Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка по курсачу бюджетна система.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
08.11.2019
Размер:
117.76 Кб
Скачать
  1. Вимоги до змісту та обсягу курсової роботи

Курсова робота містить: титульну сторінку, зміст, вступ, теоретичну частину, висновки і пропозиції, список використаних джерел, додатки.

Титульну сторінку оформлюють згідно з Додатком Д.

Зміст – це план курсової роботи із зазначенням відповідних сторінок, з яких починається кожний структурний елемент. Зміст складається з назв розділів курсової роботи і нумерації сторінок. Текст розділів повинен включати підрозділи (параграфи). Розділи мають бути пронумерованими арабськими цифрами в межах усієї роботи.

Якщо у курсовій роботі використано понад п’ять умовних позначень (абревіатур, символів, скорочень, які не є загальноприйнятими), то це зазначається на окремому аркуші у вигляді переліку умовних позначень, який розміщуються перед вступом.

У вступі обґрунтовують актуальність вибраної теми, дають характеристику сучасного стану досліджуваної проблеми, визначають мету курсової роботи і завдання, зазначають предмет і об’єкт дослідження. У вступі також варто звернути увагу на рівень висвітлення теми у вітчизняній та зарубіжній літературі, виділити дискусійні питання і нерозв’язні проблеми. Рекомендований обсяг вступу 2-3 сторінки. Якщо була апробація результатів дослідження, то про це також зазначають у вступі. вказавши: перелік конференцій, на яких було обговорено результати дослідження із зазначенням назви доповіді. Місця та часу проведення конференцій, перелік тез і статей, які було підготовлено, з точними реквізитами про їх видання тощо.

Основна частина містить ґрунтовний виклад всього дослідження роботи, як правило, складається з кількох підрозділів у відповідності до плану курсової роботи – простого (вступ, 4-5 пунктів, висновки, список використаних джерел, додатки) або складного (розгорнутого), який має підпункти в пунктах основної частини.

Основну частину роботи в основному поділяють на три розділи. Перший з них, як правило, присвячений теоретико-методологічним аспектам досліджуваної теми, другий – аналізу стану об’єкта дослідження, третій – рекомендаціям та пропозиціям щодо розв’язання досліджуваної проблеми. Усі розділи повинні бути логічно пов’язаними між собою. Теоретичні положення та методичні підходи – основа для аналізу первинних матеріалів або статистичної інформації, висновки і рекомендації, в свою чергу, базуються на результатах аналізу. Рекомендації також можуть стосуватися теоретико-методологічних основ, понятійного апарату та інструментарію дослідження. Рекомендований обсяг основної частини курсової роботи 30-35 сторінок.

Перший розділ курсової роботи повинен мати теоретичний характер та містити декілька пунктів. У розділі подається теоретичне обґрунтування проблеми, що досліджується, розглядається її суть, значення, класифікаційні характеристики, методичні підходи тощо. Також обов’язково висвітлюються основні положення нормативно-правової регламентації питань, що розглядаються в роботі.

У процесі виконання першого розділу передбачається використання сучасних літературних джерел вітчизняних та іноземних авторів, присвячених проблемам, що досліджуються в роботі: монографій, наукових статей, матеріалів конференцій, Інтернет - видань тощо, а також актуальних законодавчих і нормативних актів, що регламентують окремі аспекти, пов’язані з темою дослідження. Для розкриття змісту одного пункту теоретичного розділу курсової роботи необхідно використовувати не менше п’яти джерел. Обов’язковим є посилання на джерела, коли в роботі використовується теоретичні положення, які не є авторським доробком студента. Також бажано ілюструвати текст графічними матіолами – схемами, графіками, діаграмами тощо.

Обсяг теоретичного розділу не повинен перевищувати 25% загального обсягу курсової роботи.

Другий розділ курсової роботи має аналітико-дослідницький характер і складається з 2-3-х пунктів. Усі аналітичні розрахунки, таблиці, графіки, діаграми цього розділу мають супроводжуватися тлумаченням та висновками, які дозволяють визначити сутність і стан явищ та процесів, що досліджуються, розкрити їх особливості та тенденції розвитку.

Джерелами інформації є планові фактичні показники доходів та видатків бюджетів, статистична, фінансова, податкова та управлінська звітність, накази, розпорядження. Зазначені джерела наводяться у додатках до курсової роботи.

Обов’язковими є використання сучасних інформаційних технологій, прикладного програмного забезпечення.

У разі розроблення авторського програмного забезпечення подається його загальна концепція, інформаційне та методичне забезпечення, наводиться опис алгоритмів та схем обчислювального процесу, форми вихідних документів (таблиць, діаграм, графіків), вимоги щодо користування розробленим програмним забезпеченням (у цьому випадку можна передбачити окремий пункт плану, в якому наводяться зазначені матеріали).

Обсяг другого розділу повинен становити 30-35% загального обсягу роботи.

Завершальним в основній частині курсової роботи є третій розділ. Його завдання є розроблення прогнозів та планів, конкретних рекомендацій, пропозицій щодо вдосконалення предмету дослідження, його інформаційного, методичного та організаційного забезпечення.

Виконання заключної частини курсової роботи її логічне завершення, тому має здійснюватися на базі основних теоретичних положень, методичних підходів, методичного інструментарію, що викладені у першому розділі, а також з урахуванням результатів аналізу, приведеному у другому розділі курсової роботи.

Обсяг третього розділу – 30-35% загального обсягу роботи.

Зміст питань відповідних розділів курсової роботи має узгоджуватися з їхніми назвами. В кінці кожного розділу стисло (2-3 речення) формулюють висновки.

Висновки – це стисле викладення підсумків проведеного дослідження. Під час формулювання висновків рекомендується узагальнити основні результати дослідження в розрізі окремих розділів роботи таким чином, щоб матеріал можливо було використати як основу для тексту доповіді на захисті курсової роботи. Доцільно дотримуватися такої структури висновків і пропозицій:

  • результати першого (теоретичного) розділу – до 1 сторінки;

  • другого (аналітико-дослідницького) розділу – приблизно 1 сторінка;

  • результати 3 розділу – 2-3 сторінки.

Основний акцент необхідно зробити на результатах третього розділу. Обсяг заключної частини повинен становити 3-5 сторінки.

Невід’ємна частина курсової роботи – список використаних джерел. Список літератури містить всі джерела, розміщені у порядку посилань на них у тексті роботи чи за їх значимістю в алфавітному порядку. Відомості про книги (монографії, підручники, довідники тощо) повинні містити прізвища та ініціали автора, повну назву видання, місто, видавництво, назву серії(якщо вона є), рік видання, номер видання(для журналу), номер сторінок, на яких розміщено статтю.

До списку використаних джерел рекомендується включати не менше 30-40 найменувань.

Окремі частини тексту, що мають самостійне значення, можуть бути перенесені в додатки. Найчастіше у додатки виносяться методики, об’ємні розрахунки та таблиці, алгоритми, довідкова інформація тощо. Рекомендований обсяг додатків – не більше 10 сторінок. Мова курсової роботи – державна, стиль – науковий, послідовність викладення повинна бути логічною. Переписування у роботі матеріалів з джерел літератури без посилань на них не допускається.