Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lektsii_po_expluatatsii.doc
Скачиваний:
77
Добавлен:
30.09.2019
Размер:
633.34 Кб
Скачать

2.Чистка та змазування ствола.

Чистка та змазування ствола проводяться розрахунком під наглядом командира гармати. Зовнішню поверхню ствола очищати від пилу і бруду дрантям, а у разі сильного забруднення обмивати водою і досуха витирати дрантям.

Поглиблення, пази і усі важкодоступні місця прочищати за допомогою паличок з намотаним на них дрантям. Отвори можна чистити шматком дрантя, пропускаючи її багаторазово через отвір, або паличками з намотаним на них дрантям.

Канал ствола гаубиці чистити до повного видалення старого мастила, бруду і порохової нагари.

Хімічне чищення каналу ствола. Для хімічного чищення застосовувати розчин РЧС (розчин для чищення стволів).

Чистка каналу ствола розчином РЧС робиться для видалення з нього обміднення, розм'якшення нагари і запобігання корозії каналу ствола при зберіганні гаубиці.

Чищення розчином РЧС може робитися при температурі навколишнього повітря від 50 до - 10° З; при нижчій температурі розчин РЧС замерзає. Тому при температурі нижче - 10° Із застосовується чищення каналу ствола гасом або дизельним паливом. Вичищений гасом або дизельним паливом канал ствола повинен при першій нагоді повторно чиститися розчином РЧС.

Хімічна чистка робиться штатним приладдям.

Розчин РЧС у присутності повітря частково розчиняє нагар, нагар розпушується, нерозчинна його частина віддаляється щіткою банника механічним шляхом. Забруднений розчин віддаляється протиранням каналу дрантям. Залишки розчину РЧС корозії каналу ствола не викликають.

Для приготування розчину РЧС застосовуються:

- вуглекислий амоній - біла кристалічна сіль, летка, особливо при підвищеній температурі; вуглекислий амоній при випарі розкладається на вуглекислий газ, воду і аміак і тому пахне нашатирним спиртом; після розкриття барабанів або бочок невитрачений вуглекислий амоній того ж дня перекласти в тару (, що щільно закривається, в коробки з білої жерсть, чисті бідони з-під мастила з навинтиыми кришками і т. п.); зберігати вуглекислий амоній в сухому прохолодному приміщенні;

- дворомовокислий калій (хромпік калієвий), що є кристалами оранжево-червоного кольору (отруйний), поставляється в скляних або залізних банках; зберігати в сухому місці;

- вода - річкова, колодязна, водопровідна, прісно-озерна дощова, снігова, паровий конденсат. Забороняється застосовувати морську і гірко-солону воду.

Для чищення ствола застосовувати обтиральне дрантя, серветкову тканину, банники з щетинними щітками, залізні відра або інші посудини (неоцинковані) для приготування розчину РЧС і збирання забрудненого розчину і залізні гуртки для поливу розчину на щітку банника і інших робіт.

Розчин РЧС готувати в наступній пропорції: води-1 л; вуглекислого амонія-100 г; дворомовокислого калію (хромпіка) --5-10 р.

Воду застосовувати непідігріту. Вуглекислий амоній подрібнювати і всипати у воду поступово, у міру розчинення порцій, що всипаються. Потім всипати подрібнений хромпік і розчин перемішувати до повного розчинення солей.

Допускається застосовувати воду, підігріту до температури не вище 50°С. Нагрівати розчин забороняється, оскільки вуглекислий амоній при цьому розкладається.

Розчин РЧС готувати тільки в такій кількості, яке потрібне для чищення впродовж дня; у випадку якщо розчин не був повністю витрачений, його можна зберігати не більше 5-7 днів в негерметичній тарі, впродовж цього часу він частково розкладається і втрачає свою активність, але для чищення придатний.

Чистку каналу ствола робити в день стрільби після охолодження ствола.

Якщо впродовж 1-2 ч після стрільби буде зроблена хімічна чистка каналу ствола, то після стрільби канал ствола не змащувати. Якщо ж канал ствола, все ж був змащений, то перед хімічним чищенням мастило видалити протиранням дрантям і щіткою банника, рясно змоченою гасом або дизельним паливом; потім канал ствола протерти досуха.

Хімічну чистку каналу ствола робити при бойовому або похідному положенні гаубиці в такому порядку:

а) надати стволу кут відміни 2-3°;

б) рясно змочити щітку банника розчином РЧС і ввести її в канал ствола з казенної або дульної частини; протирати канал короткими розмахами (вперед і назад) банника на ділянці близько 1 м, роблячи 15-20 рухів;

в) вийняти банник, змочити щітку свіжим розчином і зробити чистку на наступній ділянці каналу; забруднений розчин (темно-зеленого кольору) збирати у відро, поставлене під дульним зрізом; для подальшого застосування він не придатний і повинен зливатися в спеціальний рів;

г) після закінчення чищення каналу по ділянках змочити щітку банника свіжим розчином і зробити 5-10 зворотно-поступальних рухів банником на всю довжину ствола; при цьому з досить добре вичищеного ствола повинен витікати розчин

ясно-жовтого кольору;

д) вийняти банник, промити щітку водою, витерти її і держак банника дрантям; намотати на цю ж щітку банника дрантя або серветку і, протираючи, видалити розчин з каналу ствола настільки, щоб можна було оглянути канал ствола і встановити його чистоту.

Якщо мідь в дульній частині каналу ствола не розчинилася і на серветці є ознаки нагари, повторити чищення до повного видалення міді і нагари. Коли із ствола витікатиме ясно-жовтий розчин, протерти камору дрантям, а потім увесь канал чистою контрольною серветкою. Якщо на серветці немає слідів нагару, а в каналі не видно обміднення, чищення вважати закінченим. Вичищений канал відразу змастити.

ПО Роботи по чищенню гаубиць розчином РЧС робити на відкритому повітрі або в приміщенні з хорошою природною венти¬ляцией. При роботі оберігати очі від попадання розчину РЧС. Після закінчення роботи і перед вживанням їжі руки і особа

обов'язково мити водою з милом.

Забруднені серветки і дрантя після прання і сушки можна знову застосовувати для чищення стволів.

Чищення каналу ствола із застосуванням гасу або дизельного палива. Для полегшення чищення слідує після закінчення стрільби, поки не встиг остигнути ствол, рясно змастити канал ствола мастилом; мастило розм'якшує нагар і полегшує його видалення. Щоб змастити канал, необхідно на щітку банника лопаткою густо накласти мастило, після чого ввести банник з казенної частини в канал ствола, приведеного приблизно в горизонтальне положення.

Потім невеликими розмахами вперед і назад послідовно переміщати його уздовж усього каналу, після чого банник витягнути.

Якщо стінки каналу ствола виявиться недостатньо смазаним, процес змазування повторити.

Через 2-3 ч після стрільби приступити до промивання ствола гасом, при цьому клин затвора необхідно вийняти.

Якщо з яких-небудь причин гаубицю не можна вичистити в день проведення стрільби, то після повернення із стрільби канал ствола і затвор слід протерти досуха і знову густо змастити

мастилом.

В цілях зменшення витрати гасу перед промиванням слід видалити з каналу ствола бруд і мастило за допомогою пижа, туго обмотаного сухим або просоченим гасом дрантям.

Щоб промити канал ствола гасом, необхідно при бойовому або похідному положенні гаубиці надати стволу зразкове горизонтальне положення; рясно змочивши щітку банника гасом, ввести його в ствол з казенної частини і короткими розмахами вперед і назад протирати канал по усій його довжині впродовж 3-5 хв. Після цього вийняти щітку банника з каналу ствола і очистити його від гасу, забрудненого залишками мастила і на¬гара. Потім в такому ж порядку промити канал ствола ще два-три разу.

Після промивання протерти канал ствола від залишків гасу за допомогою пижа, туго обмотаного чистим дрантям. Дрантя, складене в смугу 7-10 см, намотати на пиж так, щоб він придбав бочкоподібну форму. На кінці пижа, де закінчено намотування дрантя, дрантя закріпити ниткою або вузькою тасьмою, після чого пиж тим же кінцем вкласти в ствол з казенної частини і проштовхнути за допомогою жердини через увесь канал ствола.

Після того, як канал ствола буде очищений від залишків гасу, необхідно проштовхнути через нього тим же порядком пять-шесть разів пиж з намотаною на нього матер'яною стрічкою. При цьому стрічку після кожного прогону необхідно перемотувати. Стрічку намотувати так само, як і дрантя. Товщина матер'яної обмотки має бути такою, щоб пиж щільно входив в камору і проштовхувався по каналу зусиллям четырех-пяти людина.

Потім пыжевания каналу матер'яною стрічкою через канал прогнати контрольний пиж з туго намотаним на нього сухим (білою) дрантям. Якщо на поверхні контрольного пижа залишатимуться темні смуги, то чистити канал ствола пижем до тих пір, поки контрольний пиж не виходитиме абсолютно чистим (без слідів гасу, мастила і порохової нагари).

Слід звертати увагу на цілість дрантя контрольного пижа після прогону. Якщо дрантя буде надірвано або прорізає і хід контрольного пижа на деяких ділянках каналу ствола буде тугим або легким, треба викликати артилерійського техніка для огляду каналу ствола і з'ясування причини ненормального ходу пижа (задирки, зриви полів нарізу, роздуття або звуження каналу ствола).

Увага! Вичищений гасом або дизельним топли¬вом ствол при першій нагоді вичистити розчином РЧС.

Змазування ствола. Після чищення канал ствола необхідно змастити. Для цього на щітку банника, призначену для змазування чистих каналів стволів, намотати чисте тонке дрантя, просочене мастилом, або накласти мастило дерев'яною лопаткою безпосередньо на щітку і пропустити цю щітку четыре-пять разів через канал ствола від казенної частини до дульної і назад.

Мастило має бути нанесене рівним шаром по усій поверхні каналу ствола. Якщо мастило нанесене не на усю поверхню каналу ствола або нерівномірним шаром, змазування необхідно повторити.

Незабарвлені частини ствола, дульне гальмо, контрольний майданчик, місця, де фарба стерлася, паз для клину, пази, отвори і гнізда для механізмів затвора протерти дрантям, просоченим мастилом.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]