Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Патофізіологія - Тести - Модуль 2.doc
Скачиваний:
124
Добавлен:
22.10.2019
Размер:
1.15 Mб
Скачать
  1. @Гальмування ЦНС.

  2. Збудження ЦНС.

  3. Крововтрата.

  4. Токсемія.

  5. Перерозподіл крові.

  1. Що лежить в основі механізму формування патологічної домінанти?

  1. @Формування генератора патологічно посиленого збудження.

  2. Феномен випадіння.

  3. Позамежове гальмування.

  4. Перезбудження.

  5. Парабіоз.

  1. У хворого через 7 років після резекції шлунка виявлена гіперхромна В12 дефіцитна анемія з синдромом фунікулярного мієлозу. Який патогенез ураження спинного мозку?

  1. @Накопичення метилмалонової кислоти.

  2. Гіпоксичне пошкодження речовини мозку

  3. Порушення синтезу ДНК

  4. Дефіцит фолієвої кислоти

  5. Гіпотрансферинемія

  1. В єксперименті у тварини в результаті проведеної перерізки депресорного нерва та руйнування каротидних клубочків виникла стійка артеріальна гіпертензія. З порушенням якої функції центральної нервової системи пов’язане це явище?

  1. @Вегетативної

  2. Вищої нервової діяльності

  3. Сенсорної

  4. Моторної

  5. Трофічної

  1. В результаті перенесеної нейроінфекції хворий втратив здатність впізнавати знайомий предмет навпомацки. Як називається порушений вид складної чутливості?

  1. @Стереогноз

  2. Відчуття дискримінації

  3. Двомірно–просторове відчуття

  4. Відчуття локалізації

  5. М’язово–суглобове відчуття

  1. У хворих з В12 – дефіцитною анемією виникають дегенеративні процеси в задніх та бічних стовпах спинного мозку (фунікулярний мієлоз). Ураження аксонів пов’язане з порушенням утворення:

  1. @Мієліну

  2. Ацетилхоліну

  3. Дофаміну

  4. Серотоніну

  5. Норадреналіну

  1. Під час операції на легенях у хворого виникла зупинка серця. Регулярний серцевий ритм вдалося відновити лише через 10 хв. Найглибші зміни внаслідок гіпоксії сталися в

  1. @Корі головного мозку

  2. Серці

  3. Печінці

  4. Нирках

  5. Селезінці

  1. Після автомобільної катастрофи у хворого діагностована травма середньої третини плеча з неповним розривом серединного нерва. Окрім рухових і сенсорних порушень нижче місця травми, хворий скаржиться на нестерпний, пекучий біль. Який вид болю у хворого?

  1. @Каузалгія.

  2. Відбитий.

  3. Соматичний.

  4. Фантомний.

  5. Проекційний.

  1. У хворого в результаті вогнепального поранення стегна пошкоджений сідничний нерв. Будь–які впливи на хвору кінцівку спричиняють нестерпний біль. Який механізм формування больових відчуттів найбільш імовірний при цьому?

  1. @Каузалгічний

  2. Рефлекторний

  3. Фантомний

  4. Гіпофункція ендорфіну

  5. Гіпофункція енкефаліну

  1. Хворий з анемією Аддісона – Бірмера скаржиться на відчуття „повзання мурашок” по тілу. Як називається це порушення чутливості?

  1. @Парестезія

  2. Анестезія

  3. Гіпестезія

  4. Анальгезія

  5. Гіперестезія

  1. Після травматичного видалення зуба хворий скаржиться на тупий, не чітко локалізований, сильний біль у яснах, підвищення температури тіла до 37,50С. Діагностовано альвеоліт. Який вид болю у даного хворого?

  1. @Протопатичний

  2. Епікритичний

  3. Вісцеральний

  4. Відбитий

  5. Фантомний

  1. Хворий 50 років з цукровим діабетом 1–го типу скаржиться на повну втрату чутливості пальців ніг. Як називається таке порушення чутливості?

  1. @Анестезія

  2. Анальгезія

  3. Гіпестезія

  4. Парестезія

  5. Гіперестезія

  1. Хворий 43 років, що чотири місяці тому переніс травматичну ампутацію лівої нижньої кінцівки, скаржиться на відчуття присутності ампутованої кінцівки та постійний, іноді нестерпний біль у ній. Яка форма хронічного болю у хворого?

  1. @Фантомний біль

  2. Рефлекторний біль

  3. Таламічний біль

  4. Невралгія

  5. Каузалгія

  1. У хворого, що надійшов до стаціонару зі скаргами на загальне нездужання, нудоту та біль справа внизу живота, після огляду діагностовано гострий апендицит. Який різновид болю у хворого?

    1. @Вісцеральний біль

    2. Соматичний глибокий біль

    3. Соматичний поверхневий ранній біль

    4. Соматичний поверхневий пізній біль

    5. Фантомний біль

  1. У хворого 65 років періодичні больові відчуття під лівою лопаткою і в лівому плечі різко посилилися після значного фізичного навантаження. Методом ЕКГ діагностовано гострий інфаркт міокарда. Який вид болю мав місце в даному випадку?

  1. @Рефлекторний

  2. Соматичний

  3. Фантомний

  4. Каузалгія

  5. Невралгія міжреберного нерва

  1. У чоловіка 68 років через тиждень після перенесеного інсульту відсутні рухи у верхній і нижній лівих кінцівках. Тонус м'язів цих кінцівок і рефлекси в них підвищені, наявні патологічні рефлекси. Яка форма паралічу у хворого?

  1. @Геміплегія

  2. Моноплегія

  3. Диплегія

  4. Параплегія

  5. Тетраплегія

  1. У хворого відсутні довільні і мимовільні рухи нижніх кінцівок, що супроводжуються атонією та атрофією м'язів. Який параліч має місце в даному випадку?

  1. @Периферичний

  2. Спастичний

  3. Центральний

  4. Геміплегія

  5. Моноплегія

  1. У хворого після перенесеного ішемічного інсульту стали неможливими довільні рухи у правих кінцівках, пасивні рухи збереглися в повному обсязі. При пальпації визначається підвищений тонус м'язів кінцівок. Яка форма порушення рухової функції має місце у хворого?

  1. @Центральний параліч

  2. Периферичний парез

  3. Мозочкова атаксія

  4. Периферичний параліч

  5. Тетанія

  1. У постраждалого внаслідок ДТП встановлено перелом хребта на рівні VII шийного хребця. Нижче рівня ураження справа відмічається порушення рухової функції та випадіння глибокої чутливості, а зліва – випадіння поверхневої чутливості. Який варіант ушкодження спинного мозку найбільш імовірний?

  1. @Синдром Броун–Секара

  2. Порушення задніх рогів спинного мозку

  3. Ушкодження передніх рогів спинного мозку

  4. Тотальне ушкодження спинного мозку

  5. Ушкодження задніх канатиків спинного мозку

  1. У хворого внаслідок травми поперекового відділу хребта відбувся половинний розрив спинного мозку. При обстеженні на боці ураження спостерігається параліч кінцівки, втрата тактильної та глибокої суглобово–м’язової чутливості, на протилежному боці – втрата больової і температурної чутливості. Для якого синдрому характерний такий симптомокомплекс?

    1. @Синдром Броун–Секара

    2. Синдром Верніке–Корсакова

    3. Синдром Джуліана–Барра

    4. Синдром Ламберта–Ітона

    5. Синдром Паркінсона

  1. У жінки після інсульту відсутні довільні рухи у верхній і нижній кінцівках справа. Тонус м'язів і рефлекси в них підвищені. Спостерігаються патологічні рефлекси. Пошкодженням яких клітин мозку можна пояснити виявлену у хворої симптоматику?

  1. @Пірамідних клітин кори

  2. Клітин нейроглії

  3. Альфа–мотонейронів рухових ядер

  4. Чутливих нейронів

  5. Нейронів мозочка

  1. У хворого на поліомієліт відсутні довільні та мимовільні рухи правої ноги, що супроводжуються атонією і атрофією м'язів. Які клітини мозку пошкоджені у хворого?

  1. @Альфа–мотонейрони рухових ядер

  2. Пірамідні клітини кори

  3. Клітини нейроглії

  4. Чутливі нейрони

  5. Нейрони мозочка

  1. У хворий Л., 40 років, через місяць після автомобільної травми відсутні активні рухи у всіх суглобах правої ноги. Об'єм м'язів в ділянці гомілки правої ноги на 2 см менше, ніж на лівій. Ахіллів і колінний рефлекси справа відсутні. Визначається термогіпестезия та гіпальгезія на зовнішній поверхні правої ноги, втрата проприоцептивной чутливості в ділянці стопи. Порушенням якого відділу рухового аналізатора обумовлені наявні розлади?

  1. @Периферичних нервів

  2. Спінальних провідних шляхів

  3. Пірамідних нейронів

  4. Нервово–м'язових синапсів

  5. Екстрапірамідних нейронів

  1. У хворого порушена координація рухів: рухи розмашисті, непропорційні, хода «півняча», «п'яна», пальцем важко потрапити в ціль. Вказані симптоми виникають навіть з відкритими очима. З ураженням яких нервових структур пов'язано це порушення?

  1. @Мозочка

  2. Пірамідної системи

  3. Лімбічної системи

  4. Кори мозку

  5. Стовбура мозку

  1. У тварини після видалення мозочка рухи втратили плавність та точність, виникла дисметрія. Як називається описане явище?

  1. @Атаксія

  2. Тремор

  3. Гіпокінез

  4. Ригідність

  5. Атетоз

  1. При повороті голови вбік у хворого з'являються відчуття «провалювання», нудота, блювання, тахікардія та блідість обличчя. Хода хитка. Ураження якої структури найбільш імовірне у хворого?

  1. @Вестибулярного апарату

  2. Мозочка

  3. Середнього мозку

  4. Кори лобної частки

  5. Внутрішньої капсули

  1. У хворого відмічені швидкі мимовільні стереотипні скорочення м’язів обличчя, що імітують мигання і примружування. До якої форми розладів рухової функції нервової системи слід віднести описане порушення?

  1. @Гіперкінез

  2. Гіпокінез

  3. Акінезія

  4. Атаксія

  5. Арефлексія

  1. 78–річному хворому встановлено діагноз «паркінсонізм». Недостатнє утворення якого медіатора в чорній субстанції та блакитній плямі головного мозку є головною ланкою в патогенезі цієї хвороби?