Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка-управління- 5 курс- Чубань.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
08.11.2019
Размер:
1.11 Mб
Скачать

Зразки контрольних матеріалів модульна контрольна робота

І. Тестове завдання. Завдання 1-6 мають по декілька варіантів відповідей. У кожному завданні - лише одна пра­вильна відповідь. Оберіть правильну, на Вашу думку, відповідь.

ІІ. Репродуктивне завдання

ІІІ. Проблемно-аналітичне завдання

Розв'язання завдань має містити розгорнуте обґрунтування відповіді.

І. Тестове завдання. Завдання 1-6 мають по декілька варіантів відповідей. У кожному завданні - лише одна пра­вильна відповідь. Оберіть правильну, на Вашу думку, відповідь.

Варіант 1.

1. Цивільний захист - ...

А) система організаційних, інженерно-технічних, санітарно-гігієнічних, протиепідемічних та інших заходів, які здійснюються центральними і місцевими органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування, підпорядкованими їм силами і засобами, підприємствами, установами та організаціями незалежно від форми власності, добровільними рятувальними формуваннями, що забезпечують виконання цих заходів з метою запобігання та ліквідації надзвичайних ситуацій, які загрожують життю та здоров'ю людей, завдають матеріальних збитків у мирний час і в особливий період;

Б) заходи, які здійснюються центральними і місцевими органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування, підпорядкованими їм силами і засобами, підприємствами, установами та організаціями незалежно від форми власності, добровільними рятувальними формуваннями, що забезпечують виконання цих заходів з метою запобігання та ліквідації надзвичайних ситуацій, які загрожують життю та здоров'ю людей, завдають матеріальних збитків у мирний час і в особливий період;

В) сукупність органів управління, на які покладається реалізація державної політики у сфері цивільного захисту.

2. Єдина державна система цивільного захисту населення і територій – ...

А) сукупність підпорядкованих спеціально уповноваженому центральному органу виконавчої влади функціональних та територіальних органів управління, на які покладаються визначені законом завдання у конкретних сферах цивільного захисту;

Б) сукупність органів управління, сил та засобів центральних і місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, на які покладається реалізація державної політики у сфері цивільного захисту.

В) система органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, підпорядкованих їм сил і засобів, підприємств, установ та організацій незалежно від форми власності, добровільних рятувальних формувань, що об’єднані з метою запобігання та ліквідації надзвичайних ситуацій, які загрожують життю та здоров'ю людей, завдають матеріальних збитків у мирний час і в особливий період.

3. Підсистеми єдиної системи цивільного захисту - ...

А) сукупність органів управління, на які покладається реалізація державної політики у сфері цивільного захисту.

Б) сукупність підпорядкованих спеціально уповноваженому центральному органу виконавчої влади функціональних та територіальних органів управління, на які покладаються визначені законом завдання у конкретних сферах цивільного захисту.

В) сукупність органів управління, сил та засобів центральних і місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, на які покладається реалізація державної політики у сфері цивільного захисту.

4. Служба цивільного захисту - ...

А) служба особливого характеру, пов'язана із забезпеченням пожежної безпеки, захистом населення і територій від НС.

Б) сукупність органів управління, на які покладається реалізація державної політики у сфері цивільного захисту.

В) державна служба особливого характеру, пов'язана із забезпеченням пожежної безпеки, запобіганням і реагуванням на інші надзвичайні ситуації техногенного, природного та військового характеру, ліквідацією їх наслідків, захистом населення і територій від їх негативного впливу.

5. Оперативно-рятувальна служба цивільного захисту - ...

А) сукупність органів управління, сил та засобів центральних і місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, на які покладається реалізація державної політики у сфері цивільного захисту.

Б) спеціальне воєнізоване формування, на яке покладається захист населення і територій від надзвичайних ситуацій техногенного, природного і військового характеру, участь у заходах територіальної оборони, а також міжнародних рятувальних та інших гуманітарних операціях.

В) система організаційних, інженерно-технічних, санітарно-гігієнічних, протиепідемічних та інших заходів, які здійснюються центральними і місцевими органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування, підпорядкованими їм силами і засобами, підприємствами, установами та організаціями незалежно від форми власності, добровільними рятувальними формуваннями, що забезпечують виконання цих заходів з метою запобігання та ліквідації надзвичайних ситуацій, які загрожують життю та здоров'ю людей, завдають матеріальних збитків у мирний час і в особливий період.

6. Сили і засоби цивільного захисту - ...

А) особовий склад і працівники органів та підрозділів цивільного захисту, добровільні рятувальні формування, пожежна та аварійно-рятувальна техніка, пожежно-технічне та аварійно-рятувальне обладнання, засоби пожежогасіння та індивідуального захисту, інше майно, призначене для гасіння пожеж, ліквідації наслідків аварій, повеней, землетрусів та інших катастроф техногенного, біологічного, радіаційного, хімічного або екологічного та військового характеру, мінімізації наслідків Чорнобильської катастрофи.

Б) сукупність органів управління, органів місцевого самоврядування, на які покладається реалізація державної політики у сфері цивільного захисту.

В) сукупність підпорядкованих спеціально уповноваженому центральному органу виконавчої влади функціональних та територіальних органів управління, на які покладаються визначені законом завдання у конкретних сферах цивільного захисту.

Варіант 2.

  1. Функціональні підсистеми єдиної системи цивільного захисту створюються ...

А) МНС України для організації роботи, пов'язаної із запобіганням надзвичайним ситуаціям та захистом населення і територій в разі їх виникнення.

Б) органами місцевого самоврядування для організації роботи, пов'язаної із запобіганням надзвичайним ситуаціям та захистом населення і територій в разі їх виникнення.

В) центральними органами виконавчої влади для організації роботи, пов'язаної із запобіганням надзвичайним ситуаціям та захистом населення і територій в разі їх виникнення.

2. Положення про функціональні підсистеми ...

А) затверджуються Кабінетом Міністрів України за погодженням із відповідними центральними органами виконавчої влади.

Б) затверджуються відповідними центральними органами виконавчої влади за погодженням із спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади з питань цивільного захисту.

В) затверджуються МНС України за погодженням із спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади з питань цивільного захисту.

3. Територіальні підсистеми єдиної системи цивільного захисту ...

А) створюються в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі для запобігання та ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій техногенного, природного та військового характеру в межах відповідних територій і включають територіальні органи управління спеціально уповноваженого центрального органу виконавчої влади з питань цивільного захисту та відповідні комісії техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій.

Б) центральними органами виконавчої влади для організації роботи, пов'язаної із запобіганням надзвичайним ситуаціям та захистом населення і територій в разі їх виникнення.

В) створюються центральними органами виконавчої влади в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі для запобігання та ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій техногенного, природного та військового характеру в межах відповідних територій і включають територіальні органи управління спеціально уповноваженого центрального органу виконавчої влади з питань цивільного захисту та відповідні комісії техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій.

4. Положення про територіальні підсистеми ...

А) затверджуються Президентом України за погодженням із спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади з питань цивільного захисту.

Б) затверджуються спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади з питань цивільного захисту за погодженням із Радою міністрів Автономної Республіки Крим, відповідними обласними, Київською та Севастопольською міськими державними адміністраціями.

В) затверджуються органами місцевого самоврядування за погодженням із Радою міністрів Автономної Республіки Крим, відповідними обласними, Київською та Севастопольською міськими державними адміністраціями.

5. Начальниками територіальних підсистем за посадою є ...

А) Голова Ради Міністрів АРК, голови відповідних державних адміністрацій.

Б) Начальник ТГ(ТУ)МНС в області.

В) Мер обласного центру.

6. Координуючими органами територіальних підсистем є ...

А) Регіональні, місцеві та об’єктові комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.

Б) Обласна державна адміністрація.

В) ТГ(ТУ)МНС України в області.

Варіант 3.

  1. Єдина система цивільного захисту може функціонувати ...

А) у режимі самоуправління, підвищеної готовності та в режимах надзвичайного або воєнного стану.

Б) у режимі повсякденного функціонування, підвищеної готовності та в режимах надзвичайної ситуації, надзвичайного або воєнного стану.

В) у режимі повсякденного функціонування, підвищеної боєготовності та в режимах надзвичайної ситуації, надзвичайного або воєнного стану.

2.Режим повсякденного функціонування єдиної системи цивільного захисту ...

A) встановлюється за умов нормальної виробничо-промислової, радіаційної, хімічної, біологічної (в тому числі бактеріологічної), сейсмічної, гідрогеологічної та гідрометеорологічної обстановки, за відсутності епідемій, епізоотій, епіфітотій.

Б) встановлюється в разі істотного погіршення виробничо-промислової, радіаційної, хімічної, біологічної (у тому числі бактеріологічної), сейсмічної, гідрогеологічної та гідрометеорологічної обстановки, за наявності загрози виникнення надзвичайної ситуації.

В) встановлюється в разі виникнення та під час ліквідації наслідків надзвичайної ситуації.

3.Режим функціонування єдиної системи цивільного захисту в умовах надзвичайного стану ...

A) встановлюється відповідно до вимог Закону України "Про правовий режим надзвичайного стану".

Б) визначаються відповідно до Закону України "Про правовий режим воєнного стану".

В) встановлюється відповідно до вимог Закону України „Про правові засади цивільного захисту”

4. В якому режимі органи управління єдиної системи цивільного захисту:

• забезпечують спостереження і контроль за обстановкою на потенційно небезпечних об'єктах і прилеглих до них територіях, а також чергування оперативного персоналу;

• розробляють і виконують науково-технічні програми щодо запобігання надзвичайним ситуаціям і зменшення можливих втрат;

• здійснюють заходи щодо забезпечення безпеки і захисту населення під час надзвичайної ситуації;

• забезпечують підготовку органів управління до дій у надзвичайних, несприятливих побутових або нестандартних ситуаціях, організовують навчання населення з поводження із засобами захисту в таких ситуаціях;

• створюють і поновлюють матеріальні резерви для ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій;

• проводять постійне прогнозування обстановки щодо її погіршення, яке може призвести до виникнення надзвичайних ситуацій.

A) підвищеної готовності.

Б) повсякденного функціонування.

В) надзвичайної ситуації.

5. Режим надзвичайної ситуації ...

A) встановлюється в разі виникнення та під час ліквідації наслідків надзвичайної ситуації.

Б) встановлюється в разі істотного погіршення виробничо-промислової, радіаційної, хімічної, біологічної (у тому числі бактеріологічної), сейсмічної, гідрогеологічної та гідрометеорологічної обстановки, за наявності загрози виникнення надзвичайної ситуації.

В) встановлюється за умов нормальної виробничо-промислової, радіаційної, хімічної, біологічної (в тому числі бактеріологічної), сейсмічної, гідрогеологічної та гідрометеорологічної обстановки, за відсутності епідемій, епізоотій, епіфітотій.

6.Режим функціонування єдиної системи цивільного захисту в умовах воєнного стану

A) встановлюється відповідно до вимог Закону України "Про правовий режим надзвичайного стану".

Б) визначаються відповідно до Закону України "Про правовий режим воєнного стану".

В) встановлюється відповідно до вимог Закону України „Про правові засади цивільного захисту”

Ключ до тесту:

Варіант 1.

1 – А)

2 – Б)

3 – Б)

4 – В)

5 – Б)

6 – А)

Варіант 2.

1 – В)

2 – Б)

3 – А)

4 – Б)

5 – А)

6 – А)

Варіант 3.

1 – Б)

2 – А)

3 – А)

4 – Б)

5 – А)

6 – Б)

ІІ. Репродуктивне завдання

  1. Завдання: схематично зобразити систему передачі інформації при НС

  2. Підготувати інформацію про НС:

  • у ценральні органи виконавчої влади, МНС;

  • підготувати інформацію про вжиті заходи по реагуванню на НС від голови відповідної комісії з ТЕБ та НС у центральні органи виконавчої влади (КМУ);

  • звернення до населення з інформацією про НС.

ІІІ. Проблемно-аналітичне завдання

Розв'язання завдань має містити розгорнуте обґрунтування відповіді.

Алгоритм дій керівника при НС:

В.1 На об’єктах хімічної промисловості;

В 2. На об’єктах зберігання і переробки зерна.

В 3. Пожежі в лісах , торфовищах.