Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Педмайстерність Л-3.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
25.08.2019
Размер:
68.1 Кб
Скачать

Лекція № 3.

Тема: Педагогічна техніка та мовлення вчителя.

Зміст.

1.Поняття педагогічної техніки. Складники педагогічної техніки.

2.Внутрішня техніка вчителя.(сам). Гра, настрій та гумор вчителя. Механізм саморегуляції.

3.Зовнішня техніка вчителя.(сам). Вербальні і невербальні засоби. Жести вчителя. Зовнішня виразність вчителя.

4.Мовлення вчителя як засіб педагогічної праці. Комунікативна поведінка вчителя.

5.Функції мовлення вчителя у взаємодії з учнями.(сам).

6.Шляхи вдосконалення мовлення майбутнього вчителя.(сам).

1.Поняття педагогічної техніки. Складники педагогічної техніки.

А.С.Макаренко твердив, що для нього, в його практиці, та й для інших вчителів стали вирішальними такі « дрібниці»: як стати, як сидіти, як підвестися зі стільця, з-за стола, як підвищити голос, усміхнутися, як подивитися. Він неодноразово наголошував на необхідності для вчителя володіти прийомами організації власної діяльності поведінки і впливу на учня. Він увів для позначення цього явища поняття «педагогічна техніка», яке має нагадувати педагогові про необхідність дбати не лише про сутність нашої діяльності, а й про форму вияву своїх намірів, свого духовного потенціалу.

Педагогічна техніка – це вміння використовувати власний психофізичний апарат як інструмент виховного впливу. Це - володіння комплексом прийомів, які дають вчителеві можливість глибше, яскравіше, талановитіше виявити свою позицію і досягти успіхів у виховній роботі.

Поняття педагогічна техніка містить дві групи складників.

Перша група пов’язана з умінням педагога керувати своєю поведінкою: - техніка володіння своїм організмом(міміка, пантоміміка).

-керування емоціями, настроєм для зняття зайвого психічного напруження, збудження творчого самопочуття;

-опанування умінням соціальної перцепції (технічне керування увагою, уявою);

-техніка мовлення (керування диханням, дикцією, гучністю, темпом мовлення);

Друга група пов’язана з умінням вплинути на особистість і колектив:

-техніка організації контакту, управління педагогічним спілкуванням;

-техніка навіювання;

Розрізняють внутрішню і зовнішню техніку вчителя.

Внутрішня техніка – створення внутрішнього переживання особистості, психологічне налаштування вчителя на майбутню діяльність через вплив на розум, волю й почуття.

Зовнішня техніка – втілення внутрішнього переживання вчителя в його тілесній природі: міміці, голосі, жестах, мовленні, пластиці.

2.Внутрішня техніка вчителя.

Самопочуття педагога не є особистою справою, бо настрій його відбивається на учнях, на колегах, і на батьках. Кожне слово вчителя не тільки несе інформацію, а й передає ставлення до неї. Оцінка учневі за відповідь – це і вияв того, як сприймає його роботу педагог, що впливає на стосунки у класі, створює певну атмосферу у навчанні.Досягти оптимального внутрішнього стану в педагогічній діяльності важко, бо сама вона емоційно напружена, « це робота серця і нервів, це буквально щоденна і щогодинна витрата величезних душевних сил. Наша праця – це повсякчасна зміна ситуацій, що викликає то посилене збудження, то гальмування» (Сухомлинський – 100порад учителеві). Вчитель повинен уміти зберігати працездатність, володіти ситуаціями для забезпечення успіху в діяльності і збереженні свого здоров’я. Для цього важливо працювати над виробленням такого синтезу якостей і властивостей особистості, які дадуть змогу впевнено, без зайвого емоційного напруження здійснювати свою професійну діяльність:

-педагогічного оптимізму;

-впевненості у собі, як у вчителеві, відсутності страху перед дітьми;

-уміння володіти собою, відсутності емоційного напруження;

-наявності вольових якостей (цілеспрямованості, самовладання, рішучості).

Усі ці якості характеризують психологічну стійкість у професійній діяльності. В основі її – позитивне емоційне ставлення до себе, учительської праці. Саме позитивні емоції активізують і надихають вчителя, надають йому впевненості, сповнюють його почуттям радості, позитивно впливають на стосунки з дітьми, батьками, колегами. Негативні емоції гальмують активність, дезорганізують поведінку і діяльність, викликають тривогу, страх, підозру.

Учитель повинен вміти грати, мати постійно гарний настрій (Н-д: 8-Березня). і володіти почуттям гумору та займатись аутогенним тренуванням. Вчитель повинен дбати про своє здоров'я, про свою НС, як дбає співак про свій голос, а піаніст про руки. Потрібно лише мати віру у можливість реалізації свого задуму і бажання діставати задоволення від праці.