Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Педагогічні вимоги до контролю.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
29.09.2019
Размер:
257.02 Кб
Скачать

Моральне виховання молодших школярів

Питання морального розвитку, виховання, вдосконалення людини хвилювали суспільство завжди і у всі часи. Особливо зараз, коли все частіше можна зустріти жорстокість і насильство, проблема морального виховання стає все більш актуальною. Хто як не вчитель, який має можливість впливу на виховання дитини має приділити цій проблемі найважливішу роль у своїй діяльності. Моральне виховання - процес, спрямований на формування і розвиток цілісної особистості дитини, і передбачає становлення його до Батьківщини, суспільства, колективу, людей, до праці, своїх обов'язків і до самого себе. Завдання морального виховання полягає в тому, щоб соціально необхідні вимоги суспільства педагоги перетворили у внутрішні стимули особистості кожної дитини, такі, як обов'язок, честь, совість, гідністьДля реалізації необхідна програма морального виховання школярів, вона дуже велика й охоплює коло різних моральних відносин, у яких чітко виявляються моральні якості. Основою виховання, визначальною моральний розвиток, є формування гуманістичних відносин дітей, не залежно від змісту, методів, форм виховної роботи. У вихованні будь-якого морального гатунку застосовуються різні засоби виховання. У загальній системі морального виховання важливе місце займає група засобів, спрямованих на формування моральних суджень, оцінок, понять, на виховання моральних переконань. До цієї групи відносяться етичні бесіди, лекції, диспути з етичних проблем.

суть мета і завдання громадянського виховання учнів початкових класів

У “Концепції громадянського виховання особистості в умовах розвитку української державності” зазначено, що актуальність громадянського виховання особистості в сучасному українському суспільстві значною мірою зумовлюється потребою державотворчих процесів на засадах гуманізму, демократії, соціальної справедливості, що мають забезпечити усім громадянам рівні можливості для розвитку і застосування їхніх потенційних здібностей, досягнення суб’єктивно привабливих і водночас соціально значущих цілей як умови реалізації найголовнішої соціально-психологічної потреби у самовизначенні та самоствердженні.

Посилення виховної функції освіти, формування громадянськості, працелюбності, моральності, поваги до прав і свобод людини, любові до Батьківщини, сім’ї, довкілля розглядається одним із стратегічних напрямів державної політики в галузі освіти.

У цьому контексті загальноосвітня школа першого ступеня виконує роль фундаменту, на якому будується вся система громадянського виховання школярів, формування у них любові до рідного краю, України, історичної пам’яті, духовності, національного характеру. Все, що закладається учням у цей період навчання і виховання, визначає в подальшому успіх процесу формування особистості, її світогляду і загального розвитку. Набуті в школі першого ступеня особистісні якості, а також знання, вміння і навички не лише забезпечують основу навчання і виховання підлітків, а й значною мірою визначають особливості практичної, громадської та професійної діяльності дорослої людини.

Трудове виховання — процес залучення молоді до різноманітних педагогічно організованих видів суспільно корисної праці з метою передання їй виробничого досвіду, розвитку в неї творчого практичного мислення, працьовитості й свідомості людини праці.Саме в підготовці людини до майбутньої праці вбачав К. Ушинський головне завдання виховання.

Завдання і зміст трудового виховання.

Трудове виховання покликане забезпечити вирішення таких завдань:

— психологічна підготовка особистості до праці (усвідомлення соціальної значущості праці, формування прагнення сумлінно і відповідально працювати, дбайливо ста витися до результатів праці тощо);

— практична підготовка до праці (озброєння вихованців необхідними знаннями, вироблення у них умінь і навичок трудової діяльності, виховання основ трудової культури);— підготовка до свідомого вибору професії.

Екологічне виховання - це систематична педагогічна діяльність, спрямована на розвиток в учнів екологічної культури. Його завдання - сприяти нагромадженню екологічних знань, виховувати любов до природи, прагнення берегти, примножувати її багатства, формувати вміння і навички діяльності в природі. Екологічне виховання передбачає розкриття сутності світу природи - середовища перебування людини, яка має бути зацікавлена у збереженні цілісності, чистоти, гармонії в природі. Це, зокрема, вміння осмислювати екологічні явища, робити висновки про стан природи, розумно взаємодіяти з нею. Естетична краса природи сприяє формуванню моральних почуттів обов'язку і відповідальності за її збереження, спонукає до природоохоронної діяльності. Отож, любов до природи слід виховувати з раннього дитинства. Екологічне виховання здійснюється на всіх етапах навчання в школі, на кожному з яких ставиться певна мета, завдання, добирається відповідна методика з огляду на вікові особливості учнів. Загальна мета екологічного виховання учнів може бути реалізована через систему завдань: формування в учнів розуміння необхідної гармонії людини з природою; оволодіння знаннями по природу (зокрема свого краю); виховання почуття відповідальності за природу як національне багатство, основу життя на Землі; формування готовності до активної екологічної діяльності та основ глобального екологічного мислення.

Естетичне виховання - це формування певного естетичного ставлення людини до дійсності. У процесі естетичного виховання виробляється орієнтація особистості у світі естетичних цінностей, у відповідності з уявленнями про їх характер, що склалися в даному конкретному суспільстві, прилучення до цих цінностей. Одночасно в естетичному вихованні формується і розвивається здатність людини до естетичного сприйняття і переживання, його естетичний смак та ідеал, здатність до творчості за законами краси, до створення естетичних цінностей у мистецтві та поза ним (у сфері трудової діяльності, в побуті, у вчинках і поведінці ). Таким чином, естетичне виховання володіє двома основними функціями, складовими єдність протилежностей: формування естетично-ціннісної орієнтації особистості розвиток естетично-творчих потенцій особистості Ці функції і визначають місце естетичного виховання в суспільному житті, зв'язок з іншими видами виховної діяльності. Естетичне виховання сполучається з моральним вихованням, оскільки існує єдність між естетичними та етичними цінностями.

Засоби фізичного виховання учнів початкових класів поділяються на:а) основні - тілесні вправи як рухливі дії, виконувані свідомо згідно із закономірностями фізичного впливу (гімнастика, ігри, прогулянки, туризм, спорт);б) допоміжні - навколишнє середовище (соціальне, географічне, кліматичні умови), звичайні сили природи (сонце, повітря, вода) і ряд гігієнічних факторів (особиста гігієна, харчування, режим дня, одяг, рух і відпочинок, чистота й охайність, охорона нервової системи).До провідних форм фізичного виховання учнів початкових класів належать: уроки фізичної культури, секція загальної фізичної підготовки, спортивні секції, заняття з лікувальної фізкультури, заходи в режимі дня, спортивні змагання.   Уроки фізкультури належать до основної форми проведення занять. Їх зміст визначається державною навчальною програмою.Всі види занять із фізичного виховання у початкових класах повинні здійснюватись у відповідній системі, яка об΄єднує:1) заняття, які проводяться за чітким розкладом із постійним складом учнів - уроки фізичної культури (проводить учитель), секція загальної фізичної підготовки (проводить учитель), спортивні секції (проводять учитель, тренер, громадський інструктор), заняття з лікувальної фізкультури (проводять учитель і лікар).2) фізкультурно-оздоровчі заходи в режимі дня: