Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lektsii_po_expluatatsii.doc
Скачиваний:
77
Добавлен:
30.09.2019
Размер:
633.34 Кб
Скачать

Лекція 9 Тема 3. Заняття 2. Експлуатація артилерійських пострілів.

1. Порядок розміщення боєприпасів.

2. Догляд за боєприпасами.

3. Зберігання снарядів.

1. Порядок розміщення боєприпасів.

Боєприпаси на батареях розміщуються в місцях їх зберігання в штатній тарі в штабелі.

Боєприпаси в місцях їх зберігання розміщуються відповідно їх призначенню, видам або дії. Готові постріли зберігаються по партіях збірки, а решта боєприпасів – по заводських партіях.

Кожна партія снарядів і пострілів унітарного заряджання, що мають балістичні знаки, повинна розміщуватися по балістичних знаках снарядів.

Забороняється змішувати боєприпаси поточного постачання з боєприпасами бойового комплекту, а учбові боєприпаси зі всіма іншими видами боєприпасів.

Стан стелажів повинен забезпечувати безпечне зберігання боєприпасів в них, виключати можливість заклинювання і пошкодження артилерійських пострілів, обойм, стрічок, магазинів і ящиків з артилерійськими пострілами в нижніх і середніх рядах стелажів за умови повного їх завантаження, не допускати осьового і бічного переміщення снарядів, пострілів унітарного заряджання, футлярів, пеналів і ящиків, а також їх випадання при качанні і поштовхах.

Утримуючі пристрої стелажів повинні бути справними і надійними.

Можливість сумісного зберігання артилерійських боєприпасів і реактивних снарядів, а також боєприпасів інших номенклатур визначається таблицею сумісного зберігання боєприпасів на кораблях і батареях.

Первинні детонатори (капсулі-детонатори, електродетонатори, запали КІШ і ДОШ і ін.), а також піротехнічні засоби у всіх випадках необхідно зберігати окремо від решти боєприпасів в штатній герметичній тарі (поза цим льохом).

Порядок розміщення боєприпасів в сховищах повинен забезпечувати:

  1. дотримання правил сумісного зберігання боєприпасів;

  2. комплектне зберігання готових пострілів в межах сховища;

  3. розміщення боєприпасів, що зберігаються, строге по їх цільовому призначенню: бойовий комплект, поточне постачання, учбові боєприпаси;

  4. максимальне використовування площі і кубатури приміщення в поєднанні з вимогами зручності завантаження стелажів (скринь, шаф, штабелів) і спостереження за технічним станом боєприпасів;

  5. дотримання вимог техніки безпеки і взривопожаробезопасності при навантажувально-розвантажувальних і інших роботах з боєприпасами, що дозволяються цим Посібником;

  6. виключення утворення забоїн, вм'ятин, заусенцев на головних підривниках, балістичних наконечниках, провідних поясочках і центруючих потовщеннях, пошкоджень поверхні гільз при витяганні (укладанню) артилерійських пострілів із стелажів, скринь, рам, а також ударів з сусідніми артіллерійс-кимі пострілами при поштовхах;

  7. можливість перевірки клейм і маркіровки на боєприпасах і установки підривників;

  8. зберігання пострілів унітарного заряджання в осередках стільникового стелажу і в стрічках в магазинах в такому положенні, щоб при поштовхах не порушувалися співісна гільзи з снарядом і міцність з'єднання снаряда з гільзою.

У кожен стелаж або штабель закладаються боєприпаси тільки однієї номенклатури і однієї партії. Зберігання боєприпасів одіой номенклатури і однієї партії в різних стелажах льоху або а різних штабелях сховища дозволяється тільки в тому випадку, якщо вся номенклатура або партія не уміщається в одному стелажі або штабелі.

При зберіганні боєприпасів в тарі остання обов'язково повинна мати маркіровку, ідентичну маркіровці і клеймам, (нанесеним на боєприпасах, що знаходяться в цій тарі.

Ящики з боєприпасами укладаються в штабелю І на стелажах кришками вгору, а, маркіровкою у бік проходу, за винятком ящиків з боєприпасами, у яких центр маси значно зміщений щодо продольной.оси симетрії тари.

У останньому випадку щоб уникнути нерівномірного навантаження на нижні ящики і для забезпечення стійкості укладання штабелів виробляється так, щоб ряд ящиків мався в своєму розпорядженні маркіровкою у бік проходу, наступний ряд – в протилежну сторону і т.д.

Штабелю боєприпасів повинні укладатися на підкладки з таким розрахунком, щоб між дном нижнього ящика і настилом був повітряний прошарок не менше 10 см.

Дерев'яні підкладки, а також дерев'яні вироби в льохах повинні бути оброблені антисептиками.

Елеваторні ящики з артилерійськими патронами 25–57-мм клб. повинні зберігатися в льохах батарей в положенні, визначуваному конструкцією стелажів. Якщо конструкція стелажів дозволяє розміщувати елеваторні ящики в будь-якому положенні, то зберігати їх тільки в горизонтальному положенні (на широкій стороні) кришками, як правило, у бік оглядових проходів.

На кожному стелажі, скрині, штабелі і шафі з боєприпасами повинні бути вивішені штабельниє ярлики (додаток 18).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]