Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lektsii_po_expluatatsii.doc
Скачиваний:
77
Добавлен:
30.09.2019
Размер:
633.34 Кб
Скачать

3. Зберігання боєприпасів на відкритих площадках.

А. Под навісами.

Навіси можуть бути двох типів:

  • навіси без обшивки стін;

  • навіси з обшивкою стін з однією, двох або трьох сторін.

Навіси доцільно розташовувати на місцевості з орієнтуванням короткої або закритої сторони у напрямі переважаючих вітрів.

Підлоги під навісами повинні мати ухил від середини до країв. При піднесенні підлоги над поверхнею землі менше 0,2 м навколо навісів повинне бути влаштовані канавки водовідведень (кювети). За відсутності підлоги боєприпаси повинні розташовуватися тільки на підкладках.

Дерев'яні конструкції навісів (сховищ) повинні бути оброблені вогнестійким складом із зовнішньої і внутрішньої сторін.

Місця зіткнення дерев'яних конструкцій з грунтом повинні бути оброблені антисептикою.

Б. На відкритих площадках.

При розміщенні батарей в польових умовах і за відсутності критих приміщень і навісів боєприпаси дозволяється зберігати на відкритих площадках, які очищають від рослинного покриву. Майданчики повинні бути вирівняні і засипані шаром піску, гальки, щебеня або гравію завтовшки не менше 5 см, після чого укладаються дерев'яні лаги або бруси заввишки близько 20—30 см, на яких розміщуються штабелю з боєприпасами. Майданчики обмежуються на місцевості канавками водовідведень (ровами). Місцевість навколо майданчика очищається на 20 м від чагарника, а трава на відстані 2 м навколо майданчика виполюється.

Розміщення відкритих майданчиків на місцевості повинне здійснюватися з урахуванням вимог захисту від зброї масового ураження, взривопожаробезопасності і забезпечення зручності прийому і видачі боєприпасів.

Для розміщення відкритих майданчиків необхідно використовувати ділянки місцевості:

  1. що мають природне маскування від повітряного іназемного спостереження;

  2. природне аеріруємиє з різних напрямів;

  3. випадання роси, що характеризуються мінімальною кількістю;

  4. незатоплювані паводковими і зливовими водами;

  5. не прилеглі безпосередньо до боліт;

  6. розташовані в безпосередній близькості від під'їзних шляхів, джерел електроенергії і водопостачання.

Ділянки, організовані для зберігання боєприпасів на відкритому повітрі, повинні бути обнесені дротяною огорожею.

Відкриті майданчики повинні бути розташовані наудаленії від житлових і господарських споруд не менее200 м, від залізничних магістралей, фабрик і заводів, ліній електропередач — не менше 500 м.

Відстань від відкритих майданчиків до складів ГСМ, стоянок цистерн з пальним, автопарків, ремонтних майстерень, лазень і котельних повинне бути не менше 300 м.

Розриви між окремими штабелями на кожен майданчику повинні бути не менше 10м. При розташуванні майданчиків і штабелів на них необхідно враховувати чутливість тих або інших боєприпасів до детонації і відповідно чергувати як майданчика, так і штабелю, розташовані на них,

Зберігання боєприпасів повинне бути комплектним в межах майданчика.

Підривники, не угвинчені в снаряди, а також засоби запалювання, закомплектованниє до артилерійських пострілів, що зберігаються на майданчику, розміщуються по можливості в критих приміщеннях, якщо вони є в районі майданчика.

За відсутності приміщень ці вироби повинні бути обов'язково покриті брезентом.

Боєприпаси на відкритих майданчиках зберігаються тільки в тарі і повинні бути захищені від дій атмосферних опадів, пилу, сонячної радіації покриттям іхбрезентом, толем, руберойдом, фанерою або дошками.

Як засоби укриття боєприпасів використовуються також розбірні металеві каркаси типа РКУ і розбірно-щитові укриття типа РЩУ-1.

Майданчики повинні бути закріплені за особами, несучими відповідальність за зміст і зберігання розміщених на майданчиках боєприпасів.

На кожному майданчику встановлюється стовпчик з табличкою, на якій указуються номер майданчика і особа, за яким закріплений майданчик.

Кожен майданчик повинен бути забезпечена молнієзащитой, протипожежним інвентарем: вогнегасниками, бочками з водою, ящиками з піском, відрами, баграми, ломами, лопатами — відповідно до діючих норм.

Укладання штабелів з боєприпасами виробляється, як правило, у вигляді піраміди так, щоб верх штабелю мав скат. На верхній ряд ящиків по довжині штабелю укладається брус, а до нього прибиваються по обох сторонах через 1 —1,5 м жердини, нижній край яких скріпляється подовжніми брусами.

Утворюваний каркас (штабель) ховається брезентом або іншими укривочньши матеріалами, при цьому повинні виконуватися наступні вимоги:

  1. брезент повинен бути добре натягнутий і не іметьпровісаній, де могли б скоплюватися волога, сніг, пил, пісок;

  2. у накритому положенні краю брезенту не повинні торкатися землі (пола, наздогнала) і закривати підкладки, накоторих встановлені боєприпаси, щоб не закривати вентиляційні проміжки між землею і тарою;

  3. якщо величина брезенту не дозволяє укрити боєприпаси повністю і закриває тільки верхню частину, то звисаючі краї брезенту не повинні торкатися виробів; онідолжни бути за допомогою розпірок розведені в сторони;не дозволяється прибивати брезент до ящиків цвяхами;

  4. для оберігання від дії вітру боєприпаси, укриті брезентом, повинні міцно обв'язуватися вірьовками;

  5. після випадання атмосферних опадів при плюсових температурах брезент повинен бути просушений, при мінусових температурах очищений від снігу і льоду;

  6. при очищенні брезенту від льоду перегинати і складати його забороняється.

У дощову погоду необхідно своєчасно видаляти воду із западин і складок брезенту.

У зимовий час штабелю з боєприпасами, двометрову смугу навколо них і проходи між штабелями необхідно очищати від снігу не пізніше наступного дня після снігопаду.

При зберіганні боєприпасів спеціального призначення (освітлювальних, протіворадіолокационних артилерійських снарядів) на відкритих майданчиках вони повинні бути ретельно укриті від попадання атмосферних опадів в цілях оберігання від зволоження спорядження цих боєприпасів.

За наявності критих приміщень зберігання боєприпасів спеціального призначення повинне бути організоване в цих приміщеннях.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]