Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
цінні папери.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
08.11.2019
Размер:
99.65 Кб
Скачать

2.2 Державні і комерційні інвестиційні цінні папери

Зовні державні цінні папери представляють собою цінні папери, емітовані державою, а комерційні цінні папери - це папери, емітовані комерційними особами.

З економічної точки зору за даними діленням ховається характер вживання відчуженого інвестором капіталу.

Комерційні емітенти як учасники ринку відрізняються від інвесторів лише місцем, яке вони займають в емісійному відношенні. Вони є тими учасниками ринку, які беруть відчужений тим чи іншим способом капітал і вживають його з метою вилучення чистого доходу, їм вони зобов'язані поділитися з інвесторами, інакше останні не передали б свій капітал.

Державна цінний папір є завжди інвестиційна цінний папір, так як вкладений в неї капітал повертається інвесторові з чистим доходом, або, висловлюючись інакше, інвестор відчужує свою вартість державі в якості капіталу.

Держава як емітент - це, як правило, некомерційний учасник ринку. Капітал, позичати державі, не використовується в якості капіталу, що дає чистий дохід, а витрачається на відомі потреби держави. Відповідно чистий дохід, що виплачується державою за своїми цінними паперами, або процентний дохід, не має ніякого відношення до відчуженому інвестором капіталу як до свого джерела. Але чистий дохід за своїм визначенням не може не мати джерела у вигляді капіталу.

Специфіка емісійного відносини, фіксованої державної цінним папером, полягає в тому, що воно в даному випадку носить не двосторонній капіталістичний характер, тобто коли позика є капіталом як для емітента, так і для інвестора, а є одностороннім капіталістичним ставленням - капіталістичним ставленням лише для інвестора, але не для держави.

У державній цінному паперу в безпосередньому вигляді відсутнє саме капіталістичне відношення: капітал - дохід. У результаті змінюється і економічна природа процентного доходу по державних цінних папері. Це вже не є частина чистого доходу, принесеного приватним капіталом інвестора. Виплачуваний державою процентний дохід має своїм джерелом податки (та інші платежі), що надходять до державного бюджету, які, у свою чергу, є частина додаткового продукту суспільства в цілому, або, інакше, вони є чистий дохід, створюваний сукупним суспільним капіталом.

Той факт, що процентний дохід по державних цінних паперів має своїм джерелом весь капітал суспільства, означає, що не може бути нічого надійніше, ніж даного виду цінний папір. У комерційній інвестиційної цінному папері джерелом виплачуваного чистого доходу завжди є якийсь приватний капітал, тобто якась частина всього капіталу суспільства, а тому очевидно, що цей дохід має набагато менш надійне джерело виплат.

Комерційна цінний папір є фіктивний капітан, оскільки вона являє собою товарну форму існування лише чистого доходу, вона виступає не як дійсний капітал, а як капіталізований чистий дохід. Комерційна цінний папір є ринкове відображення реально функціонуючого приватного капіталу, який приносить чистий дохід, частково привласнюється власником цінного паперу.

На відміну відніс державний цінний папір - це відображення капітана, якою взагалі не існує в якості капіталу, а тому вона є фіктивний капітал удвічі, тобто і як тільки заміщення функціонуючого об'єкта, і одночасно як повна відсутність самого цього заміщає об'єкта.