Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Патофізіологія - Тести - Модуль 2.doc
Скачиваний:
124
Добавлен:
22.10.2019
Размер:
1.15 Mб
Скачать
  1. @Лімфома

  2. Гострий лейкоз

  3. Хронічний лейкоз

  4. Карцинома

  5. Гемобластоз

  1. Останнім часом перебіг хронічного мієлоїдного лейкозу (ХМЛ) у хворого змінився, в його крові зникають дозріваючі гранулоцити, з’являються бластні клітини. Як можна зазначити такі зміни периферичної крові в термінальну стадію розвитку ХМЛ?

  1. @Лейкемічний провал

  2. Ядерний зсув вліво регенеративний

  3. Ядерний зсув вліво гіперрегенеративний

  4. Дегенерація лейкоцитів

  5. Регенерація лейкоцитів

  1. Після третього курсу хіміотерапії у хворого на хронічний мієлолейкоз відсутні будь–які позитивні зміни. Яка властивість пухлин пов’язана з розвитком їх резистентності до хіміотерапії?

  1. @Прогресія

  2. Промоція

  3. Автономний ріст

  4. Інвазивний ріст

  5. Експансивний ріст

  1. У хворого гострий Т–клітинний лейкоз. Стосовно якого онковірусу доведено, що він здатен викликати лейкоз у людини?

  1. @HTLV

  2. HPV

  3. Герпесу

  4. Аденовіруси

  5. Поліоми

  1. У хворого на хронічний мієлолейкоз визначається гіперплазія ясен. Дослідження біоптату слизової оболонки ротової порожнини виявило її лейкозну інфільтрацію. З якою властивістю пухлини пов’язане ураження ротової порожнини у хворого?

  1. @Метастазування

  2. Анаплазія

  3. Метаплазія

  4. Автономність росту

  5. Імморталізація

  1. У постраждалого після опромінення виник гострий лейкоз. Який механізм трансформації характерний для фізичних канцерогенів?

  1. @Мутаційний

  2. Епігеномний

  3. Трансплантаційний

  4. Індукційний

  5. Продукційний

  1. У хворого на хронічний мієлолейкоз на фоні резистентності пухлини до хіміотерапії виник бластний криз, що було розцінено лікарем як прояв пухлинної прогресії. Що складає суть пухлинної прогресії?

  1. @Малігнізація

  2. Розповсюдження по організму

  3. Здатність до безмежного поділу

  4. Антигенне спрощення клітин

  5. Експансивний ріст

  1. Елерман і Банг в експерименті викликали лейкоз у курей шляхом введення їм безклітинного фільтрату, отриманого з крові курки. Який механізм канцерогенезу вмикають лише онкогенні віруси?

  1. @Епігеномний

  2. Мутаційний

  3. Трансплантаційний

  4. Індукційний

  5. Продукційний

  1. Стан хворого на хронічний мієлолейкоз раптово значно погіршився, звичайні протипухлинні препарати перестали діяти. Що можна трактувати як гематологічний прояв пухлинної прогресії хронічного мієлолейкозу?

  1. @Лейкемічний провал

  2. Анемія

  3. Еритроцитоз

  4. Тромбоцитоз

  5. Гранулоцитоз

  1. У крові хворого лейкоцити – 27 Г/л. Лейкоцитарна формула: базофіли – 1 %, еозинофіли – 4 %, лімфоцити – 12 %, моноцити 3 %; нейтрофіли 80% (промієлоцити – 5 %, мієлоцити –5 %, юні– 7 %, паличкоядерні – 13 %, сегментоядерні – 50 %). Яка патологія крові найбільш вірогідно відповідає зазначеним показникам?

  1. @Хронічний мієлолейкоз

  2. Хронічний лімфолейкоз

  3. Гострий лейкоз

  4. Анемія

  5. Еритроцитоз

  1. У пацієнта в крові: еритроцити – 2,0 Т/л, гемоглобін – 5,0 ммоль/л, лейкоцити – 10 Г/л, тромбоцити – 100 Г/л. Лейкоцитарна формула: еозинофіли – 10 %, мієлобласти – 10 %, нейтрофіли сегментоядерні – 40 %, лімфоцити – 40 %. Яка патологія крові відповідає вказаним змінам периферічної крові?

  1. @Гострий мієлолейкоз

  2. Гострий лімфолейкоз

  3. Хронічний лімфолейкоз

  4. Хронічний мієлолейкоз

  5. Анемія

  1. У хворого виявлені тромбоцитопенія і гранулоцитоз. Загальна кількість лейкоцитів в крові – 80 Г/л, є гіперрегенеративний зсув нейтрофілів вліво. У кістковому мозку – гранулоцитоз. Яка патологія наявна в хворого?

  1. @Хронічний мієлолейкоз

  2. Хронічний лімфолейкоз

  3. Гострий лейкоз

  4. Агранулоцитоз

  5. Еритроцитоз

  1. Хворий скаржится на втомлюваність, схуднення, жовтушність шкіри і склер. При обстеженні: еритроцити – 2,5 Т/л, гемоглобін – 4,5 ммоль/л, ретикулоцити – 2%, лейкоцити – 54 Г/л, тромбоцити – 200 Г/л. Серед лейкоцитів 90% складають малі та середні лімфоцити. Охарактеризуйте зміни "білої" крові в пацієнта.

  1. @Хронічний лімфолейкоз

  2. Хронічний мієлолейкоз

  3. Гострий лейкоз

  4. Анемія

  5. Лімфопенія

  1. Хвора скаржится на втомлюваність, носові кровотечі, біль у кістках. При обстеженні: еритроцити – 2,7 Т/л, гемоглобін – 4,0 ммоль/л, ретикулоцити – 0,05%, лейкоцити – 14 Г/л, тромбоцити – 70 Г/л. Серед лейкоцитів 7% складають бласти. Що може бути причиною вищезазначених змін?

  1. @Гострий лейкоз

  2. Хронічний лейкоз

  3. Еритроцитоз

  4. Анемія

  5. Нейтропенія

  1. Пацієнтку С., 55 років, турбує біль у кістках, особливо в нічні часи. Привертає увагу гіперплазія її ясен. У крові: гемоглобін 6,0 ммоль/л, еритроцити 3,0 Т/л, тромбоцити 60 Г/л, лейкоцити 7 Г/л: лімфоцити 40%; нейтрофіли 40%, з них паличкоядерні 5%, сегментоядерні 35%; бласти 5%. Що може бути причиною такого стану в системі крові?

  1. @Гострий лейкоз

  2. Інфекція вірусна

  3. Інфекція бактеріальна

  4. Хронічний мієлолейкоз

  5. Хронічний лімфолейкоз

  1. Після лікування від лімфогранулематозу пацієнтка була в стані повної клініко–гематологічної ремісії. Тепер не виявлено змін кількості еритроцитів, гемоглобіну, тромбоцитів і лейкоцитів в крові, але 7% усіх лейкоцитів представлені бластними клітинами. Що може бути причиною таких змін крові?