Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
цінні папери.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
08.11.2019
Размер:
99.65 Кб
Скачать

1. Сутність, функції і фундаментальні властивості цінних паперів

1.1 Економічні види цінних паперів. Поняття економічних видів цінного паперу

Економічні види цінних паперів - Це форми існування фіктивної вартості у вигляді цінних паперів. Інакше кажучи, це розподіл цінних паперів в залежності від того, які дійсні форми існування вартості вони заміщають або фіксують в емісійному відношенні.

Ліквідність - мобільність активів підприємств та організацій, надає їм можливість безперешкодного здійснення платежів по кредитахі іншим фінансовим зобов'язанням.

По відношенню до фондового ринку один із показників якості цінних паперів, що характеризує здатність швидкого звернення їх в грошові кошти без втрат для власника.

Обіг цінних паперів - загальний обсяг цінних паперів, проданих на фондовій біржі протягом року, у відсотковому відношенні до всіх цінними паперами, які пройшли біржовий лістинг і, отже, тим, які могли б придбати інвестори.

Ризик - кількісно певний розмір потенційними фінансових збитків. При перевищенні певного рівня ризику виникає ступінь ризику, при якій інвестор не бажає приймати його на себе.

Економічна різновид цінного паперу, що виявляється у відношенні обміну на вторинному ринку, або в інвестиційному відношенні, цілком визначається тим, який економічний об'єкт власності є об'єктом відчуження у вихідному емісійному відношенні:

  • якщо в емісійному відношенні вартість, тимчасово відчужувана інвестором, передається в якості товару, то й на ринку представляє її цінний папір звертається як фіктивний товар;

  • якщо в емісійному відношенні вартість, тимчасово відчужувана інвестором, передається в якості грошей, то і на ринку представляє її цінний папір звертається як фіктивні гроші;

  • якщо в емісійному відношенні вартість у формі товару або грошей тимчасово відчужується як капітал, то і в інвестиційному відношенні цінний папір являє собою капітал, тобто обертається на ринку як фіктивний капітал.

На основі зазначених видів емісійного відносини можна виділити наступні економічні види цінних паперів.

Товарна цінний папір - Це цінний папір як фіктивний товар. Вона є заступник товару, свідоцтво про власність на тимчасово відчужену річ, яке може обертатися на ринку замість самої цієї речі.

Товарна цінний папір є форма існування простого товарного позичкового відносини як цінного паперу. Її юридичними видами є складські свідоцтва та коносаменти.

Товарна форма цінного паперу дозволяє відокремити споживчу вартість товару від його вартості, в результаті чого у формі цінного паперу між учасниками ринку починає відокремлено звертатися вартість товару без фізичного переміщення самого товару між ними, тобтобез звернення його споживної вартості. Товар може зберігатися або перевозитися, але це анітрохи не заважає його купівлі-продажу за допомогою відповідного цінного паперу.

Грошова цінний папір - це цінний папір як заступник грошей, свого роду свідоцтво власності на певну кількість тимчасово відчужених грошей, яке може виконувати платіжну функцію грошей.

Грошова цінний папір є форма існування простого грошового позичкового відносини. Її юридичними видами є чеки і векселі.

Сутність грошової цінного паперу полягає в розщепленні функцій певної грошової суми між емітентом цінного паперу і її власником.Це здійснюється таким чином, що в емітента гроші залишаються тільки як джерело грошової позики, а у власника цінного паперу гроші постають тільки як засіб купівлі та платежу (розрахунків). Інакше кажучи, у формі грошиками цінного паперу здійснюється відносне відокремлення платіжно-розрахункової функції грошей від їх вживання у якості позики. Грошова цінний папір являє собою різновид кредитних грошей.

Грошова цінний папір погашається грошима її емітента. Тому якщо він вжив отримані гроші остаточно (витратив на купівлю чогось чи сплатив податки державі), то він не зможе розрахуватися з власником цінного паперу, тобто порушить вихідне емісійне ставлення.

Грошова цінний папір одночасно може бути і капіталом, якщо інвестор віддав емітенту одну суму грошей, а сплатити даної цінним папером він може за більшу величину вартості. Очевидно, що в такому разі його капітал зростає.

Грошова цінний папір, як і будь-яка інша, протягом терміну свого існування може передаватися від одного власника до іншого ринковим шляхом. Зовні це зазвичай має форму купівлі-продажу цінних паперів, але остання сама є засобом платежу, а тому її зворотнийобмін на гроші є не що інше, як обмін на гроші як позичка. Для інвестора продаж грошової цінного паперу є повернення відчужених їм грошей, але для її покупця це тільки "видача" грошової позики. Покупець грошової цінного паперу заміщає інвестора в емісійному відношенні, тобто вже він перетворюється на кредитора.

Відмінності грошової цінного паперу від товарної цінного паперу. Оскільки грошова цінний папір є заступник грошей в обігу, а товарна цінний папір - заступник товару в обігу, остільки між ними є дві важливі відмінності:

  • повернення емітентом грошей при гасінні грошової цінного паперу зовні нічим не відрізняється від її купівлі-продажу - має місце обмін цінних паперів на гроші. При гасінні товарної цінного паперу повертається сам товар (в обмін на цінний папір), а тому гасіння не виступає у формі купівлі-продажу цінних паперів;

  • продаж грошової цінного паперу на вторинному ринку (тобто до дати її гасіння) завжди відбувається за ціною, меншою, ніж повертається по ній сума грошей, тому що сума грошей, що видається в позику, завжди менше суми повертається боргу. Продаж товарної цінного паперу на вторинному ринку здійснюється у відповідності з поточною ринковою ціною репрезентованої нею товару.

Цінний папір як капітал - це завжди фіктивний, а не дійсний капітал. Дійсний капітал як відчуженої і продуктивно використовуваної споживної вартості знаходиться в емітента, а замість нього в інвестора є цінний папір як його загальновизнаний («узаконений») ринковий еквівалент, тобто те, що приносить чистий дохід, не будучи насправді капіталом.

Фіктивна природа цінного папера як капіталу грунтується на тому, що однією з головних функцій дійсного капіталу є присвоєння чистого доходу поряд з іншою його найважливішою функцією - виробництвом цього чистого доходу. Цінний папір виконує функцію присвоєння чистого доходу, оскільки за умовами свого випуску дозволяє інвестору привласнювати відповідну частину чистого доходу.Вона замінює дійсний капітал в цій його найважливішої для всіх учасників ринку функції, а тому і прирівнюється ними до капіталу. Але оскільки функцію виробництва чистого доходу цінний папір не може виконувати в силу свого нематеріального характеру, остільки вона не є істинним капіталом. Тому, за визначенням фіктивності, вона є лише фіктивний, але не дійсний (або не «повноцінний») капітал.

Інвестиційна (капітальна) цінний папір. Зовні інвестиційна цінний папір є заступник капіталу; це свідчення власності на тимчасово відчужений капітал, яке обертається на ринку замість самого капіталу. Інвестиційні цінні папери ще називають дохідними цінними паперами

Інвестиційна цінний папір - це форма існування кількісного позичкового відносини. Її юридичними власниками є облігації, акції таінвестиційні паї.

Сутність інвестиційної цінного паперу полягає в розщепленні власності на відчужується капітал і на чистий дохід від нього. Емітент цінних паперів отримує у власність сам капітал, і тому йому належить частина чистого доходу від нього. Інвестор у формі цінних паперів отримує власність на іншу частину чистого доходу від капіталу і власність на відчужену капітал, але тільки в його фіктивної формі.

Ринкова ціна інвестиційної цінного паперу. Оскільки інвестиційна цінний папір є форма існування чистого доходу на капітал, остільки в продажу цінного паперу ховається продаж принесеного нею чистого доходу.

Ринкова оцінка інвестиційної цінного паперу здійснюється на основі того чистого доходу, який отримує (отримає) інвестор за свій відчужений капітал. Цей процес називається капіталізацією доходу.

Капіталізація доходу за цінним папером - це поточна оцінка капіталу інвестора на основі величини одержуваного (передбачуваного до отримання) їм чистого доходу від емітента цінного паперу.

Капіталізація доходу цінного паперу є грошова сума, яка, будучи використана як інший прибутковий актив, наприклад, в якості банківського депозиту, приносила б аналогічний дохід:

д = ц • п,

де Д - дохід за цінним папером;

Ц - грошова сума, покладена на депозит;

П - відсоток, що сплачується за депозитом (в частках).

Звідси отримуємо:

Ц = Д / П,

де Ц - ціна цінного паперу, що дорівнює сумі депозиту.

Цінний папір як капітал являє собою свідоцтво як б на частину чистого доходу, яка на ринку прирівнюється до дійсного капіталу.Проте в цьому може полягати й додаткова проблема освіти ринкової ціни цінного паперу, який для учасників ринку постає як капіталізаціявсього відчуженого капіталу, але на основі чистого доходу, що присвоюється тільки інвестором.

Цінний папір заміщає інвестору відчужений їм капітал таким чином, що він як би і не позбавляється цього капіталу, оскільки, наприклад, інвестор:

  • продовжує отримувати в необхідному йому розмірі чистий дохід від цього капіталу;

  • може вільно реалізувати свій капітал на ринку, продавши цінний папір;

  • може віддати свій капітал у борг, віддавши в борг цінний папір;

  • може подарувати свій капітал шляхом дарування цінного паперу і т.д.