Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
testi_protses_2012.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
07.11.2019
Размер:
1.14 Mб
Скачать

Тема 11: Пред’явлення обвинувачення

№ 1001 У якій відповіді правильно вказано, що можна розуміти під обвинуваченням? ~ твердження про вчинення злочину певною особою; ?умова, необхідна для направлення справи до суду для вирішення питання про звільнення особи від кримінальної відповідальності; ?одна з форм завершення досудового слідства; ?твердження про причетність до кримінально-процесуальної діяльності; ?твердження про наявність події злочину.

№ 1002 У якій відповіді правильно названий процесуальний документ про притягнення особи як обвинуваченого? ?ухвала; ?припис; ~ постанова; ?подання; ?вирок.

№ 1003 У якій відповіді правильно вказано наслідок неявки особи за викликом слідчого без поважних причин для пред’явлення їй обвинувачення: ~ обвинувачений підлягає приводу; ?оголошується розшук обвинуваченого; ?обвинувачений підлягає арешту; ?обвинувачений відсторонюється від посади; ?зупиняється провадження у кримінальній справі.

№ 1004 У якій відповіді правильно вказано, коли копія постанови про притягнення як обвинуваченого надсилається прокурору: ?протягом доби з моменту її винесення; ?негайно після обрання до обвинуваченого запобіжного заходу. ?протягом трьох днів з моменту її винесення; ?протягом двох днів з моменту її винесення; ~ негайно.

№ 1005 У якій відповіді правильно вказано з яких частин складається постанова слідчого про притягнення особи як обвинуваченого? ?двох частин: описової та резолютивної; ?двох частин: описової та заключної; ~ трьох частин: вступної, описово-мотивувальної та резолютивної; ?трьох частин: вступної, описової та висновку; ?трьох частин: вступної, дослідницької та резолютивної;

№ 1006 У якій відповіді правильно вказано, що є підставою для притягнення особи як обвинуваченого ? ?явка з повинною; ~ достатність доказів, які вказують на вчинення злочину даною особою; ?покази потерпілого про причетність особи до вчинення злочину; ?відсутність обставин, що виключають кримінальну відповідальність особи; ?закінчення досудового слідства.

№ 1007 У якій відповіді правильно вказано обставину, що може розглядатись як поважна причина неявки обвинуваченого за викликом слідчого: ?заборона керівництва; ~ тяжка хвороба; ?неприязні стосунки із слідчим; ?виконання службових обов’язків; ?хвороба захисника, яка унеможливлює його явку.

№ 1008 У якій відповіді правильно вказано, з якого моменту особа вважається обвинуваченим? ?з моменту пред’явлення їй обвинувачення; ?з моменту явки особи до слідчого чи її приводу; ?з моменту проведення першого допиту особи; ~ з моменту винесення постанови про притягнення як обвинуваченого; ?з моменту завершення досудового слідства.

№ 1009 У якій відповіді правильно вказано процесуальний документ, на підставі якого здійснюється привід обвинуваченого? ~ постанова слідчого про привід обвинуваченого; ?розпорядження слідчого про привід обвинуваченого; ?припис прокурора про привід обвинуваченого; ?розпорядження суду про привід обвинуваченого; ?письмова вказівка начальника слідчого відділу.

№ 1010 У якій відповіді правильно вказано процесуальний документ, який складається про пред’явлення особі обвинувачення, роз’яснення його суті та вручення копії постанови про притягнення як обвинуваченого? ~ протокол; ?постанова; ?подання; ?доручення; ?ухвала.

№ 1011 У якій відповіді правильно вказаний процесуальний документ про відсторонення обвинуваченого від посади? ?розпорядження прокурора; ?окреме доручення слідчого; ~ постанова слідчого, санкціонована прокурором; ?вказівка слідчого; ?постанова слідчого, погоджена начальником слідчого відділу.

№ 1012 У якій відповіді правильно вказано строк, протягом якого слідчий зобов’язаний пред’явити обвинувачення особі: ~ не пізніше двох діб з моменту винесення відповідної постанови; ?не пізніше доби з моменту винесення відповідної постанови; ?не пізніше трьох діб з моменту явки особи з повинною; ?не пізніше дня винесення відповідної постанови; ?не пізніше дня встановлення особи винного.

№ 1013 У якій відповіді правильно вказаний процесуальний документ, у якому зазначається про роз’яснення обвинуваченому його прав? ?постанова про обрання щодо обвинуваченого запобіжного заходу; ~ постанова про притягнення особи як обвинуваченого; ?протокол допиту обвинуваченого; ?протокол про пред’явлення обвинувачення; ?відповідною відміткою в обвинувальному висновку.

№ 1014 У якій відповіді наведений правильний складовий елемент даного законодавчого положення: "При пред’явленні обвинувачення особі присутність захисника є "? ?обов’язковою у всіх випадках; ?обов’язковою за згодою обвинуваченого; ?обов’язковою у випадках, коли це визнає за необхідне слідчий чи прокурор; ?обов’язковою, крім випадків відмови обвинуваченого від захисника; ~ обов’язковою, крім випадків, коли він відмовляється від нього і його відмова прийнята.

№ 1015 У якій відповіді правильно вказано підставу для оголошення розшуку обвинуваченого: ?обвинувачений без поважних причин не з’являється до слідчого за викликом; ?обвинувачений перебуває за кордоном і ухиляється від явки до слідчого; ~ не встановлено місце перебування обвинуваченого; ?не встановлено особу обвинуваченого; ?обвинувачений має декілька місць проживання.

№ 1016 У якій відповіді правильно вказано, в чому полягає особливість першого допиту обвинуваченого: ~ з’ясовується ставлення особи до пред’явленого їй обвинувачення; ?особа допитується перед роз’ясненням її процесуального статусу; ?особа вправі відмовитись від дачі показань; ?з’ясовуються обставини події злочину; ?особа допитується без участі захисника.

№ 1017 У яких відповідях правильно вказано, які засоби процесуального примусу можуть бути застосовані лише після пред’явлення особі обвинувачення? ?затримання; ~ відсторонення від посади; ~ направлення на стаціонарну експертизу; ?особиста порука; ?привід; ?освідування; ?обшук особи.

№ 1018 У яких відповідях правильно вказано, коли слідчий змінює обвинувачення? ~ допущено помилку у юридичній оцінці скоєного; ?встановлення нового злочинного діяння, у якому особа ще не обвинувачувалась; ~ одержання нових доказів та встановлення або уточнення на їх основі обставин, що змінюють кваліфікацію злочину; ?встановлено нові докази, що стосуються змісту пред’явленого обвинувачення; ?визнання ще однієї особи потерпілим; ?притягнуто ще одну особу як цивільного відповідача; ~ встановлено нові докази, що спростовують обвинувачення в частині окремих епізодів злочинної діяльності.

№ 1019 У яких відповідях правильно вказано, коли слідчий зобов’язаний заново пред’явити обвинувачення особі? ?встановлено нові докази про епізоди злочинної діяльності; ?коли кримінальна справа закрита в частині пред’явленого особі обвинувачення; ?коли обвинувачений заперечує пред’явлене йому обвинувачення; ~ встановлення нових епізодів злочинної діяльності в межах пред’явленого обвинувачення. ~ допущено в обвинуваченні помилку у викладі фактичних обставин справи чи в їх юридичній оцінці; ~ встановлення або уточнення обставин справи, що змінюють кваліфікацію злочину; ?встановлено нових свідків у кримінальній справі.

№ 1020 У яких відповідях правильно вказано, коли можливий привід обвинуваченого без попереднього його виклику? ?коли обвинувачений оголошений в розшук; ~ коли обвинувачений ухиляється від слідства; ?коли обвинувачений несвоєчасно одержав повістку; ~ коли обвинувачений не має постійного місця проживання; ?коли обвинувачений перебуває у відрядженні; ?виникла негайна необхідність провести слідчу дію з участю обвинуваченого ?коли захворювання обвинуваченого перешкоджає йому самостійно з’явитися до слідчого.

№ 1021 У якій відповіді правильно вказано строк, протягом якого особі повинно бути пред’явлено обвинувачення: ?не пізніше 2 днів з моменту застосування запобіжного заходу до особи; ?не пізніше 1 дня з часу винесення постанови про пред’явлення обвинувачення; ~ не пізніше 2 днів з часу винесення постанови про притягнення як обвинуваченого; ?не пізніше 2 днів з часу винесення постанови про привід особи; ~ не пізніше 10 діб з моменту застосування запобіжного заходу до особи; ?не пізніше 10 днів з моменту порушення кримінальної справи; ?не пізніше 1 дня з часу складання протоколу про затримання.

№ 1022 У яких відповідях правильно вказані виняткові випадки проведення допиту обвинуваченого в нічний час? ~ непроведення негайного допиту може призвести до втрати важливих у справі доказів; ?на проведенні допиту наполягає прокурор, що здійснює нагляд за досудовим слідством; ?на проведенні допиту наполягає захисник обвинуваченого; ~ на проведенні допиту наполягає обвинувачений; ?непроведення негайного допиту, може перешкодити слідчому в підвищенні класного чину; ?від’їзд слідчого в довготривале відрядження; ?необхідність передання справи в прокуратуру.

№ 1023 У яких відповідях неправильно названі способи виклику обвинуваченого до слідчого? ~ шляхом приводу; ?телефоном; ~ через захисника; ?повісткою; ?телефонограмою; ?телеграмою; ~ листом.

№ 1024 У яких відповідях правильно вказані підстави для відсторонення обвинуваченого від посади? ~ притягнення до кримінальної відповідальності посадової особи за посадовий злочин; ?притягнення до кримінальної відповідальності особи за вчинення злочину проти власності; ?притягнення до кримінальної відповідальності особи за вчинення злочину проти довкілля; ?притягнення до кримінальної відповідальності особи за вчинення злочину у сфері громадської безпеки; ~ притягнення до кримінальної відповідальності посадової особи за вчинення будь-якого злочину, якщо вона може негативно впливати на хід досудового чи судового слідства; ?притягнення до кримінальної відповідальності особи за вчинення злочину проти особи; ?притягнення до кримінальної відповідальності особи за вчинення злочину проти трудових прав громадян.

№ 1025 У яких відповідях вказані неправильні випадки, коли скасовується відсторонення обвинуваченого від посади? ?звільнення обвинуваченого з роботи за власним бажанням; ?переведення на іншу роботу, не пов’язану з виконанням організаційно-розпорядчих чи адміністративно-господарських функцій; ~ пред’явлення обвинуваченим листка непрацездатності; ?обрання щодо обвинуваченого запобіжного заходу у вигляді взяття під варту; ?звільнення обвинуваченого у зв’язку із скороченням штату підприємства, установи, організації; ~ оформлення у встановленому законом порядку інвалідності, що не перешкоджає виконанню службових обов’язків; ~ перебування обвинуваченого у відрядженні.

№ 1026 У яких відповідях правильно вказані випадки пред’явлення обвинувачення за обов’язкової присутності захисника? ~ пред’явлення обвинувачення обмежено осудним особам; ?пред’явлення обвинувачення особам похилого віку; ~ пред’явлення обвинувачення неповнолітнім особам; ?пред’явлення обвинувачення особам, які мають на утриманні трьох і більше малолітніх дітей; ~ пред’явлення обвинувачення сліпим особам; ?пред’явлення обвинувачення особі, яка є одним із молодого подружжя; ?пред’явлення обвинувачення особам, які досягли пенсійного віку.

№ 1027 У яких відповідях вказані неправильні випадки, коли скасовується відсторонення обвинуваченого від посади? ?звільнення обвинуваченого з роботи за власним бажанням; ~ хвороба обвинуваченого; ?переведення на іншу роботу, не пов’язану з виконанням організаційно-розпорядчих чи адміністративно-господарських функцій; ~ пред’явлення обвинуваченим листка непрацездатності; ?обрання щодо обвинуваченого запобіжного заходу у вигляді взяття під варту; ~ перебування обвинуваченого у відпустці; ?звільнення обвинуваченого у зв’язку із скороченням штату підприємства, установи, організації;

№ 1028 У яких відповідях неправильно вказані випадки пред’явлення обвинувачення за обов’язкової присутності захисника? ~ пред’явлення обвинувачення працівнику консульської установи; ?пред’явлення обвинувачення глухим особам; ~ пред’явлення обвинувачення особам похилого віку; ~ пред’явлення обвинувачення особам, які мають на утриманні трьох і більше малолітніх дітей; ?пред’явлення обвинувачення особам, що не володіють мовою судочинства; ?пред’явлення обвинувачення неповнолітнім особам; ?пред’явлення обвинувачення особам у вчиненні злочину, що карається довічним позбавленням волі;

№ 1029 У яких відповідях правильно вказано дії слідчого, що складають порядок пред’явлення особі обвинувачення: ~ надається копія постанови про притягнення як обвинуваченого; ?проводиться відсторонення особи від посади; ~ оголошується постанова про притягнення особи як обвинуваченого; ~ роз’яснюється суть пред’явленого обвинувачення; ?здійснюється розшук обвинуваченого; ?повідомляється приводи і підстави для порушення кримінальної справи; ?вручається копія обвинувального висновку.

№ 1030 У яких відповідях правильно вказано правила проведення першого допиту обвинуваченого після пред’явлення йому обвинувачення: ?обвинувачені у вчиненні одного злочину допитуються разом; ~ обвинувачений, як правило, допитується у день; ~ на початку допиту слідчий з’ясовує ставлення обвинуваченого до пред’явленого йому обвинувачення; ~ допит проводиться, як правило, за місцем провадження досудового слідства; ?на початку допиту роз’яснюється суть обвинувачення і підстави його пред’явлення; ?обвинувачений допитується за участю захисника і прокурора; ?забороняється ставити запитання, які викривають особу у вчиненні злочину;

№ 1031 У яких відповідях правильно вказано суб’єктів процесу, які вправі вчинити процесуальні дії щодо пред’явлення особі обвинувачення у вчиненні злочину: ~ начальник слідчого відділу, що особисто провадить досудове слідство; ?орган дізнання, у провадженні якого знаходиться справа; ?особа, що проводить дізнання у кримінальній справі; ?потерпілий у справах приватного обвинувачення; ?суддя, який порушив кримінальну справу приватного обвинувачення; ~ прокурор, що особисто провадить слідство у справі; ~ слідчий, у провадженні якого знаходиться справа.

№ 1032 Вкажіть загальний строк, протягом якого слідчий зобов’язаний пред’явити обвинувачення особі з моменту винесення відповідної постанови: (*2*)

№ 1033 Вкажіть строк, протягом якого слідчий зобов’язаний пред’явити обвинувачення підозрюваному, до якого було застосовано запобіжний захід: (*10*)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]