Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
цінні папери.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
08.11.2019
Размер:
99.65 Кб
Скачать

1.2 Цінний папір як фіктивна форма вартості

Позичкове відношення як основа емісійного відносини. В основі цінного паперу лежить відношення між її емітентом і інвестором, або емісійне ставлення. У свою чергу, емісійне ставлення є позичкове ставлення, але лише виражається (фиксируемое) спеціальним інструментом ринку - цінним папером. Зовні позичкове ставлення - Це таке відношення, в якому споживча вартість у вигляді товару або грошей тимчасово (неостаточно) відчужується від одного учасника ринку (кредитора) до іншого учасника ринку (боржника). Тимчасово відчужується товар або гроші зазвичай називають позичкою (товарної чи грошовій).

Цінний папір як відчужувана форма фіксації позики.

Цінний папір є свідоцтво відчуження споживної вартості на договірних умовах, але вона не звичайне свідоцтво, яке засвідчує таке відчуження. Цінний папір завжди:

  • видається, випускається, виписується і т.п., тобто сама відчужується від учасника ринку;

  • видається тільки емітентом (боржником), але ніколи не видається інвестором;

  • видається в обмін на відчужувану інвестором споживчу вартість у вигляді товару або грошей, а не безвідносно до процесу їх відчуження, як, наприклад, укладення кредитного договору не є якимось ставленням обміну договору на товар або гроші як на його власний предмет.

Отже, цінний папір є не просте боргове свідоцтво або фіксація позичкового відносини як такого, а одночасно і самостійна форма існування відчуженої споживної вартості (позики). У разі фіксації позичкового відносини цінним папером позика отримує додаткову, нову для себе форму існування на ринку - форму цінного паперу, яка відмінна від її власної споживної вартості.

Цінний папір як форма вартості.

Видача цінного паперу, або її випуск в обіг, є обмін цінних паперів на відчужувану споживчу вартість, що має певну вартість. У результаті, оскільки видача цінного паперу та відчуження вартості відбуваються одночасно, остільки створюється враження, що цінний папір обмінюється і на відчужену вартість, а тому є і її представником, або формою існування відчуженої вартості.

Цінний папір як форма вартості - свідоцтво на повернення відчуженої споживної вартості і одночасно свідоцтво на отримання вартості в майбутньому.

Цінний папір як єдність емісійного та інвестиційного відносин. Ставлення, зафіксоване цінним папером, перетворюється з суто позичкового відносини в єдність емісійного та інвестиційного відносин. Цінний папір «цінна» тим, що вона не тільки фіксує емісійне ставлення, але і сама перетворюється на товар на ринку. Цінний папір є таке свідоцтво, яке одночасно є товаром на ринку. Якщо висловитися ще точніше, то у формі цінного паперу в товар перетворюється вартісне відношення між емітентом і інвестором. Юридично це і означає, що цінний папір висловлює певні майнові права інвестора до її емітенту, які прирівнюються до речі.

Як економічна категорія цінний папір є носій двох груп ринкових відносин. Вони являють собою:

  • емісійне, або первинне, ставлення - це відношення між емітентом цінного паперу і її інвестором;

  • інвестиційне, або вторинне, ставлення - це ставлення відчуження між інвесторами щодо цінного паперу.

Емісійна ставлення є первинне, або вихідне позичкові, ставлення цінного паперу, оскільки воно має своїм результатом випуск цінного паперу в обіг, або «поява її на світ».

Одночасно у цінному папері закладена можливість заміни свого первісного й будь-якого подальшого власника, тобто можливість її звернення (відчуження) на ринку в якості товару. Це є друга економічні відносини, «захований» у цінному папері.

Цінний папір являє собою такий спосіб фіксації емісійного відносини, який на ринку приймає форму товару. Якщо перейти на мову юридичних термінів, то це і означає, що цінний папір є юридичний інструмент, який прирівнюється до речі або є одночасно і юридична річ.

Інвестиційне ставлення - це ставлення настільки ж обов'язкове або притаманне цінному папері, як і емісійне ставлення. Конкретна цінний папір може продаватися або не продаватися (звертатися чи не звертатися) на ринку, але таке ставлення вбудовано в неї, так як без інвестиційного відносини поняття «цінний папір» стає безглуздим, не потрібним взагалі. Обмін цінного паперу в інвестиційному відношенні на гроші (або інший товар) у практичному плані означає не що інше, як дострокове повернення інвестору відчуженої ним вартості за поточною оцінкою, але тільки не самим емітентом, а шляхом заміщення інвестора в емісійному відношенні іншим учасником ринку.

Як економічна категорія цінний папір є завжди єдність емісійного та інвестиційного відносин. Враження, що інвестиційне ставлення зовсім не обов'язково присутня у цінному папері, може з'явитися тільки тому, що та чи інша цінний папір далеко не завжди продається і купується.

Цінний папір як фіктивний товар (фіктивні гроші). Оскільки цінний папір за умовами свого випуску відчужується (передається) від емітента до інвестора і надалі між інвесторами, це неминуче приймає звичайну форму обміну споживної вартості на гроші (мул і іншітовари), а тому зовні її випуск не відрізняється від купівлі-продажу (товарного обміну).

В обміні цінного паперу на інший товар або гроші сама цінний папір не є ні товар, ні гроші, а лише фіктивний товар (або фіктивні гроші). Цінний папір як матеріальне свідчення емісійного та інвестиційного відносин виконує в них роль товару (грошей), не будучи товаром чи грішми на свій власний суті.

Фіктивність цінного паперу - це вираження нею суттєвих характеристик, що складають сутність інших економічних категорій.

Цінний папір є фіктивний товар (гроші), бо звертається на ринку точно так само, як і будь-який дійсний, тобто речовий, товар (чи виконує функції дійсних грошей), але при цьому сама цінний папір від цього не стає товаром (грошима) за своєю сутністю.

Цінний папір як фіктивний товар - це нематеріальний товар, або товар, споживча вартість якого не заснована на речовині природи і тому не перебуває у задоволенні якихось матеріальних чи духовних потреб людини. Корисність цінного паперу полягає в тому, що вона є свідченням вартісного відносини між емітентом і інвестором.

У емісійному (позичковому) відношенні цінний папір не є ні річ як якесь корисне для людини благо як предмет споживання або засоби виробництва, ні вартість як уречевлена ​​загальний (абстрактний) людську працю. У емісійному щодо цінний папір - це якесь матеріальне свідчення, матеріальна фіксація цього відношення.

В інвестиційному відношенні цінний папір виступає в якості якийсь корисності, споживної вартості, інакше її ніхто не купив би, і має свою ринкову ціну. В інвестиційному відношенні та ж сама цінний папір є вже не просто свідчення, але свідчення як товар.

Цінний папір являє собою єдність товару і нетовара. Цінний папір не існує тільки як товар або тільки як свідчення позичкового угоди, яка не є товаром. Вона є й те й інше одночасно, але у формі товару, а тому вона - фіктивний товар. Дійсний товар є і зовні, і внутрішньо товар. Фіктивний товар є зовні товар, а внутрішньо не є товаром.

В якості фіктивного товару цінний папір має властиві їй фіктивні споживчу вартість і вартість.

Цінний папір як фіктивна вартість. Товарна форма існування цінного паперу означає, що остання отримує мінову вартість, або ринкову ціну, тобто представляє собою певну кількість грошей на ринку.

Фіктивна вартість цінного паперу - Це ті характеристики цінного паперу, які лягають в основу її ринкової ціни. Фіктивна вартість цінного паперу є вартість, яку емітент повинен передати інвестору в майбутньому і яка для виникнення ринкової ціни повинна бути в ході ринкового процесу обігу приведена до її дійсним розмірами на поточну дату.

Корисність, або фіктивна споживча вартість, цінного паперу як товару - це її існування на ринку в якості заступника дійсних товарів, грошей або капіталу, це є виконання цінним папером функцій, притаманних дійсним товарах, грошей чи капіталам.

Ринкова ціна цінного паперу. Цінний папір має ринкову ціну, але в неї є й фіктивна вартість. Співвідношення між даними категоріями наступне:

Теоретична ціна цінного паперу - Це грошова оцінка фіктивної вартості цінного паперу.

Ринкова ціна цінного паперу - це теоретична ціна, скорегована на співвідношення між попитом і пропозицією цінного папера на ринку.

У разі цінного паперу ринкові ціни коливаються вже не навколо своєї власної вартості в грошовому вираженні, а вони роблять коливальні рухи навколо ціни, яка представляє собою грошовий вираз фіктивної вартості цінного паперу, або навколо теоретичної ціни цінного паперу. Ринкова ціна цінного паперу, на відміну від ринкової ціни дійсного товару, перетворюється на подвійно невизначену ціну.З одного боку, як і ціна будь-якого товару, ринкова ціна цінного паперу відчуває випадкові коливання попиту і пропозиції, але, з іншого боку, сама її теоретична ціна, як основа ринкової ціни, не є об'єктивна вартість, а є якась розраховується ринком величина, або є як би «теоретична», а не дійсна вартість. Сама основа теоретичної ціни цінного паперу фіктивна.

Ринкова ціна цінного паперу є грошовий вираз, в якому фіктивна вартість приймає вигляд дійсної вартості або в якому неіснуюча вартість перетворюється на існуючу вартість. Дійсні, або речові, товари, гроші, капітали - все це дійсні форми існування та розвитку вартості. Товар є корисна річ як носій вартості. Дійсні гроші являють собою золото як загальний еквівалент товарного світу. Товари і гроші, що вживаються з метою збільшення вартості, є капітал.