Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Андрій курсак КУЛЬТУРИ.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
30.09.2019
Размер:
145.94 Кб
Скачать

Відомість про об’єкти природно-заповідного фонду Піщанського лісництва

Найменування

Пло-ща, га

Місцезнаходження

Тип заказника та інших об’єктів

Стисла характеристика та режим ведення господарства

І. Державні заказники місцевого значення

Діброва «Даничево»

354,0

кв. 47 – 51

Ботанічний

Лісовий масив на межі степової та лісостепової зони України, зустрічається дуб скельний. Забороняється сінокосіння, випас худоби, збір рослин, грибів, влаштування місць відпочинку.

ІІ. Пам’ятки природи

«Віковий дуб»

0,02

кв. 9, вид. 2

Ботанічний

Багатовікове дерево у віці більше 300 років

ІІІ. Парки-пам’ятки садово-паркового мистецтва

«Ракулівський парк»

4,2

кв. 62, вид. 14

Ботанічний

Старовинний парк створений в середині ХІХ ст. Забороняється сінокосіння, випас худоби, розведення багать, пошкодження чагарників та дерев.

ІV. Державні заповідні урочища

«Кішево»

2902

кв. 1 – 46

Комплекс-ний

Лісовий комплекс з еталонним насадженням дуба скельного і звичайного. Забороняється заготівля сіна, лікарських рослин, випас і прогін худоби, а також всі види лісокористування за виключенням рубок пов’язаних із веденням лісового господарства і санітарних рубок.

Разом:

3260,2

Лісові землі в практичній діяльності використовуються на 97,9 %. Про це свідчить невелика питома вага не вкритих лісовою рослинністю земель 0,6 %, а також породний склад насаджень. Не вкриті лісовою рослинністю землі представлені зрубами 0,2 %, і галявинами 0,4 %. Вкриті лісовою рослинністю землі займають 94,8 % загальної площі лісових земель, в тому числі лісові культури – 52,4 %. Незімкнуті лісові культури складають 1,4 % від лісових земель.

Площа нелісових земель складає 2,1 % від загальної площі і найбільша питома вага із них приходиться на ріллю (0,9 %), болота (0,2%), інші землі (0,6 %).

У лісовому фонді переважають дубові насадження, які складають 88,6 % вкритих лісовою рослинністю земель. Інші твердолистяні породи складають 8,9 %, хвойні 1,5 %, м’яколистяні – 0,5 %.

Розподіл насаджень за класами віку нерівномірний, що в свою чергу вплинуло на розподіл по вікових групах. В теперішній час в лісовому фонді переважають середньовікові насадження, які займають 62,4% вкритих лісовою рослинністю земель, молодняки – 14,8 %, пристигаючі – 4,2 %, стиглі і перестійні – 18,6 %. По оптимальному розподілу молодняки повинні складати 27,2 %, середньовікові – 49,4 %, пристигаючі – 13,6 % і стиглі – 9,8 %.

Середній бонітет насаджень, як основних лісоутворюючих порід так і в цілому по держлісгоспу складає ІІ,1. Наявність на площі 7,5 га низько бонітетних (V бонітету) насаджень пояснюється зростанням їх у невідповідних типах лісу.

Середня повнота насадження складає 0,72 і коливається по окремих породах від 0,30 (тополя пірамідальна) до 0,80 (дуб скельний).

Найбільш поширеними типами лісу в держлісгоспі є:

  • суха грабова діброва з дубом скельним (Д1-гДс) – 30,2 %;

  • свіжа грабова діброва з дубом скельним (Д2-гДс).