Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lektsii_po_expluatatsii.doc
Скачиваний:
77
Добавлен:
30.09.2019
Размер:
633.34 Кб
Скачать

Лекція 8 Тема 3. Заняття 1 Експлуатація артилерійських пострілів.

1. Обладнання місць зберігання боєприпасів.

2. Внутрішній розклад на місці зберігання боєприпасів.

3. Зберігання боєприпасів на відкритих площадках.

1.Обладнання місць зберігання боєприпасів.

Місця зберігання боєприпасів (льохи, бункери, підбаштові відділення, кранци, каземати, комори і інші приміщення, призначені для зберігання боєприпасів) і їх устаткування повинні забезпечувати:

1) якісне і кількісне збереження боеприпасов.удобство технічного нагляду за якістю боєприпасів і вміст їх в повній готовності до негайного використовування за призначенням;

  1. швидке і зручне виконання операцій по прийому і видачі боєприпасів і підготовці їх до використовування;

  1. ведення встановленого обліку;

  2. можливість провітрювання в цілях підтримки необхідних температури і вогкості.

Місця зберігання повинні постійно міститися в справному стані, що забезпечується шляхом систематичного спостереження за ними і своєчасного усунення всіх дрібних несправностей, а також виконання у встановлені терміни поточного і капітального ремонту.

Вимоги до місць зберігання боєприпасів на батареях:

А. Вимоги до сховищ.

Сховища повинні відповідати вигляду і габаритним розмірам боєприпасів, забезпечувати поддержанієусловій зберігання, заданих для даного типу сховищ, зручність розміщення і спостереження за боєприпасами, робіт по підтримці їх в справному стані і бистротупрієма і видачі боєприпасів.

Ворота (двері) сховищ повинні откриватьсянаружу або бути розсувними і по конструкціях і габаритах забезпечувати можливість використовування средствмеханізації.

Кількість воріт залежить від виду боєприпасів, місткості сховищ, від вимог пожежної безпеки і забезпечення вивозу по тривозі боєприпасів у встановлені терміни.

Окрім зовнішніх воріт рекомендується мати другі (внутрішні гратчасті) ворота (або люки в нижній частині зовнішніх воріт).

Для зручності внесення і винесення вантажу ящика перед воротами сховищ повинні бути влаштовані з'їзди (аппарелі).

Підлоги сховищ повинні мати поверхню, стійку до утворення крихти, піску, пилу, бути зручними для прибирання і підведеними над рівнем землі не менєєчем на 30 см. Нерівності, вибоїни, тріщини і інші пошкодження полови повинні своєчасно усуватися.

Шляхи під'їзду до сховищ оборудуются так, щоб були забезпечені безперешкодний під'їзд і виїзд автомобілів з боєприпасами.

Пороги зовнішніх воріт сховищ для оберігання від затікання поверхневих вод повинні бути вишеуровня отмостков і мати захисні легкос'емниє козирки від проникнення гризунів.

На вікнах і дверях (воротях) сховищ должнибить надійні замки, а з внутрішньої сторони вікон, вентиляційних люків і колодязів повинні бути металеві грати. Вікна повинні бути засклені; стекла вікон залежно від необхідних умов зберігання повинні бути забарвлені в білий колір або мати штори (віконниці) для захисту боєприпасів від сонячної радіації.

Всі двері (ворота) сховищ повинні опечатуватися мастиковим друком. Застосовувати сургуч не дозволяється.

Колодки під мастиковий друк повинні задовольняти наступним вимогам:

  • діаметр кола в колодці не повинен превишатьболєє ніж на 4 мм діаметру друку;

  • глибина отвору під мастиковий друк в колодкедолжна бути не більш 5 мм;

  • при заповненні отвору мастикою остання неповинна виступати над поверхнею колодки.

У сховищах повинна бути передбачена природна або штучна вентиляція. Необхідність вентиляції і її схема повинні визначатися в залежності отхарактера боєприпасів, розміщених на зберігання, емкостії планування сховищ, а також від режиму зберігання.

Провітрювання сховищ повинне проїзводітьсяв відповідності з додатком 9 цього Посібника.

Для провітрювання сховищ відкриваються ворота (двері), кватирки, вентиляційні труби, люки або включається вентиляція.

Для зберігання боєприпасів найбільш доцільно використовувати напівпідземні або підземні сховища арочного типу. Напівпідземні і підземні сховища, що не мають пристроїв для крізного провітрювання, повинні бути обладнані штучною вентиляцією, забезпеченою замочними пристроями.

У сховищах з боєприпасами допускається тільки низьковольтне електричне освітлення напругою небільш 24 В з живленням від акумуляторних батарей або через знижувальний трансформатор від мережі освітлення периметра. Знижувальний трансформатор встановлюється в охоронній зоні периметра, а рубильник його включення — в караульному приміщенні.

Зовні уздовж стін сховищ необхідно робити асфальтові (бетонні) отмостки з ухилом або желобадля стоку води.

Штабелю з боєприпасами укладаються так, щоб вони були стійкими; при цьому штабелю заввишки більше 1,5 м закріплюються рейками на половині висоти або вдвух місцях: на 1/3 і 2/3 висоти.

На кінцях рядів штабелю з снарядами без тари або в рулонній тарі, а також з пострілами унітарного заряджання або зарядами в гільзах в металевих футлярах без дерев'яної обрешетки, що укладаються на дошках (прокладках), повинні бути спеціальні, міцно закріплені закладки, що виключають мимовільне розкочування боєприпасів.

Пріклеплять рейки цвяхами безпосередньо до упаковки з боєприпасами забороняється.

Б. Тримання сховищ

Огляд сховищ в цілях визначення потреби в роботах по поточному і капітальному ремонту, а також в цілях визначення допустимого навантаження на 1 м2 пола сховища повинен вироблятися щорічно комісією, призначеною командиром батареї. На час капітального ремонта сховищ боєприпаси повинні бути винесені іуложени в штабелю на підкладки на видаленні не менше 40 м і укриті брезентом.

Поточний ремонт в завантажених сховищах повинен проводитися тільки при виконанні наступних вимог:

  • ремонт сховища повинен проводитися у присутності завідувача сховищем;

  • люди повинні бути ознайомлені із заходами безпеки і протипожежними заходами;

  • якщо ремонт проводиться в тому місці, де розташовані боєприпаси, то їх слід тимчасово перенести в інше місце;

  • всі підготовчі роботи (строжка, розпилювання і т. п.) повинні вироблятися поза сховищем;

  • відходи будівельних матеріалів і все будівельне сміття повинні віддалятися у міру їх накопичення;

  • у сховищах, де зберігаються пороху і вибухові речовини, не дозволяється проводити роботи, при виконанні яких можуть утворюватися іскри, а також застосовувати сталевий інструмент; при ремонті підлоги в сховищі, де раніше зберігався димний порох, підлога заздалегідь змочується водою.

При виявленні в дерев'яних конструкціях сховищ, навісів або на тарі з боєприпасами руйнівників деревини (будинкового грибка) необхідно вживати термінові заходи по локалізації і повній ліквідації осередків ураження.

Тара, уражена будинковим грибком, повинна бути антісептірована або знищена спалюванням, а боєприпаси переупаковані.

На відстані 15 м від сховищ (навісів) долженбить встановлений залізний ящик з кришкою, в которийськладиваются використаний папір, пакля, дрантя.Після закінчення всіх робіт з території складу ці матеріали забираються.

Навколо кожного сховища на відстані 20 м отнего віддаляються мох, верес, опале листя і хвоя; траву навколо сховищ на відстані 2 м необхідно виполювати, а на решті території скошувати.

Періодично і особливо після сильного снігопаду очищаються від снігу дахи, отмостки, проходи до дверей і під'їзні шляхи до сховищ, а також ретельно очищаються від льоду, снігу і сміття канавки водовідведень і жолоби, розташовані навколо сховищ. Забороняється залишати в сховищах тачки, рольганги і інші транспортні засоби. Дозволяється не розбирати рольганговиє потоки при проведенні навантажувально-розвантажувальних робіт протягом декількох днів підряд і у випадках використовування їх для швидкого завантаження транспортних засобів по тривозі при цьому робочі проходи не повинні перекриватися рольгангамі.

Для зберігання тачок, рольгангов і інших засобів малої механізації оборудуются спеціальні майданчики (навіси комори) на відстані 20 м від сховищ.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]