Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Педагогічні вимоги до контролю.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
29.09.2019
Размер:
257.02 Кб
Скачать

Педаг.Аналіз навч-вих процесу в школі

Зміст і технологія педагогічного аналізу закономірно залежать від мети управління, що відбиває врахування потреб учителів у нових знаннях.Вивчення великої вибірки аналізу уроків (понад 1000) показало, що мета управління і мета педагогічного аналізу не співпадають, про що засвідчує недостатня цілеспрямованість спостереження й аналізууроків.Визначаючи цілі управління, директори шкіл не завжди виходять із потреб післядипломної освіти педагогічних працівників, прагнення розібратися в тому, наскільки вчителі володіють знаннями з теорії уроку, що в них уже відпрацьовано, якої допомоги вони потребують. Іноді результати аналізу недостатні для орієнтації колективу педагогів на ті сторони роботи, які вимагають першочергового поліпшення.Якщо цілі управління не реальні, не випливають із потреб практики, а є результатом суб'єктивного намагання, щоб виявити, у чомусь звинуватити, зміст діяльності з педагогічного аналізу попередньо не буде розроблятися. А без використання діагностичних програм аналіз уроку носить звичайно поелементно-емпіричний характер. Підходи до аналізу стереотипні: «що було», «чого не було», «треба краще, ефективніше». Урок аналізується як статична, а не динамічна процесуальна система.Ефективність управління школою значною мірою залежить від уміння її керівників здійснювати глибокий та всебічний аналіз уроку. «Аналіз уроку, - писав В. О. Сухомлинський, - найважливіша робота директора - від її високого наукового рівня залежить дуже багато: інтелектуальне багатство життя педагогічного й учнівського колективів, методична майстерність педагогів, багатогранність запитів та інтересів вихованців. Від повсякденного вдосконалення уроку, здійснюваного завдяки вдумливому аналізу керівником, залежить культура всього педагогічного процесу у школі».

Вимоги до орг. Внутрішк.Контролю

Система педагогічного контролю грунтується на певних дидактичних вимогах. Дидактичні вимоги до змісту та методів контролю визначають умови, що забезпечують оптимальне функціонування контролю, сприяють виконанню управлінських функцій. Сучасні дослідники відзначають такі дидактичні вимоги:1. Відповідність змісту контролю програмним вимогам. Якщо вимоги знизити, то рівень освіти знижується, якщо вимоги збільшити, то відбудеться перевантаження учнів.2. Об'єктивність, достовірність змісту отриманої інформації.3. Необхідність аналізу основних елементів підготовки учнів — рівня їх теоретичних знань, уміння використати ці знання на практиці, міра розвитку їх самостійності.4. Гласність, оперативність та систематичність контролю.

Види контролю у поч. Класах

У початкових класах вчителем застосовуються такі види контролю: поточний, періодичний, тематичний, семестровий, річний; державна підсумкова атестація.

Вибір видів контролю (перевірки й оцінювання), їх зміст, послідовність, взаємозалежність, час проведення визначаються специфікою навчальних предметів.

Поточний контроль здійснюється в процесі поурочного вивчення теми. Особливість цього виду контролю в тому, що він є компонентом процесу оволодіння навчальним матеріалом уроку. Це визначає його основні цілі: встановлення стану розуміння і первинного засвоєння учнями окремих елементів змісту теми, встановлення зв'язків між ними та засвоєним змістом попередніх тем уроків, закріплення знань, умінь і навичок, їх актуалізація перед вивченням нового матеріалу.Періодичний контроль має на меті визначення й оцінювання сформованості загальнопредметних умінь і навичок (аудіювання, читання, усне мовлення тощо), якими оволодівають учні в процесі вивчення окремих предметів. Тематичний контроль (перевірка й оцінювання) як правило здійснюється після опанування програмової теми чи розділу. У разі, коли тема розрахована на велику кількість годин, її розподіляють на логічно завершені частини - підтеми. Якщо ж програмова тема невелика за обсягом, то об'єднують з однією або кількома наступними темами. Отже, одиницями тематичного контролю з різних предметів можуть бути: програмова підтема, тема, кілька тем, розділ. Тематична оцінка виставляється на підставі результатів опанування учнями матеріалу теми/розділу впродовж її/його вивчення з урахуванням усіх видів оцінювання за цей період (за результатами різних видів усних, письмових та практичних робіт учнів).Семестрова оцінка виставляється за результатами періодичного і тематичного оцінювання.Річна оцінка виставляється на основі семестрових оцінок.Облік (фіксація) результатів контролю ведеться учителем в класних журналах і табелях навчальних досягнень та відвідування школи.Державна підсумкова атестація у початковій школі проводиться з метою визначення відповідності освітнього рівня учнів 4-х класів вимогам Державного стандарту початкової загальної освіти та готовності школярів навчатися в основній школі.Підсумковій атестації підлягають результати навчальної діяльності випускників початкової школи з української мови (мова і читання) та математики.