Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lektsii_po_expluatatsii.doc
Скачиваний:
77
Добавлен:
30.09.2019
Размер:
633.34 Кб
Скачать

2. Догляд за боєприпасами

Герметична тара патронів до стрілецької зброї, запалів до ручних (осколковим і протитанковим) гранат, підривників, засобів запалювання і піротехнічних засобів розкривається тільки за відсутності їх в негерметичній тарі.

Невитрачені боєприпаси упаковуються в штатні металеві коробки, останні закриваються кришками, перев'язуються навхрест шпагатом, після чого стики кришки з коробкою в цілях герметизації промазиваются мастилом ПП-95/5 шаром завтовшки 5–6 мм і шириною 15–20 мм і проклеюються обгортувальним папером. Паперова наклейка повинна перекривати шар мастила на 3–5 мм в обидві сторони.

Допускається для тимчасової упаковки боєприпасів використовувати елеваторні ящики з нанесенням на останні відповідної маркіровки. При цьому елеваторні ящики повинні бути герметично закриті кришками і опломбовані.

Зберігання змащувальних і обтиральних матеріаловв місцях зберігання боєприпасів забороняється.

Після кінця роботи в сховищі електрична мережа повинна бути відключена.

Забороняється залишати під струмом електричну мережу в закритих сховищах. У разі несправності електричної мережі в сховищах вона негайно відключається. Виправлення електропроводки виробляється тільки електриком при відключеній мережі.

Прибирання сховищ повинне вироблятися щодня. Пил і павутина з штабелів і стелажів віддаляється систематично.

Для підтримки боєприпасів в постійній готовності до негайного бойового використовування на батареях проводяться технічні огляди боєприпасів, що мають на меті перевірку їх технічного стану.

Технічні огляди боєприпасів виробляються комісією, що призначається командиром батареї, переважно в теплу і суху пору року.

Командир батареї несе відповідальність за правильність визначення технічного стану боєприпасів, що зберігаються, і їх вміст в стані, придатному для бойового використовування.

Технічні огляди боєприпасів проводяться один раз в рік, при цьому для огляду беруться боєприпаси з різних місць штабелю, переважно з нижніх і верхніх лав, в кількості 2%, але не менше 10 шт. від кожної партії.

Артилерійські патрони, що споряджені в стрічки і зберігаються в магазинах і бункерах, витягуються з останніх і піддаються огляду без расснаряжепія стрічок.

Допускається расснаряжать стрічки при виявленні на артилерійських патронах неприпустимих механічних пошкоджень і великої корозії для подальшої реалізації їх в установленому порядку і заміни годними.

Технічний огляд пострілів на катерах і малих кораблях, де останні постійно містяться в бункерах, виробляти один раз в 6 місяців.

При технічному огляді встановлюються:

  1. придатність боєприпасів до бойового використовування і тривалого зберігання;

  2. правильність комплектації готових пострілів;

  3. правильність зберігання боєприпасів;

  1. комплектність боєприпасів, що зберігаються;

  2. стан маркіровки на боєприпасах і тарі і її відповідність облікової документації;

  3. необхідність ремонту боєприпасів і тари;

  4. правильність укладання боєприпасів в тарі, на стелажах, рамах, дошках, в скринях, шафах, кранцах, бункерах, елеваторах і т. п.;

  5. правильність спорядження і укладання артилерійських патронів в обоймах, внесках, магазинах;

  6. стан ланок стрічок, обойм і магазинів;

  1. 'наявність заборонених і обмежено годних елементів як в готових пострілах, так і у вільній наявності і боєприпасів, небезпечних при зберіганні і в обігу з ними;

  2. правильність кількісного і якісного обліку боєприпасів, наявність в облікових документах термінів физико-хімічних випробувань порохов і піротехнічних засобів, а також термінів контрольних випробувань підривників і засобів запалювання;

  3. порядок подальшого зберігання боєприпасів і заходу щодо усунення виявлених дефектів і поліпшення умов зберігання.

Технічному огляду не піддаються:

  1. боєприпаси, що знаходяться в герметичній тарі і зберігаються в нормальних умовах менше 5 років з часу їх збірки (виготовлення);

  2. боєприпаси, па, що поступили, корабель (батареї) від постачаючого органу в поточному році;

  3. боєприпаси, що підлягають здачі на базу (склад).

Боєприпаси, що зберігаються за нормальних умов в запаяній або зварно-західній герметичній тарі більше 5 років, оглядаються і перевіряються на базах (складах) по розпорядженню постачаючого органу флоту (флотилії).

Розкривати герметичну тару з підривниками, засобами запалювання, патронами до стрілецької зброї, піротехнічними засобами, запалами до ручних (осколковим і протитанковим) гранат для перевірки технічного стану на кораблях (батареях) можна тільки з дозволу постачаючого органу.

Боєприпаси, що зберігаються в тарі з порушеною герметичністю або в тарі, загерметизованій мастилом ПП-95/5, піддаються технічному огляду в подвоєній кількості від партії.

Після огляду боєприпасів робляться відповідні записи про вироблений технічний огляд в облікових документах корабля (батареї) і складається акт, в якому докладно, перераховуються всі знайдені дефекти, причини виникнення їх, пропозиції по поліпшенню умов зберігання і дається висновок про технічний стан боєприпасів.

Боєприпаси з дефектами, які не можуть бути усунені в умовах батареї, готуються для здачі на базу ) постачаючого органу, причому, як правило, після огляду їх фахівцями постачаючого органу або бази.

Акт про результати технічного огляду боєприпасів представляється начальнику постачаючого органу для зведення або дачі вказівки базі заміні боєприпасів.

У складанні акту на боєприпаси з дефектами, які не можуть бути усунені в умовах батареї, беруть участь фахівці постачаючого органу або складу, оглядаючі боєприпасів.

Постачаючим органом, флагманськими фахівцями і командуванням батареї систематично проводяться перевірки правильності зберігання боєприпасів, цілості тари, відповідності фактичної наявності боєприпасів обліковим даним, чистоти і порядку в сховищах із записом в журналі огляду сховища і боєприпасів (додаток 13).

Місць зберігання боєприпасів оглядається відповідальними за їх зберігання щодня, особами специалиного наряду БЧ-2 – через кожні дві години, командиром БЧ-2 (батареї) – не рідше одного разу на місяць, командирами дивізіонів, башт, батарей – не рідше двох разів на місяць.

Щоденний огляд передбачає:

  1. перевірку наявності замків і друку (пломб) на сховищах, казематах;

  2. виміри температури і відносної вогкості повітря з відповідним записом в журналі (додаток 16);

  3. проведення при необхідності провітрювання сховищ;

  1. перевірку надійності закріплення боєприпасів в стільниках стелажів, в стрічках бункерів і магазинів;

  2. перевірку наявності заглушок (чохлів), а також відсутність вологи, забруднень і продуктів корозії на турбореактивних снарядах;

  3. перевірку відсутності в місцях зберігання боєприпасів води, сторонніх предметів, особливо паклі, масла і інших горючих матеріалів;

  4. перевірку наявності і справності пожежного інвентаря і сигналізації;

  5. протирання знайдених на боєприпасах вологи і забруднень.

На малих кораблях, де спеціальна дозорна служба не встановлена, огляд боєприпасів проводиться через чотири години.

Щомісячний огляд передбачає:

  1. зовнішній огляд бункерів, магазинів, кранцев перших пострілів з повним або частковим витяганням з них боєприпасів і расснаряженієм стрічок (при виявленні дефектів);

  2. перевірку фактичної кількості боєприпасів на відповідність їх обліковим даним, стани стелажів і правильність укладання боєприпасів, справність пристроїв подачі боєприпасів, технічного стану не менше 1 % боєприпасів (відсутність на боєприпасах, ланках внесків, бункерах, магазинах, кранцах перших пострілів вологи, продуктів корозії, сторонніх предметів і т. д., подмоченності метальних зарядів і піротехнічних засобів, надійність кріплення підривників в боєприпасах, стан маркіровки).

Незначні дефекти, знайдені в ході огляду (наявність продуктів корозії, порушення захисного покриття і маркіровки, забруднення і т. д.), усуваються на кораблі (батареї).

На батареях, де спеціальна дозорна служба не призначається, огляд боєприпасів повинен проводитися не рідше трьох разів на добу, при цьому один раз обов'язково після закінчення всіх робіт і заходів на кораблі (батареї) і одія раз вночі.

Командири батарей несуть відповідальність за:

1) правильне устаткування і зміст місць зберігання;

2) правильне розміщення і зберігання боєприпасів на батареї;

  1. правильне ведення кількісного і якісного обліку;

  2. встановлений температурний режим і допустиму

вогкість повітря в місцях зберігання боєприпасів;

  1. своєчасний відбір і відправку зразків боєприпасів для проведення встановлених контрольних випробувань;

  2. своєчасне проведення технічних оглядів боєприпасів;

  1. своєчасне виявлення дефектних, заборонених і небезпечних в обігу боєприпасів і здачу (знищення) їх на базу (склад) постачаючого органу;

  2. своєчасне освіження боєприпасів бойового комплекту згідно діючим положенням і інструкціям;

  3. виконання вимог техніки безпеки і взрывопожаро-безпеки при зберіганні і при всіх видах робіт з боєприпасами;

10)умелые і правильні дії особового складу при аварійних ситуаціях в місцях зберігання боєприпасів, для чого на батареях мати планові таблиці дії ГКЛ, дозору, бойових постів і бойових номерів пріаварійних ситуаціях.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]