви?

4. Через невиконання адміністрацією підприємства своїх обов'язків по удосконаленню і ремонту вентиляційних пристроїв, робітник Кришталь захворів і не виходив на роботу протягом 6 робочих днів.

Яка відповідальність передбачена законом при невиконанні зобов'язань по колективному договору?

Які види відповідальності можуть мати місце в даному випадку?

Додаткові ситуаційні завдання (для самостійної роботи):

1. Незважаючи на наявність на підприємстві профспілкового комітету, конференція трудового колективу вирішила доручити проведення переговорів, підготовку проекту колективного договору і його підписання раді трудового колективу.

Чи відповідає законодавству таке рішення трудового колективу?

2. Через відсутність на приватному підприємстві профспілкової організації його директор відмовився вести колективні переговори з представниками, обраними трудовим колективом і укладати колективний договір. Представники трудового колективу звернулись до прокурора району з клопотанням усунути порушення закону і зобов'язати директора вступити в переговори по укладенню колективного договору. Які дії повинен вчинити прокурор?

3. Згідно з колективним договором державного підприємства адміністрація взяла не себе зобов'язання забезпечити робітників і службовців паливом. Коли робітник Акулов звернувся з проханням про надання йому палива, адміністрація підприємства відмовила в видачі палива, посилаючись на те, що його було прийнято на роботу в листопаді місяці, тобто тоді, коли цей пункт договорів був вже виконаний, а строк колективного договору закінчувався. Крім того, Акулов ще не вступив в члени профспілки.

Який строк дії колективного договору?

На кого поширюється колективний договір?

Який порядок контролю за виконанням колективних договорів?

4. Скласти колективний договір, протокол зборів трудового колективу про затвердження колективного договору.