Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Андрій курсак КУЛЬТУРИ.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
30.09.2019
Размер:
145.94 Кб
Скачать

3.4. Опис лісокультурної площі №4.

Лісокультурна площа №4 – зруб з незадовільним природним поновленням головних порід з густим поновленням супутніх порід та чагарників рівномірно розташованих по площі, Д2.

Ділянка розташована в Піщанському лісництві у кварталі 18, виділі 24, площею га прямокутної форми.

Рельєф широкохвилястий, положення середнє.

Трав’яний покрив представлений: яглиця звичайна, маренка запашна, копитняк європейський, зірочник ланцетний, осока вволосиста, переліска багаторічна, просяниця розлога.

Ґрунти – звичайні чорноземи.

Глибина залягання ґрунтових вод – 4-6 м.

Ділянка межує зі сх. – лісові культури 8Дз2Яз+Лп (ІХ клас віку), з пд. – порослеве дубово-грабове насадження 6Дз4Гз(ХІІІ клас віку), із пн. зх. – рілля.

На даній площі знаходиться 240 пнів на 1 га, середній діаметр яких становить 44 см.

    1. Зведена характеристика лісокультурного фонду.

Таблиця 3.5.1

Характеристика лісокультурного фонду Піщанського лісництва дп «Балтське лісове господарство» на 2008 рік

п/п

Категорія лісокультурної площі

Тип лісорослинних умов

Площа,га

Особливості лісокультурної площі

1.

Свіжий зруб незадернілий з частковим природним поновленням

Свіжа діброва, Д2

6,0

Зруб 2006 року, 240 пнів на 1 га

2.

Ділянка, що вийшла із-під тривалого сільськогосподарського користування

Суха судіброва, С1

5,0

Можлива суцільна оранка ґрунту

3.

Зруб минулих років без природного поновлення, нерозкорчований, задернілий

Свіжа судіброва, С2

4,0

Нерозкорч-ована задерніла ділянка, 280 пнів на 1 га

4.

Зруб з незадовільним природним поновленням головних порід з густим поновленням супутніх порід та чагарників рівномірно розташованих по площі

Свіжа діброва, Д2

2,0

Зруб 2006 року

Розділ 4. Запроектовані типи лісових культур та їх обґрунтування

4.1. Обґрунтування проекту лісових культур для лісокультурної площі №1.

Категорія лісокультурної площі – свіжий зруб незадернілий з частковим природним поновленням, ЛРУ – Д2.

У південно-східних районах та регіонах створення лісових культур є основним способом лісовідновлення і лісорозведення. На даній лісокультурній площі культури доцільно Застосовую комбінований спосіб створення лісових культур, при якому дуб вводитиметься у насадження сіянням жолудів, а супутні породи – садінням сіянців. При сіянні жолудів на постійне місце до кінця першого вегетативного періоду коренева система сіянців проникає глибше шару висихання ґрунту, тоді як при висаджуванні сіянців формується переважно поверхнева система, що у посушливих районах небажано. Сіянці супутньої породи, на момент пересаджування на лісокультурну площу, уже мають сформовані надземні та підземні органи, а тому ростуть швидше ніж сходи. Вони легше переноситимуть несприятливі погодні умови і краще конкуруватимуть із трав’яною рослинністю.

Спосіб основного обробітку ґрунту – частковий, смугами шириною 3 м (оскільки наявні пні на даній лісокультурній площі).

Культури створюватимуться змішані за складом, вони біологічно стійкіші та більш продуктивні порівняно із чистими. В якості головної породи приймаємо дуба звичайного, супутньої – ясена звичайного. Ясен не конкурує з дубом при спільному їх вирощуванні за вологу, якщо кількість дерев ясена не перевищує 30 %. У дубово-ясеневих насадженнях, де частка ясена оптимальна, у свіжих дібровах середньорічний приріст деревини на 9-11% вищий, ніж у чистих дубових насадженнях.

Змішування деревних порід проектую рядами, для полегшення механізованого створення лісових культур, а в подальшому і проведення механізованих доглядів. При закладанні лісових культур застосовуємо прямокутне розміщення посадкових місць. Схема змішування – 5р.Дз1р.Яз. Розміщення садивних місць приймаємо 3×0,7 м. Початкова густота суцільних лісових культур становить 4762 шт./га.

Догляд за ґрунтом у культурах є важливим агротехнічним заходом. Від його своєчасного і правильного проведення залежить приживлюваність та інтенсивність росту саджанців. Залежно від кліматичних особливостей району, ЛРУ, густоти культур, способу обробітку ґрунту, догляди будемо проводити на протязі перших 5 років. В міжряддях проводимо у такому обсязі: 1 рік – 5 разів, 2 рік – 4 рази, 3 рік – 3 рази, 4 рік – 2 рази, 5 рік – 1 раз; а у рядах – 1 рік – 4 рази, 2 рік – 3 рази, 3 рік – 2 рази, 4 рік – 1 раз.

У лісових культурах внаслідок різних причин може мати місце відпад висаджених рослин. Тому, з метою збереження початкової густоти культур та відповідно з «Інструкцією про інвентаризацію…» проводять їх доповнення. Проектую доповнення культур в обсязі 25 % від висадженої кількості рослин.