Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
тсп.doc
Скачиваний:
27
Добавлен:
29.09.2019
Размер:
2.3 Mб
Скачать

29. Основи організації радіозв*язку в мех. Бригаді. Організація зв*язку ком. Мех. Бригад з ком. Армійського корпусу.

Лінія радіозв'язку є елементом системи військового зв'язку. Тому лінію радіозв'язку планують, розгортають, забезпечують її бойове функціонування, згортають, тобто організують радіозв'язок на період бойових дій, або на інший період.

Перевагою радіозв'язку є висока мобільність радіостанцій, тобто спроможність до своєчасного розгортання, згортання і переміщення в порівнянні з іншими засобами зв'язку. Крім того, радіозв'язок може бути встановлений з командирами, месцезнаходжеиня котрих невідомо, а також через територію, зайняту противником, і через непрохідні ділянки місцевості. Він дозволяє здійснювати швидке передавання сигналів і радіограм одночасно великій кількості кореспондентів (тобто циркулярно) в радіусі його діі. Проте при організація радіозв'язку необхідно враховувати:

  1. можливість перехоплення радіопередач противником і створення ним навмисних перешкод;

  2. Можливість визначення противником за допомогою пеленгаторних станцій місць перебування працюючих на передавання радіостанцій.

30.Основи організації радіо зв’язку в механізованій бригаді, організація радіо зв’язку штабу механізованої бригади зі штабом армійського корпусу (схема)

Радіозв’язок організовується безпосередньо між органами та об’єктами управління за принципом прямих зв’язків та забезпечується від усіх пунктів управління механізованої (танкової) військової частини: КП (елементу КП-ППУ), ЗКП, ТПУ. Це дозволяє управлінню механізованої (танкової військової частини безперервно управляти військами в будь-яких умовах ведення бойових дій.

Для забезпечення зв’язку взаємодії з частинами Військово -морських Сил, Прикордонними військами, авіацією, Міністерства Внутрішніх Справ Міністерства Надзвичайних Ситуацій та захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи (МНС), Служби Безпеки України застосовується як правило, метод відправлення від них на КП механізованої (танкової військової частини представників (оперативна група, група бойово управління) зі своїми радіозасобами.

З найбільш віддаленими елементами бойового порядку (передовий загін тактично-повітряний десант), а також, в де яких випадках, при здійсненні маршу механізованої (танкової) військової частини, коли можливості штатних радіозасобів не дозволяють забезпечити зв’язок “безпосередньо радіозв’язок організовується через ретрансляційні (проміжні) пункти (РТП) в якості яких використовуються засоби радіозв’язку КШМ. За рахунок перерозподілу КШМ посадових осіб штабу механізованої (танкової) військової частини із складу вузла зв’язку (польового) та підрозділів зв’язку механізованої військової частини може бути розгорнуто 1-2 наземних РЩ на базі КШМ (Р-142Н, Р-145БМ).

Радіомережа - основний спосіб організації радіозв’язку в механізованої військової частини, яка в найбільшій ступені відповідає вимогам і потребам управління частинами та підрозділами в тактичній ланці управління, а також дозволяє вести циркулярну передачу, вимагає найменшої кількості радіозасобів та робочих частот.

У тактичній ланці радіозв’язок організовується та забезпечується на закріплених частотах. Сутність даного способу складається у тому, що на кожну радіомережу та радіонапрямок призначаються одна робоча та одна запасна частота. В межах смуги бойових дій ці частоти, як правило, не повинні повторюватися. Начальники радіостанцій (командно - штабних машин) не мають права самостійно вибирати для зв’язку інші частоти. Суворе дотримання цієї вимоги забезпечує найкращі умови електромагнітної сумісності великої кількості радіозасобів, які працюють на обмежених площах.

Для забезпечення радіозв’язку в інтересах командира і штабу військової частини, інших посадових осіб, в механізованій (танкової) військовій частині може організовуватись більше 150 радіомереж та радіонапрямків: з них до 20 в КХ і 130-140 — в УКХ діапазонах.

Для організації радіозв’язку від ВЗ ПУ механізованої (танкової) військової частини можуть використовуватись засоби стаціонарного вузла зв’язку штабу механізованої військової частини, вузла зв’язку (польового) (В3(п)), взводу зв’язку батареї управління та артилерійської розвідки командира бригадної артилерійської групи (БрАГ), взводу управління батареї управління та радіолокаційної розвідки начальника ППО, взводу управління розвідувальної роти, розрахунково-аналітичної групи (РАГ) механізованої (танкової) військової частини та начальника ГБУ авіацією.

Зв’язок радіозасобами в механізованій (танкової) військовій частині поділяється на елементи за призначенням: зв’язок з старшим командиром та штабом;

зв’язок командира і штабу механізованої (танкової) військової частини з підлеглими частинами та підрозділами, зв’язок спеціальних військ, зв’язок артилерії, зв’язок протиповітряної оборони.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]