Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка-управління- 5 курс- Чубань.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
08.11.2019
Размер:
1.11 Mб
Скачать

Зміст навчальної дисципліни Зміст тем навчальної дисципліни Розділ 1. Організація та управління діяльністю системи цивільного захисту. Місце мнс в управлінні системою

Тема №1.1. Управління в органах і підрозділах МНС як галузь державного управління. Місце МНС в системі управління ЄДСЦЗ

Структура єдиної системи цивільного захисту. Управління єдиною державною системою. Управління в органах і підрозділах МНС як галузь державного управління. Управління єдиною системою цивільного захисту. Місце органів і підрозділів МНС в системі управління ЄДСЦЗ. Урядовий орган державного нагляду у сфері цивільного захисту у складі спеціально уповноваженого центрального органу виконавчої влади з питань цивільного захисту. Органи оперативного реагування на надзвичайні ситуації у сфері цивільного захисту. Органи мінімізації наслідків чорнобильської катастрофи та інших надзвичайних ситуацій. Повноваження та відповідальність посадових осіб органів оперативного реагування на надзвичайні ситуації у сфері цивільного захисту. Повноваження та відповідальність посадових осіб урядового органу державного нагляду у сфері цивільного захисту у складі спеціально уповноваженого центрального органу виконавчої влади з питань цивільного захисту. Керівник спеціально уповноваженого центрального органу виконавчої влади з питань цивільного захисту. Функції спеціально уповноваженого центрального органу виконавчої влади з питань цивільного захисту.

Рекомендована література: [2, 76, 99, 73]

Тема № 1.2. Управління ЄДСЦЗ за різних режимів функціонування єдиної системи цивільного захисту

Режими функціонування єдиної системи цивільного захисту. Режим повсякденного функціонування. Режим підвищеної готовності. Режим надзвичайної ситуації. Режим надзвичайного та воєнного стану. Основні характеристики режимів функціонування єдиної системи цивільного захисту. Управління в режимі повсякденного функціонування;

Управління в режимі підвищеної готовності. Управління в режимі надзвичайної ситуації.

Рекомендована література: [2,6,8, 76, 99,73]

Тема № 1.3. Оцінка ефективності діяльності функціональних і територіальних підсистем єдиної системи цивільного захисту

Правові основи проведення перевірок. Головна мета та загальні вимоги до проведення перевірки. Організація перевірок. Порядок проведення комплексних перевірок. Порядок проведення контрольних перевірок. Порядок проведення контрольних перевірок. Загальні напрямки проведення перевірок. Порядок оцінки діяльності функціональних і територіальних підсистем ЄСЦЗ. Критерії оцінки діяльності функціональних і територіальних підсистем ЄСЦЗ

Рекомендована література: [2,6,8,9,10, 76, 99,73]

Розділ 2. Діяльність органів управління при загрозі та виникненні надзвичайних ситуацій

Тема № 2.1. Порядок реагування та організація управління при загрозі та виникненні надзвичайних ситуацій

Організація реагування на НС. Планування реагування на НС. Порядок класифікації НС. Порядок обліку НС. Інформування та оповіщення органів управління, сил суб’єктів реагування на НС та населення. Подання інформації у режимі підвищеної готовності та у режимі надзвичайної ситуації. Переведення органів управління, сил і засобів Системи у режим підвищеної готовності та у режим надзвичайної ситуації.

Рекомендована література: [2,3,6,7,8,9,10,16,20,76, 99,73]

Тема № 2.2. Оперативне реагування органів влади на надзвичайні ситуації державного рівня. Організація взаємодії у режимі підвищеної готовності та у режимі надзвичайної ситуації

Організація управління реагуванням на НС. Дії органів управління, сил та засобів системи, які залучаються до реагування на НС. Утворення угруповання сил та засобів реагування на НС. Організація взаємодії у режимі підвищеної готовності та у режимі надзвичайної ситуації. Організація основних видів забезпечення сил у зоні НС. Пересувний пункт управління. Організація роботи пересувного пункту. Оперативний склад пересувного пункту управління. Основні робочі групи штабу ліквідації НС. Робочі групи спеціальних робіт штабу ліквідації НС. Документи пересувного пункту управління.

Рекомендована література: [2,3,6,7,8,9,10, 16,17,20,76, 99,73]

Тема № 2.3. Організація управління діяльністю аварійно-рятувальних служб по ліквідації надзвичайної ситуації техногенного та природного характеру.

Координування та управління діяльністю аварійно-рятувальних служб. Організація діяльності та завдання штабу з ліквідації надзвичайної ситуації техногенного та природного характеру. Загальні засади діяльності аварійно-рятувальних служб під час ліквідації надзвичайних ситуацій.

Рекомендована література: [2,3,6,7,8,9,10, 16,17,20,76, 99,109]

Тема № 2.4. Типові алгоритми дій при загрозі НС техногенного та природного характеру.

Узагальнений алгоритм реагування при загрозі та виникненні надзвичайних ситуацій. Алгоритм дій уповноваженого керівника з ліквідації надзвичайних ситуацій. Організація дій при загрозі та виникненні окремих видів надзвичайних ситуацій. Організація дій при НС « Аварії в системах життєзабезпечення», « Аварії на залізницях, у тому числі в метрополітенах, з тяжкими наслідками», «Аварії на транспорті з викиданням (загрозою викидання ) небезпечних та шкідливих речовин».

Рекомендована література: [2,3,6,7,8,9,10, 16,17,20,22,76, 99, 109]

Тема № 2.5. Типові алгоритми дій при загрозі НС техногенного на об’єктах зберігання і переробки зерна.

Загальні вимоги до розробки ПЛАСів на об’єкти зберігання і переробки зерна. Обов’язки відповідального керівника робіт, виконавців та інших посадових осіб підприємства по локалізації та ліквідації аварії на об’єктах зберігання і переробки зерна.

Рекомендована література: [2,6,7,8,9,10,99, 109]

Тема № 2.6. Типові алгоритми дій при загрозі НС техногенного характеру на об’єктах хімічного виробництва.

Порядок організації управління роботами по локалізації та ліквідації аварії на об’єктах хімічної промисловості. Обов’язки відповідального керівника робіт, виконавців та інших посадових осіб підприємства по локалізації та ліквідації аварії на об’єктах хімічної промисловості. Аналіз небезпек об'єктів хімічної промисловості. Аналіз аварій, пов’язаних з утворенням граничних концентрацій небезпечних речовин. Організація оповіщення при аварії на об’єктах хімічної промисловості.

Рекомендована література: [2,16-18,20,76, 99]

Тема № 2.7. Типові алгоритми дій при загрозі НС природного характеру( повені, селі).

Порядок організації управління роботами по локалізації та ліквідації повені або селі. Обов’язки відповідального керівника та інших посадових осіб штабу з ліквідації повені або селі. Організація дій при НС «Підтоплення населених пунктів»; «Епідемія», «Епізоотія».

Рекомендована література: [2,8,9,10, 13,16-18,20,24,76, 99,109]